Naslovna Novosti Rusi zarobili tursko vozilo Kirpi i stavili „V“ na njega

Rusi zarobili tursko vozilo Kirpi i stavili „V“ na njega

2
kirpi
kirpi
google news

Na internetu su se pojavile fotografije turskog oklopnog vozila Kirpi [jež na turskom], koje su uhvatile i već koriste ruske trupe u Ukrajini. Vozilo je već dodeljeno ruskoj aeromobilnoj jedinici. U Ukrajinu je došao kao deo turske vojne pomoći ukrajinskim oružanim snagama.

Isporuke Kirpi vozila u Ukrajinu počele su u avgustu 2022. Prva serija se sastojala od 50 vozila. Na kraju je, prema različitim izvorima, u Ukrajinu trebalo da bude isporučeno oko 200 vozila. Postoje informacije da proizvođač BMC i Turska planiraju da pošalju još Kirpisa u Ukrajinu. Vozila isporučena u Ukrajinu opremljena su oklopnom zaštitom.

Vizuelni prikazi Oryx portala dokumentuju gubitak najmanje osam Kirpija u borbi, pet uništenih, dva oštećena i jedan zarobljen. Posle nedavnih sukoba u oblastima Soledara i Bahmuta, ovi gubici će biti znatno veći.

Zanimljivo je da vozilo koje su uhvatili Rusi ima zelenu boju koja više odgovara pejzažu istočne Evrope. Foto materijali sa ukrajinskim Kirpijem pokazuju da su osim nekoliko vozila ofarbanih u zeleno, uglavnom u pustinjsko-maslinastoj kamuflaži koja je standardna u Turskoj.

Neki veruju da se radi o vozilu uhvaćenom u oktobru 2022. godine u Hersonskoj oblasti [u peščano-maslinastoj boji], vidimo karakteristično oštećenje blindiranog stakla na vratima sa strane vozača. Slova V takođe su nanešena na karoseriju vozila radi lakše identifikacije.

bmc kirpi
bmc kirpi

Turska je krajem prošle godine isporučila Ukrajini dodatnu vojnu pomoć – raketnu municiju. Oružane snage Ukrajine dobile su laserski navođene rakete TRLG-230 kalibra 230 mm proizvođača Roketsan. Sajt Middle East Eye izvestio je 23. novembra 2022. godine da su, na osnovu dva izvora, desetine granata već u leto ove godine bile u rukama ukrajinskih artiljeraca.

Stijn Micer sa bloga Oryx, stručnjak za naoružanje, rekao je da je Turska prva zemlja koja je isporučila takvu opremu Ukrajini, čak i pre nego što su SAD isporučile višecevne raketne bacače HIMARS. Nije poznato da li ih je Ukrajina sama nabavila kupovinom ili ih je dobila kao deo vojne pomoći.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version