Naslovna Novosti Britanski tajni 3D štampani kamikaza dronovi Delta Wing možda završe u Ukrajini

Britanski tajni 3D štampani kamikaza dronovi Delta Wing možda završe u Ukrajini

0
qinetiq dron
qinetiq dron
google news

U okviru strogo tajnog programa, Ujedinjeno Kraljevstvo je razvilo i testiralo nekoliko složenih bespilotnih letelica, između ostalih i „3D štampanu bespilotne letelice samoubice sa delta krilima“ koje bi Ukrajina mogla da upotrebi.

Zbog tajne prirode ovog programa u okviru kojeg je navodno razvijeno i testirano više dronova, konkretni detalji o mogućnostima ostaju tajni. Međutim, očekuje se da su bespilotne letelice za nadzor, napade i samoubice u fokusu programa.

QinetiQ Aerial Threat Detection Animation

Prema informacijama koje je objavila odbrambena kompanija QinetiQ sa sedištem u Velikoj Britaniji koja redovno sarađuje sa Ministarstvom odbrane na novim tehnologijama, ovaj program brzog razvoja je nastao u Future Capability Group, koja je deo ogranka ministarstva za odbrambenu opremu i podršku (DE&S).

Kompanija je održala dvodnevnu prezentaciju britanskim zvaničnicima. U saopštenju QinetiQ-a je pisalo: „Oprema, sistemi i tehnologije iz pet različitih kompanija demonstrirani su pred preko 30 viših službenika MO tokom dva dana događaja. To je uključivalo C2 i nosivost senzora, VTOL UAS i jedinstveni 3D štampan kamikaza dron sa delta krilima.

Fotografija koju je objavio KinetiK prikazuje mali dron sa zamašnim krilima i repom nalik na peraje i čini se da ga pokreću dva mikro-turbinska motora i možda je 3D štampana, prema preliminarnoj analizi sajta The Drive. Ovaj dron bi mogao da bude jedan od prototipova programa.

Britanija navodno već neko vreme eksperimentiše sa 3D štampanim bespilotnim letelicama, sobzirom da ova tehnologija dobija na značaju širom sveta zbog brzine kojom bi se mogla razviti i pripremiti za primenu.

Prošle godine, visoki britanski vojni izvor otkrio je da Kraljevsko vazduhoplovstvo (RAF) radi na jedinici za vazdušne napade koristeći 3D štampane dronove koji se mogu opremiti oružjem i koristiti za uništavanje ciljeva.

RAF se navodno koncentrisao na uspostavljanje flote bespilotnih letelica koje se mogu brže rasporediti nakon ukidanja svog prethodnog programa za pravljenje dronova „Mosquito“. Šef vazdušnog štaba Velike Britanije, ser Majk Vigston, izjavio je da je 3D štampanje pomoglo ovim naporima.

„Istražujemo nove modele mogućnosti, isporuke i ubrzane proizvodnje ‘kada su nam potrebni’, a ne ‘u slučaju da nam zatrebaju’, od 3D štampanog Pizookie-a sa dva mlaznjaka do komercijalno dostupnih velikih dronova opremljenih nosivim teretom, do velikih kvadrokoptera “, rekao je Vigston.

Nije bilo zvanične potvrde o 3D štampanom dronu samoubici proizvedenom ili eksplicitno testiranom za Ukrajinu. Međutim, ideja dolazi u vreme pojačanog ruskog raketnog i dronovskog napada, dok se očekuje pad Bahmuta do aprila.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version