Naslovna Novosti Severna Makedonija kupila 18 lakih vučenih haubica Boran turske proizvodnje

Severna Makedonija kupila 18 lakih vučenih haubica Boran turske proizvodnje

0
boran haubica
boran haubica
google news

Oružane snage Turske isporučile su početnu seriju lake vazdušno prenosive haubice Boran. Severna Makedonija je naručila od Turske tri baterije sa ukupno 18 haubica „Boran“, u okviru modernizacije oružanih snaga Severne Makedonije.

Prva baterija od šest haubica Boran stiže za dve godine, dok će preostale dve baterije biti isporučene u periodu od 2029. do 2031. Severna Makedonija trenutno ima jedan laki pešadijski bataljon sa pojačanjima, uključujući bateriju zastarelih haubica M2A1 za neke zadatke u okviru NATO i međunarodnih misija.

105 mm Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüs BORAN TSK Envanterine Giriyor
Boran reklamni video

Severna Makedonija, najmlađa članica NATO-a, postala je deo alijanse u martu 2020. godine, nakon što ju je Grčka godinama blokirala zbog njenog nekadašnjeg imena Makedonija. Prema sajtu Globalfirepower vojska Severna Makedonija spada u 5 najslabijih u Evropi.

Vojsku Republike Severne Makedonije čine kopnene snage i vazduhoplovstvo. Trenutno prolaze kroz veliku modernizaciju. Kroz vojnu pomoć Sjedinjenih Država i Nemačke, u planu su novi borbeni sistemi, a poseduju uglavnom nasleđe Hladnog rata koje je nabavljeno od Ukrajine 2001.

Za pešadiju će nabaviti oklopna borbena vozila Striker i Oshkosh. Za protivvazdušnu odbranu u planu je nabavka francuskog Mistral 3 infracrvenog sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa.

Boran

Boran (Thunderstorm) 105mm vazdušno prenosiva laka tegljena haubica je dizajnirana u skladu sa zahtevima turskog Ministarstva nacionalne odbrane. Za projekat haubice 105 mm Boran, Makine Kimia Endustri Kurumu razvija sistem naoružanja, a Aselsan razvija sistem za kontrolu vatre.

mkeks boran 105 mm
mkeks boran 105 mm

Haubica cilja na međunarodno tržište lakih haubica kojim trenutno dominira M777 kompanije BAE Systems. Laka vučena haubica od 1.720 kilograma staje u helikoptere Sikorsky S-70 i Chinook CH-47. Sistem ima za cilj da zadovolji potrebe turskih oružanih snaga.

Boran ispaljuje ubojna sredstva kalibra 105 mm/30. Ima varijabilni sistem trzanja koji varira od 800 mm (kratki) do 120 mm (duži), a cev je opremljena gasnom kočnicom.

boran laka vucna haubica
boran laka vucna haubica

Boran je potpuno operativan za kratko vreme i ima domet od 17 kilometara. Sistem omogućava digitalnu integraciju haubice sa drugim sistemima upravljanja vatre. Haubicu, koja se automatski usmerava na cilj sa podacima unetim u sistem za upravljanje vatrom, tobdžija može da koristi i sa desne i sa leve strane.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version