Naslovna Novosti Britanci obećavaju Ukrajini rakete dugog dometa: Storm Shadow za Su-24M?

Britanci obećavaju Ukrajini rakete dugog dometa: Storm Shadow za Su-24M?

5
ukrajinski su 24m
Ukrajinski Su-24M
google news

Britanski premijer, Ruši Sunak, obećao je da će njegova zemlja biti prva koja će isporučiti oružje dugog dometa, tokom Minhenske bezbednosne konferencije održane pre nekoliko dana.

Ova izjava je navela vojne stručnjake da spekulišu koje bi to oružje moglo da bude. Veliki deo njih veruje da Sunak planira da obezbedi Storm Shadow – englesko-francusku krstareću raketu dugog dometa, koja se lansira iz vazduha.

Na mapi, nekoliko ruskih regiona, uključujući Brjansk, Orel, Kursk, Voronjež, Belgorod i Rostov na Donu, bi se našli u dometu projektila Storm Shadow. Pored toga, neki od beloruskih regiona, kao što su Brest, Gomel, Mogilev i Grodno, takođe bi došli u domet ovih projektila.

Pitanje je ko bi bio integrator Storm Shadow-a za ukrajinske avione. Najčešće se spekuliše da bi to mogla biti Poljska. Poljska je ubedljivo naostrašćenija u ukrajinskom sukobu. Čak i postoje glasine da je Poljska uspešno integrisala Storm Shadow u ukrajinski Suhoj Su-24M.

Sa druge strane, Storm Shadow ima različit domet u zavisnosti od njegove verzije, a koja od dve verzije može biti isporučena Ukrajini ostaje da se vidi. Ukoliko London pošalje verziju za izvoz, to znači maksimalni operativni domet između 250 km i 300 km.

Druga verzija radi i na drugom principu. Letelica lansira ovu raketu sa velike visine. Na ovaj način je domet rakete skoro udvostručen, čime se štedi gorivo. Takođe, time avion izbegava protivvazdušnu odbranu neprijatelja.

Stručnjaci sugerišu da će, ako se dođe do takve isporuke, raketa biti prva verzija inače i namenjena za izvoz. Brzina rakete je 1.000 km/h, u zavisnosti od visine sa koje je ispaljena.

Međutim cena jedne rakete Storm Shadov varira oko 1,4 miliona dolara. Troškovi će takođe igrati odlučujuću ulogu ne samo u količini koja će biti isporučena već i u broju letelica koje će da koriste ovu raketu.

U pitanju je programabilna raketa i može ciljati poluautomatski. Ovo se postiže korišćenjem navigacije i mapiranja tokom leta. Odvojeno, ima inercijalni navigacioni sistem. Raketa se može rasporediti protiv neprijateljskih komandnih i kontrolnih centara, aerodroma, luka i elektrana.

storm shadow na tornadu
storm shadow na tornadu

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Pored projektila Storm Shadow, bilo je i izveštaja o tajnom britanskom programu pod nazivom KINDRED, za koji se zna da je dizajnirao i testirao nekoliko bespilotnih vazdušnih sistema koji bi bili pogodni za upotrebu u Ukrajini.

Program je navodno za cilj da pruži „preporuke za sisteme aviona bez posade koje bi ukrajinska vojska mogla lako da primeni“.

5 KOMENTARA

  1. Не лупај глупости,време је да покварени енглези буду обрисани са мапе света!

  2. Nenade, nemoj da se nadaš takvim stvarima, neće se dogoditi…em nema botoxirani muda za tako nešto em očito nemaš pojma ko je, šta je i kolika je Britanija u međunarodnim odnosima…razumem te, ne želiš da znaš istinu jer ti se ne sviđa !!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version