Naslovna Novosti Isporuka snajpera Smerš i Sčetčik ruskoj vojsci

Isporuka snajpera Smerš i Sčetčik ruskoj vojsci

0
isporuka snajpera smers i scetcik ruskoj vojsci
isporuka snajpera smers i scetcik ruskoj vojsci
google news

Prvih 100 preciznih poluautomatskih pušaka u kalibru 7,62×51 mm NATO (.308Win.) pod nazivom “Brojač” (Счетчик) uskoro će biti isporučene u zonu izvođenja tzv. “specijalne vojne operacije” u Ukrajini. Nakon isporuke, svaka jedinica na terenu moći će da izabere vrstu oružja po želji i potrebama koje diktira taktika. Oružje je, inače, široj javnosti prvi put predstavljeno u septembru ove godine kao proizvod kompanije “Lobaev Arms”. Konačno, o tome je izveštavao i Vlad Lobajev na svom Telegram kanalu.

U proteklih mesec dana oružje je prošlo dva uspešna testiranja u različitim jedinicama Oružanih snaga RF. Puška je isporučena u dve verzije – sa kratkom cevi od 500 mm pod nazivom “Smerš” i sa nešto dužom, 600 mm – “Sčetnik”. Cevi imaju različite korake žlebova ali obe imaju na ustima nareze za montažu dodataka (prigušivača, skrivača plamena..). Na oba snajpera se mogu postaviti i Picatinny šine za postavljanje ostalih dodataka. Takođe, moguća je zamena glave kundaka i postavljanje rukohvata. 

Puška “Smerš” je prvi put predstavljena početkom jeseni, o “Sčetniku” se do sada ništa nije znalo. Ova snajperska puška se razlikuje od prve verzije ne samo po dužini cevi, već i po konfihuraciji, žlebljenju i većem dometu. “Smerš”, naime, ima maksimalni efikasni domet od 1000 m, dok se “Sčetnikom” može dejstvovati i do 1400 metara. Obe puške su zasnovane na šemi američke poluautomatske AR-15. Uprkos činjenici da je nastala 1963, AR-15 je i dalje tražena i koristi se u različite svrhe. Praktično, kvalitetna klasika nikada ne zastareva. Konstruktor objašnjava da se za ovaj izbor odlučio jer su sada u borbenim zonama tražene poluautomatske puške, odnosno, prednost se daje preciznosti na račun brzine vatre.

Klasične snajperske puške repetirke (uglavnom sa obrtno-čepnim zatvaračem) svakako su još preciznije ali i sporije; one su predviđene za specijalne jednice, ali ne i za masovnu upotrebu u armiji.  Nova, poluautomatska snajperka ne samo da je brža od repetirke nego zadovoljava i visoke zahteve za preciznošću. Strelci “preciznost” mere u MOA – ugaonim minutama – lučnim minutama (MOA). U suštini, 1 MOA je pogađanje kruga prečnika jednog inča (25,4 mm) sa 100 jardi (914 m). Ruski konstruktori tvrde da nove snajperke postižu preciznost od 0,5 MOA.

Ostaje nepoznanica da li je naziv ”Smerš” preuzet iz vokabulara NKVD iz perioda Drugog svetskog rata a nastao je kao skraćenica od ”Smrt špijunima” (Смерть шпионам). Naime, i kineska kompanija “JTC Group Inc.” godišnje proizvodi oko 400.000 jedinica vazdušnih pušaka familije “Smersh”. Tako u elektronskoj pretrazi može doći do zabune i rusku snajperku pomešati sa kineskom vazdušnom puškom!

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version