Naslovna Novosti Ukrajina započela masovnu proizvodnju granata 82 mm u neimenovanoj NATO zemlji

Ukrajina započela masovnu proizvodnju granata 82 mm u neimenovanoj NATO zemlji

0
ukrajina zapocela masovnu proizvodnju granata 82 mm u neimenovanoj nato zemlji
Foto: Укроборонпром
google news

Državna ukrajinska kompanija za naoružanje UkroboronProm objavila je da je započela proizvodnju sopstvenih fragmentacionih granata za minobacače kalibra 82 mm. Broj fragmenata je 2-2,5 puta veći od standardnog, kažu u kompaniji.

Vest predstavlja važan trenutak u istoriji kompanije. Zbog rata sa Rusijom, UkrOboronProm ne može da garantuje bezbednu proizvodnju. Dakle, rukovodstvo, inženjeri, specijalisti i deo osoblja su van zemlje.

UkrOboronProm koristi proizvodne pogone u inostranstvu jedne od zemalja članica NATO-a koju nije imenovao.

U kojoj NATO zemlje je izmeštena proizvodnja?

Iako UkroboronProm ne navodi zemlju domaćina ukrajinske proizvodnje, moguće zemlje su Poljska, Češka, Francuska, Danska.. Vrlo je verovatno, ali nije potvrđeno, da se proizvodni pogoni koje koristi ukrajinska kompanija nalaze u Češkoj.

Ukrajina i Češka su 19. novembra 2022. potpisale sporazum o zajedničkoj proizvodnji vojne opreme, povećanju proizvodnje municije, razvoju centara za održavanje i popravku, kao i zajedničkoj saradnji u oblasti visoke vojno-industrijske tehnologije.

Tada su u saopštenju kompanije objavili da je trenutno najveća proizvodnja UkrOboronProma usmerena na proizvodnju artiljerijskih granata 120 mm, 122 mm i 152 mm po NATO standardu. Kompanija je tada saopštila da su svi modeli artiljerijskih granata prošli testove i da su poslati u Ukrajinu.

ukrajina zapocela masovnu proizvodnju granata 82 mm u neimenovanoj nato zemlji 2
Foto: Укроборонпром

Ukrajina je koristila različite minobacače u ratu sa Rusijom. Većina minobacača koji se isporučuju sa zapada su 60mm i 120mm. SAD, Poljska i Bugarska su isporučile minobacače od 60 mm, dok su Finska, Češka i Francuska isporučile one od 120 mm. Ukrajina takođe koristi sopstvene od 60 mm i 120 mm.

Proizvodnja novih fragmentacionih projektila od minobacača 82 mm ima smisla jer je, prema otvorenim izvorima, upravo ovaj kalibar najčešći među ukrajinskim kopnenim snagama.

Pored ukrajinske proizvodnje, minobacači 82 mm su iz bivšeg Sovjetskog Saveza, Irana, Srbije, Azerbejdžana. Iranski minobacači 82 mm su najverovatnije američka mornarica koja je presrela pošiljku iz Irana u Jemen za jemenske Huti.

minobacac 82mm m69
Minobacac 82mm M69, Vojska Republike Srbije

Fragmentacioni projektil minobacača kalibra 82 mm je dizajniran da uništi neprijateljsko ljudstvo iz minobacača na udaljenosti do 4500 metara. Kod standardnog projektila ovog kalibra, broj fragmenata na različitim udaljenostima je različit. Na primer, na 5 metara odstupanja iznosi 198 jedinica, na 10 metara 70 jedinica, a na 15 metara 41 jedinica.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version