Naslovna Novosti Holandija, Danska i Finska neće da isporuče Leopard 2 Ukrajini; Austrija ne...

Holandija, Danska i Finska neće da isporuče Leopard 2 Ukrajini; Austrija ne dozvoljava ni obuke

1
ukrajina se nada nemackim tenkovima leopard 2023. godine
Leopard
google news

Nemački list Die Welt objavio je da su vlade Holandije i Danske izmenile ranije odluke i odustale su od slanja modernih tenkova Leopard 2 Ukrajini. Velt navodi da su mu te informacije potvrđene iz obe vlade.

Bataljon Leopard 2 novije generacije „2A6” verovatno će ostati nekompletan. Do sada ih je potvrđeno samo 17, 14 iz Nemačke i tri iz Portugala. Jedan bataljon se sastoji od 31 glavnog borbenog tenka u Ukrajini. Kako je saopštio portparol holandskog ministarstva odbrane, zemlja i dalje ne želi da isporučuje tenkove Leopard 2.

Zemlja je prethodno obećala 18 Leopard 2 iznajmljenih od Nemačke za upotrebu u nemačko-holandskom bataljonu. „Odluka je doneta u bliskoj konsultaciji između Holandije i Nemačke“, rekao je portparol. Izvori danske vlade rekli su da ta zemlja, koja ima 44 tenka najnaprednijeg modela Leopard „2A7“, takođe ih neće slati Ukrajini.

Istovremeno, postoje indikacije da ni Finska neće snabdevati tenkove. Na pitanje, portparol Federalnog ministarstva odbrane rekao je da je “operativni oblik i sadržaj” učešća u “koaliciji Leopard” “proces u toku”. Wall Street Journal, pozivajući se na krugove NATO-a, objavio je da će Helsinki snabdevati tenkove tek nakon što bude u NATO-u, a znamo da Turska trenutno blokira članstvo.

Loše vesti za Ukrajinu se nastavljaju, jer Austrija ne želi da obučava ukrajinske vojnike da upravljaju tenkovima Leopard 2, izjavila je u ponedeljak ministarka odbrane zemlje, gospođa Klaudija Taner, koju citira austrijski dnevnik Kurier. „Svaka zemlja suvereno odlučuje o podršci Ukrajini u okviru sopstvenog zakona“, rekla je Taner.

LEOPARD 2A4
LEOPARD 2A4

Kurier je objavio da Austrija ima jedan tenkovski bataljon koji se sastoji od 48 tenkova Leopard 2 i uprkos neutralnosti zemlje, obučavaju ih strani vojnici, posebno iz zemalja članica NATO-a – Mađarske i Češke.

Portal “Kiiv Independent” je podsetio da su 30. januara Taner i njen mađarski kolega Kristof Šalaj-Bobrovnicki saopštili da su se njihove zemlje dogovorile da ne šalju vojnu pomoć Ukrajini.

Podsećamo da je još jedna evropska zemlja takođe zadržala neutralnost u pogledu isporuke oružja Ukrajini. Pokušaj Španije da snabdeva Ukrajinu švajcarskim protivavionskim topovima je propao, nakon što je Bern zvanično potvrdio da bi takva isporuka prekršila zakon o reeksportu oružja.

U pitanju su protivavionski topovi kalibra 35 mm. Ovo nije prvi pokušaj evropskih zemalja da isporuče Ukrajinu švajcarskim oružjem. Prošle godine su Danska i Nemačka naletele na „švajcarsku blokadu“ nakon što je njihov zahtev takođe odbijen.

Novinska agencija EFE objavila je vest da je Švajcarska odbila španski zahtev. U saopštenju nije jasno koji je protivvazdušni sistem od 35 mm odbijen.

Oerlikon GDF 35mm Twin Cannon – Air Defense Artillery Live Fire Exercise

Vrlo je verovatno da se radi o vučenom protivavionskom topu 35 mm Oerlikon GDF sa dvostrukim topovima. Ovo oružje proizvodi švajcarski ogranak Rheinmetall Air Defence nakon kupovine originalnog proizvođača Oerlikon Contraves 2009. godine.

1 KOMENTAR

  1. Znači, finska je sledeća na listi za odstrel. Ničim izazvana čačka međeda. Nije u nati, nema ko da je kobojagi štiti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version