Naslovna Novosti Od 108 koliko ih ima, Španija šalje šest tenkova Leopard 2A4 u...

Od 108 koliko ih ima, Španija šalje šest tenkova Leopard 2A4 u Ukrajinu

0
spanski 2a4 leopard
spanski 2a4 leopard
google news

Ministarka odbrane Margarita Robles potvrdila je da će Španija za sada Ukrajini isporučiti seriju od šest Leopard 2A4, iako je otvorila vrata za isporuku još tenkova ovog modela u budućnosti „ako bude potrebno“.

„Španija vrši popravke da bi ažurirala napredni deo Leoparda 2A4, koji se sastoji od četiri plus dva, i da bi uključila one drugih zemalja“, precizirao je ministar za plenarnu sednicu Kongresa poslanika, Fernando Gutijerez Diaz de Otasu. Robles je takođe primetila da bi se ova prva isporuka mogla povećati u budućnosti.

„Trenutno renoviramo šest Leopard 2A4, a ako bude potrebno i zahteva naših saveznika, taj broj će se povećati“, rekao je ministar.

Robles nije dala rok za isporuku tenkova niti dužinu radova. Santa Barbara Sistemas je odgovoran za razvoj svojih objekata u Alkala de Guadaira u Sevilji, centru gde je kompanija specijalizovana za modernizaciju i održavanje oklopnih vozila.

Pet tenkova je stiglo početkom februara iz industrijske zone Casetas u Saragosi, a šesti nekoliko dana kasnije. Španija je takođe uključena u obuku posada i servisnog osoblja. Vojska obučava 55 ukrajinskih vojnika u Saragosi za upravljanje tenkom Leopard 2A4.

LEOPARD 2A4
LEOPARD 2A4

Ministar je ponovo izbegao da navede koliko je materijala Španija do sada isporučila Ukrajini iz „predostrožnosti“ i „kako ne bi dojavili“ Vladimiru Putinu. Narodni poslanici zamerili ministru nedostatak informacija o snabdevanju i podsetili da je Španija jedna od najnetransparentnijih zemalja NATO-a po ovom pitanju, koja zauzima pretposlednje mesto tek ispred Portugala, u izveštaju koji je ažurira nemački Kiel Institute.

Španija ima 108 glavnih borbenih tenkova Leopard 2A4, od kojih se 53 nalaze u sedištu vojske u Kasetasu [Saragosa]. Šest koje Santa Barbara Sistemas popravlja dolazi odavde.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version