Naslovna Novosti Japan prepravlja projektile Tip-03 u potrazi za odgovorom na hipersonično oružje

Japan prepravlja projektile Tip-03 u potrazi za odgovorom na hipersonično oružje

0
tip 03 je japanski sistem protivvazdusne odbrane koji prema vojnim strucnjacima nadmasuje americki patriot u kljucnim oblastima osim u dometu delovanja. foto ministarstvo odbrane japana
tip 03 je japanski sistem protivvazdusne odbrane koji prema vojnim strucnjacima nadmasuje americki patriot u kljucnim oblastima osim u dometu delovanja. foto ministarstvo odbrane japana
google news

Japan prepravlja projektile Tip-03 kako bi bili sposobni za presretanje hipersoničnog oružja
Tip 03 je japanski sistem protivvazdušne odbrane, koji prema japanskim vojnim stručnjacima nadmašuje američki Patriot u ključnim oblastima osim u dometu delovanja.

Japan planira da modifikuje vođenu raketu srednjeg dometa Tip-03 za otkrivanje hipersoničnog oružja. Projekat je uključen u Strategiju nacionalne bezbednosti čija se revizija očekuje do kraja godine. Japan planira da započne masovnu proizvodnju preuređenih projektila do 2029. godine, objavio je Japan Times pozivajući se na bezbednosne izvore.

chu sam tip 03
Chu-SAM (Tip-03)

Japan ne poseduje sisteme protivvazdušne odbrane koji su sposobni da efikasno presretnu hipersonično oružje. Trenutno, razarači pomorskih snaga samoodbrane Aegis opremljeni presretačima Standard Missile 3 (SM-3) imaju zadatak da gađaju dolazeće rakete u spoljašnjoj atmosferi. Ako ne uspeju da presretnu dolazeću pretnju, kopneni presretači Patriot Advanced Capabiliti 3 (PAC-3) se aktiviraju da zaustave napad na nižem nivou.

Japan takođe planira da uloži 1 bilion jena (7,1 milijardu dolara) u Aegis, veličine nosača aviona. Biće to specijalizovani priobalni protivraketni sistem. Na ovaj način Japan se nada da će unaprediti borbenu sposobnost svoje vojske. 

Prvobitno dizajnirane za uništavanje aviona, projektili Tip-03 su prvi put preuređeni 2017. godine kako bi se borili protiv neprijateljskih krstarećih raketa koje lete na malim visinama, kao i sa brzim projektilima.

U svojoj novoj strategiji Japan planira da unapredi rakete Tip-03 tako da mogu da predvide putanju leta hipersoničnog oružja i prate ih radarom. Međutim, ostaje nejasno da li će preuređene rakete omogućiti Japanu da se suprotstavi hipersoničnom oružju. Do 2029. godine, kada Japan planira da započne masovnu proizvodnju, očekuje se da će velike svetske sile razviti još sofisticiranije i moćnije oružje koje će biti nemoguće presresti.

U još jednom pokušaju japanskog ministarstva odbrane da pronađe način da se suprotstavi rastućoj pretnji hipersoničnog oružja oslanjaju se na ideju ranog upozoravanja. Japan planira da lansira 50 malih satelita u nisku Zemljinu orbitu kako bi izgradio komunikacionu mrežu.

Trenutno je jedino Rusija zvanično upotrebila najmanje dve hipersonične rakete. SAD idalje razvijaju kopnenu i vazdušnu verziju. Veruje se da Kina takođe ima hipersonične rakete, ali nema zvanično potvrđenih informacija.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version