Naslovna Novosti Zapad je razlog zašto Rusija počinje proizvodnju hiljade tenkova

Zapad je razlog zašto Rusija počinje proizvodnju hiljade tenkova

6
t 80bvm
t 80bvm
google news

Ruska Federacija počinje proizvodnju i modernizaciju hiljadu tenkova. To će se desiti u fabrici u Omsku, koja je deo grupe UralVagonZavod, saopštio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

Tokom radne posete fabrici, Medvedev se upoznao sa proizvodnim kapacitetima. Takođe je pratio sprovođenje državnih ugovora. Prema njegovim rečima, koje citira TASS, zahtevi Ukrajine za zapadnim tenkovima znače recipročan odgovor Rusije.

T-80BVM

Rusija nema drugog izbora nego da odgovori u naturi i započne proizvodnju i modernizaciju tenkova i naoružanja, rekao je Medvedev. „Proizvodnja i modernizacija hiljade tenkova su na dnevnom redu“, rekao je Medvedev. Reč je o novom državnom nalogu, naveo je on, koji dolazi direktno kao naredba ruskog predsednika Vladimira Putina.

U pratnji Medvedeva bio je generalni direktor koncerna UralVagonZavod, Aleksandar Potapov. G. Potapov koji je uverio svog gosta da se nalozi vlade izvršavaju na vreme. Potapov je kasnije prisustvovao sastanku radne grupe vojno-industrijske komisije Ruske Federacije kojom je predsedavao gospodin Medvedev.

Izvori navode da je u vreme posete fabrici u Omsku gospodin Medvedev video proizvodnju i modernizaciju tenka T-80BVM – unapređene verzije T-80BV.

Unapređeni T-80BVM ima poboljšanu oklopnu zaštitu. Opremljen je kompletom ”Relikt” eksplozivnog reaktivnog oklopa. Isti oklop koriste i najnoviji ruski glavni borbeni tenkovi, kao što je T-90M ali, on je prvi put ugrađen na T-80BVM.

”Relikt” pruža zaštitu od tandem kumulativnih bojevih glava i smanjuje prodor protivioklopne podkalibarne trasirne municije (APFSDS, Armour-piercing fin-stabilized discarding sabot) za preko 50%.

Tenk je opremljen gumenim bočnim panelima, sa ugrađenim oklopnim pločama. Zadnji delovi trupa i kupole su pokriveni kaveznim oklopom. T-80BVM je navodno opremljen sistemom pasivnih protivmera, koje su poboljšale zaštitu od nekih tipova protivtenkovskih vođenih projektila.

T-80BVM je zadržao glatkocevni top kalibra 125 mm ali, ugrađuje se oruđe 2A46M-4, koje ima veći domet do 15-20% i veću preciznost od 2A46M-1 iz prethodnika. Efektivni domet vatre sa APFSDS municijom je 2000-3000 m danju i 2000-2600 m noću.

Probojnost oklopa je oko 590-630 mm na dometu od 2000 m. Top na T-80BVM je kompatibilan za municiju ”Svinjec-1” (Свинец) i ”Svinjec-2” APFSDS (Бронебойный оперённый подкалиберный снаряд, БОПС) sa penetratorima od volframa i osiromašenog uranijuma.

Tenk takođe može da lansira protivtenkovske laserski vođene protivoklopne rakete 9M119M ”Refleks” (NATO oznaka  AT-11 ili Snajper-B) na isti način kao i klasičnu municiju. Rakete proširuju efektivni domet topa ali su manje precizne na većim distancama. Njihov domet je 4-5 km i mogu da gađaju nisko leteće helikoptere.

Rakete koriste poluautomatsko lasersko navođenje i imaju verovatnoću pogotka od oko 80% na dometu od 4000 m i 70% na dometu od 5000 m. Međutim, zapadni izvori dovode u sumnju ovu tvrdnju i smatraju da je verovatnoća pogađanja stacionarnih ciljeva oko 50%. Maksimalna brzina paljbe je 6-8 raketa u minuti.

Tenk T-80BVM nosi 45 granata i raketa za glavni top. Top se puni automatski ili, u slučaju potrebe, ručno. Sekundarno naoružanje se sastoji od koaksijalnog mitraljeza kalibra 7,62 mm i mitraljeza na kupoli kalibra 12,7 mm. Tenk je opremljen unaprijeđenim sistemom upravljanja vatrom. Ima tročlanu posadu – komandira, nišandžiju i vozača. 

