Naslovna Istorija Američka mornarica već pokušala da obori balon, ali se ispostavilo da je...

Američka mornarica već pokušala da obori balon, ali se ispostavilo da je to planeta

0
japanska balon bomba
japanska balon bomba
google news

Nakon izveštaja da je kineski “špijunski balon” leteo iznad američke teritorije, američka mornarica je imala slično iskustvo pre nekoliko decenija i raketirala je ono što su mislili da je bomba balon.

Američki pomorski institut nas je 2. februara podsetio na događaj preko svog zvaničnog izveštaja. Tokom Drugog svetskog rata, 1945. godine, USS Njujork (BB-34) je primetio srebrnu sferu kako kruži nebom iznad njih, verujući da je to japanska balon bomba.

Kapetan broda je izdao naređenje da ga obore, ali nijedan od topova nije mogao da ga obori. Ubrzo nakon toga, navigator je shvatio da napadaju Veneru. Korisnici socijalnih mreža su bili pomalo zapanjeni vestima, ali su odmah počeli da se šale na račun incidenta.

„Očigledno sa potpunim uspehom, pošto Venera od tada nikada nije ušla u vazdušni prostor SAD“, rekao je jedan korisnik. Drugi korisnik Tvitera je prokomentarisao: „Prvo međusolarno angažovanje američke vojske.

Bilo kako bilo, Japan jeste koristio balon bombe iznad američkog neba tokom Drugog svetskog rata.

japanska balon bomba
japanska balon bomba

U decembru 1944. godine, na nebu iznad Montane otkriven je balon sa pričvršćenom malom zapaljivom bombom, na istom mestu gde je nedavno otkriven kineski špijunski vazdušni balon.

Kada je balon sleteo, FBI i Vojno vazduhoplovstvo su ga konfiskovali da bi istražili neobičnu spravu, malog prečnika i sastavljenu od laminiranog papira. Oznake na balonu su m ukazale da je japanski i da je proizveden u japanskoj fabrici samo nekoliko nedelja pre incidenta.

U istom vremenskom periodu, u blizini Termopolisa u Vajomingu pronađen je krater bombe. Drugi balon je kasnije otkriven blizu Estacade, Oregon.

Prema Robertu Mikešu, koji je napisao knjigu o japanskom programu balon bombe za Smithsonian Annals of Flight Series, „to je jedina naprava koju su imali, a koja je mogla da stigne do Sjedinjenih Država“.

Nakon toga su incidenti sa balonima postali sve češći. Poljoprivrednici su počeli da čuju eksplozije, otkrivaju male rupe u zemlji ispunjene metalnim fragmentima ili pronalaze delimično naduvane balone.

Rečeno je da je Japan pokušavao da dovede sukob do kopna SAD slanjem balona koji nose bombe niz vazdušni tok Pacifika. Japan je navodno pustio skoro 10.000 takvih balona između 3. novembra 1944. i aprila 1945. godine.

balon bombe lansirane iz japana bile su namenjene sjedinjenim drzavama mnoge su pogodile svoj cilj. mapa jerome n. cookson national geographic izvor dave tevksburi
Balon bombe lansirane iz Japana, namenjene SAD. Mnoge su pogodile svoj cilj. Mapa Jerome n. Cookson National Geographic, Izvor DAVE TEWKSBURY, HAMILTON COLLEGE

Otprilike 300 njih stiglo je i u Ameriku. Svaki balon nosio je dve zapaljive, protivpešadijske bombe od 15ak kilograma. Baloni su napravljeni lepljenjem slojeva maramice napravljenog od vlakana drveta duda. Zanimljivo je da je ove balone bilo neočekivano teško presresti.

1944 i i 1945. godine oko 500 američkih aviona je preletelo Severnu Ameriku u potrazi za balonima, ali su samo dva ikada ispaljena s neba.

SAD su zatražile od medija da se uzdrže od izveštavanja o događajima sa balonom kako Japanci ne bi bili svesni da su uspešno dosegli kopno SAD.

Međutim šestoro ljudi je poginulo u južnom Oregonu zbog bombe balona. Nakon smrtnih slučajeva u Oregonu, tadašnje Ministarstvo rata je objavilo saopštenje u kojem objašnjava pojavu balon bombe kako bi svako ko naiđe na olupinu znao da je ne dira.

Japanci nisu bili svesni ishoda udara balonom zbog cenzure štampe u Sjedinjenim Državama. Na kraju su prestali da lansiraju ove balon bombe.

Japanese Balloon Bombs | The Strange Truth

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version