Naslovna Novosti Slovačka isporučila samohodne haubice Zuzana 2 Ukrajini

Slovačka isporučila samohodne haubice Zuzana 2 Ukrajini

1
zuzana 2 na putu za ukrajinu
zuzana 2 na putu za ukrajinu
google news

Oružane snage Ukrajine preuzele su osmu samohodnu haubicu slovačke proizvodnje “Zuzana 2”. Haubica je poslednja od osam po narudžbi i isporučena Ukrajini u skladu sa komercijalnim ugovorom potpisanim sa Konstrukta Defence, akcionarskim društvom u vlasništvu MO, u junu 2022.

Tek što je uplata uplaćena na bankovni račun Slovaka svaka haubica je prevezena u Ukrajinu. Pored ugovora za osam Zuzana 2 sa Ukrajinom, KONŠTRUKTA-Defence je takođe dobio još jedan ugovor za dodatnih 16 Zuzana 2 za Ukrajinu koji će finansirati Danska, Norveška i Nemačka.

Ostrašćeni Ministar odbrane Slovačke, Jaroslav Nad, izjavio je: „Danas smo Ukrajini isporučili čitavu bateriju visokokvalitetnih artiljerijskih sistema slovačkog porekla. Verujemo da će ih ukrajinski branioci iskoristiti do te mere da spasu što više života, a svoju zemlju sve više približavaju postizanju bezuslovne pobede nad neprijateljem koji nastavlja da pustoši, teroriše i ubija, jer on zapravo propada na bojnom polju.”

Zuzana 2

Zuzana 2 je novija slovačka samohodna haubica. Razvio ju je Konstrukta Defence. U pitanju je nova verzija originalnog DANA sistema. Zuzana 2 je naoružana topom-haubicom 155 mm/L52 na kupoli. Ova samohodna top-haubica sposobna je za direktno i indirektno pucanje.

Opremljen je automatskim punjenjem. Granate i punjenja se obavlja automatski na bilo kojoj visini cevi. Ovaj artiljerijski sistem može da ispali 6 granata u toku prvog minuta, ili 16 granata u roku od 3 minuta.

zuzana 2
zuzana 2

Zuzanom 2 upravlja posada od 4 člana, uključujući komandanta, artiljerac, utovarivača i vozača. Zuzana 2 ima automatski režim postavljanja oružja, podaci o paljbi izračunavaju se pomoću kompjutera. Ovaj artiljerijski sistem je opremljen navigacionim sistemom.

Ugrađeni sistem za upravljanje vatrom omogućava rad sa digitalnim mapama. Ovaj artiljerijski sistem koristi specijalnu šasiju 8×8 koju je razvio Tatra. Vozilo ima novi agregat. Pokreće ga novi i znatno snažniji dizel motor Tatra T3B-928.70 sa turbopunjačem, koji razvija 442 KS.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version