Tenk T-80 preživeo eksploziju i nastavio da puca

 Pokreće ga gasnoturbinski motor GTD-1250TF, koji razvija 1250 KS. U suštini, radi se o pogonu predviđenom za helikoptere koji su prilagođeni tenku. Prednosti ovakvog motora su kompaktne dimenzije, velika snaga i mogućnost pokretanja pri temperaturama do -40°C.

Zbog ovih karakteristika, tenkovi serije T-80 mogu se koristiti u severnim oblastima Rusije. Osim toga, oni su brži od tenkova serije T-64, T-72 i T-90 sa dizel motorima i imaju superiorne performanse u vožnji. Međutim, gasnoturbinski motor ima i nedostatke.

Najvažnija je velika potrošnja goriva, koje se može kretati i do 750 litara na 100 km. Ostali nedostaci su problematično održavanje i visoka cena. T-80BVM je opremljen i pomoćnim agregatom, koji napaja sve sisteme kada je glavni motor isključen.

6 KOMENTARA

  1. Apropo neke cokolade koja je pomenuta, sve zemlje Evrope koje proizvode dobru cokoladu, su ili porazene ili oslobodjene.od strane Rusije. Neki su dobri u proizvodnji cokolade, a neki su jednostavno dobri ratnici, sta ces, ne mozes imati sve…

    • Pametno nase kakve to vezave cokolade i oruzja Pametno nase nikad u povijesi svijet nije zapao zbog cokolade upravo zbog Ruskih energenata i zitarica Glupaci kao ti hvataju za gluposti

  2. Proizvode oni Armatu, a ti misliš da se tako lako daju najnovija oružja na front ( vidiš da Njemačka neće dati Leoparde 2A6, nego prastare Leoparde 1 iz 1960 tih koji su u rangu sa T55, za koje nemaju ni municije pa Šolc ide u Brazil i moli da im prodaju svoje zalihe i onda još dobije odbijenicu). Postoji opasnost da Amerikanci dođu do nje, (Armate) jer u borbi postoji opasnost od uništenja pa se zato ne uvodi na front.A sad kao da su Amerikanci bolji. Spavaju i oni i cijeli NATO, pa nemaju više ni granata ni municije u skladištima.Cijela EU nema više od 2000 operativnih tenkova, a možda i pola od toga. Kineski baloni im lete nebom danima da ih nisu primjetili, i prije nego ih obore. Stari dron preletio pola Europe i pao na kod jezera Jarun da ga nisu primjetili… itd, a Rusi pripremili na granici sa Ukrajinom ( prema Ukrajinskim podacima oko 1800 tenkova, 4000 bmp-ova, 400 borbenih aviona, 300 helikoptera, 300 000 do 500 000 vojnika). Možeš ti komentiratin što god hoćeš, ali rat nije onakav kako si ga ti zamislio. Možda si gledao previše američkih filmova pa misliš da se gradovi osvajaju za dan-dva. Možda i bi da u njima nema 20 000, 30 000, 40 000 ukrajinskih vojnika koji nisu baš tako loše obučeni. Malo probaj pronaći podatke o gubicima na obje strane, npr. izraelskog Mosada od prije neki dan, malo se potrudi. Mislim da ti je pisalo da su Ukrajinski gubici oko 125 000 poginulih, 215 000 ranjenih, 300 aviona, 8000 oklopnih sredstava…., A Ruskih 18 500 poginulih, 44500 ranjenih, 1800 tenkova, 23 aviona, 50 helikoptera….

  3. Sto ne proizvode Armatu kad je već dobra nego se i dalje zamlacuju sa ovim starim modelima? Nesto tu nije u redu..ili je Armata izmišljen tenk kao i ostale ruske hajtek tehnologije i toliko tajne da ni rusi sami ne znaju za njih..gluposti klasične. Rusi živeli na sovjetskoj tenologiji i prespavali zadnjih 30 godina promena i napretka…suplji na sve strane…e to za godinu dana ne može da se reši…mora rat da im traje bar 5 godina da bi se uzdigli i procistili..zato u poslednje vreme i ne žure na frontu…srezali prilično gubitke i polako..a ukrajinci nek vide šta ce

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version