Naslovna Novosti Još jedan borbeni avion izgubio borbu protiv „jeftinog“ drona?

Još jedan borbeni avion izgubio borbu protiv „jeftinog“ drona?

0
juznokorejski ka 1
juznokorejski ka 1
google news

Južnokorejska vojska je 26. decembra okupila borbene avione, jurišne helikoptere i druga sredstva kao odgovor na prvu infiltraciju severnokorejskih dronova preko granice u poslednjih pet godina.

U pokušaju da se suprotstavi bespilotnim letelicama, južnokorejski laki jurišni avion KA-1 srušio se odmah nakon poletanja iz svoje baze Vondžu na istoku zemlje, saopštio je zvaničnik ministarstva odbrane, prenosi Sky News.

Dva člana posade KA-1 koji su upravljali lakim jurišnim avionom pali su padobranima na sigurno. Avion KA-1, naoružana verzija južnokorejskog KT-1 trenažera, može da nosi mitraljez od 12,7 mm i projektile od 70 mm.

Južnokorejska vojska nije rekla da li je dron Severne Koreje direktno kriv za pad aviona ili su tome doprineli neki drugi tehnički problemi.

Poslednjih godina, dronovi su postali značajna pretnja vojskama širom sveta. Dronovi su korišćeni u mnogim operacijama tokom rusko-ukrajinskog rata, pokazujući svoj ubojiti potencijal.

mig 29a ukrajinskog vazduhoplovstva
MiG-29A ukrajinskog vazduhoplovstva

Tokom sukoba u Ukrajini, ukrajinski borbeni avion MiG-29 je takođe oboren od strane iranskog drona kamikaze Shahed-136 kojim je upravljala ruska vojska. Prvi put u istoriji da je dron kamikaza oborio borbeni avion.

Vojnu demarkacionu liniju koja razdvaja dve Koreje prešli su severnokorejski dronovi, koji su viđeni kako lete na određenim lokacijama u Gimpou, ostrvu Gangva i Padžu. To je dovelo i do privremene obustave civilnih letova.

Prema Asošijeted presu, jedan od pet dronova doleteo je do severnog dela regiona glavnog grada Južne Koreje. Južnokorejska vojska je uzvratila ispaljivanjem hitaca upozorenja i slanjem borbenih aviona i jurišnih helikoptera kako bi oborila severnokorejske bespilotne letelice.

Iako su borbeni helikopteri zapucali, nije jasno da li su severnokorejski dronovi oboreni. Ministarstvo odbrane saopštilo je da trenutno nema izveštaja o civilnim žrtvama u Južnoj Koreji. Kao odgovor provokaciju, Južna Koreja ne samo da je odgovorila u svom vazdušnom prostoru, već je i rasporedila letelice za nadgledanje blizu i iznad granice kako bi snimila kritične vojne objekte u Severnoj Koreji, saopštio je Združeni načelnik.

fotografija iz 21. juna 2017. prikazuje severnokorejski dron pronaden u provinciji gangvon. ionhap
Fotografija iz 21. juna 2017. prikazuje severnokorejski dron pronađen u provinciji Gangvon. Yonhap

Južna Koreja je 27. decembra izdala čak i zvanično izvinjenje zbog neuspelog pokušaja da obori pet severnokorejskih dronova koji su probili vazdušni prostor zemlje. Pored toga, obećali su da će pojačati napore u cilju poboljšanja sposobnosti protiv dronova.

Kruže pretopstavke da su severnokorejski dronovi zasnovani na kineskoj tehnologiji ili čak njihovi klonovi. Očigledno je da Pjongjang pažljivo posmatra događaje u Ukrajini, posebno one koji uključuju upotrebu iranskih dronova Shahed-136.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version