Naslovna Novosti Prvi snimak ruskog pomorskog drona kako pogađa most u blizini Odese

Prvi snimak ruskog pomorskog drona kako pogađa most u blizini Odese

1
prvi snimak ruskog pomorskog drona kako pogada most u blizini odese
prvi snimak ruskog pomorskog drona kako pogada most u blizini odese
google news

Pojavio se navodni snimak ruskog pomorskog drona koji udara u most u Zatoki, u blizini Odese. Ovo je prvi zabeležen slučaj upotrebe takvog drona od strane Rusije. Naime nije se znalo da Rusija ima ove vrste bespilotnih plovila, niti da planira bilo šta slično.

Most je ranije već bio napadnut projektilima, ali je popravljen. Poznato je da je mostove teško uništiti bez klasičnog bombardovanja. Postoje spekulacije da je ovaj most strateški važan zbog dopremanje naoružanja Ukrajini iz Rumunije.

Sobzirom da ruske pomorske dronove na bazi čamaca nismo viđali do sada pitamo se da li je to originalni dizajn ili je u pitanju obrnuti inženjering, modifikicaija već postojećeg, možda čak jednog od ukrajinskih (isporučenih od strane SAD) pomorskih dronova. Upotreba kamikaza čamaca-dronova je već zabeležena oko Krima.

Guverner Sevastopolja Razvožajev je još u novembru prošle godine predložio da se pokrene program istraživanja i razvoja bespilotnih pomorskih plovila.

Naime, ukrajinski pomorski kamikaza dronovi „Mikola-3” napali su 18. novembra 2022 godine kasno uveče naftni i gasni terminal Šesharis u Crnom moru u blizini ruskog grada Novorosije. Iste bespilotna plovila su korišćena u napadu na rusku Crnomorsku flotu u Sevastopolju dve nedelje ranije.

Mikola-3

„Mikola-3“ kako ih zovu ukrajinski mediji prošle godine je prikazan u promotivnom videu. Pomorski dron ima austrijski rotaks benzinski motor, najverovatnije, serije 900 ACE od 300 konjskih snaga.

Mikola-3

Većinu demonstrirane opreme, prema rečima rukovodioca Centra za razvoj transportnih tehnologija Alekseja Rogozina, proizvela je kineska Fujian Jinhua. Zanimljivo je da je kompanija za proizvodnju elektronike već odavno uvrštena na američku listu sankcija iz razloga “nacionalne bezbednosti.

„Mikola-3” je čamac dužine 5,5 metara, bruto težine do jedne tone i sa maksimalnom brzinom od 80 km/h. Može da nosi do 200 kg eksploziva, ali masa korisnog tereta može da varira u zavisnosti od udaljenosti meta.

Kontaktni osigurači na nosu

Ukrajinski izvori tvrde da je dron sposoban da emituje do tri toka video zapisa u HD kvalitetu na udaljenosti od operatera do 400 kilometara. Čamac je sastavljen od civilnih komponenti, osim oklopnog trupa, eksploziva i par kontaktnih upaljača na nosu, veoma sličnih avionu.

„Mikola-3” je baziran na američkom pomorskom dronu MANTAS T-12, koji je poslat u Ukrajinu još u aprilu prošle godine. Broj dronova nije objavljen, ali je ukupna cena isporuka procenjena na 800 miliona dolara. Na osnovu ovih izviđačkih dronova, Ukrajinci su razvili Mikola povećavajući nosivost sa prvobitnih 63,5 kg na navodnih 200 kg.

1 KOMENTAR

  1. Rumuni ponovo napadaju Rusiju kao 1918 i 1941 … Šteta … ulazimo svi mi iz Evrope u krug siromaštva….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version