Naslovna Avijacija Nadogradnja: Ruski avion “sudnjeg dana” sada konroliše torpeda iz nuklearnih podmornica

Nadogradnja: Ruski avion “sudnjeg dana” sada konroliše torpeda iz nuklearnih podmornica

0
ruski predsednicki avion konrolise torpeda iz nuklearnih podmornica
ruski predsednicki avion konrolise torpeda iz nuklearnih podmornica
google news

Iljušin Il-80 je ruski avion dizajniran da zaštiti predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina tokom nuklearnog napada. Il-80 je dizajniran sredinom 1980-ih. Nakon pada Berlinskog zida i završetka Hladnog rata, Zapad je prvi put video ovu letelicu početkom 1990-ih.

“Vazduhoplovni komandni centar IL-80” poznat i kao ruski “avion sudnjeg dana“ uspešno je uspostavio kontakt sa nuklearnim podmornicama tokom testova za poboljšanje komunikacionog sistema aviona, javila je državna agencija RIA Novosti. IL-80 je dizajniran da postane vazdušno-desantni komandni centar za ruskog predsednika u slučaju da svi kopneni komandni centri budu uništeni tokom velikog rata.

Il-80, fotografija: russianplanes.net

Prema izveštaju, rusko ministarstvo odbrane testiralo je komunikaciju između Il-80 i nuklearnih podmornica strateške namene u potopljenom položaju. Avion je u stanju da održava stabilnu komunikaciju sa podmornicom kroz vodeni stub. To znači da iz svog aviona predsednik će moći da pokrene lansiranje ne samo balističkih nuklearnih projektila, već i interkontinentalni autonomni torpedo na nuklearni pogon Posejdon.

„Avion Sudnjeg dana“ nastao je na osnovu sovjetskog dugolinijskog aviona IL-86, sredinom 80-tih godina. Dizajniran je za usmeravanje nuklearnih napada u slučaju kvara kopnenih komandnih mesta i komunikacionih linija. IL-80 ima mogućnost da strateškim podmornicama prenosi naređenja za lansiranje balističkih projektila i druge poruke. Da bi to uradili, avion je opremljen komunikacionom opremom koja koristi ultra-duge talase, a podmornice – dugačkom vučenom antenom.

Rusija ima četiri takva aviona, od kojih su dva opremljena sistemom za dopunu goriva u vazduhu.

IL-96-400M
IL-96-400M

U avgustu 2021. godine, šef ruskog Ministarstva industrije i trgovine, Denis Manturov, saopštio je da je u Voronježu počeo razvoj novog „aviona Sudnjeg dana“, koji bi trebalo da zameni Il-80 na bazi IL-96-400M.

Vodeni stub

Vodeni stub je konceptualni stub vode od površine mora, reke ili jezera do donjeg sedimenta. Podeljen je na pet dubokomorskih daljina, od kojih poslednja pokriva rastojanje od 4.000 metara do morskog dna. Vodeni stubovi se veoma često koriste za proučavanje životne sredine. Ruski mediji su izvestili da su ultra-dugi talasi obezbedili komunikaciju između letelice i potopljene podmornice preko produžene podvodne komunikacione antene koju vuče podmornica.

Poznati su neki detalji o predsedničkom Il-80. Na primer, golim okom vidljiv je veliki SATCOM kanu koji leži na trupu aviona. Pored integrisanih raznih stabilizatora, senzora i komunikacionih uređaja, antena veoma niske frekvencije [VLF] je montirana u rep aviona.

Il-80

Poslednji put svet je video Il-80 ruskog predsednika ove godine, u aprilu. Zapad je to odmah komentarisao kao signal da je Moskva spremna da upotrebi nuklearno oružje. Avion je primećen kako leti iznad predgrađa Moskve. Međutim, analitičari su utvrdili da piloti Il-80 sprovode obuku, pripremajući letelicu za učešće na Majskoj paradi pobede.

Prema ruskom onlajn izdanju RIA Novosti, Rusija trenutno razvija još dva dodatna aviona “Sudnjeg dana”.

Russian Air Force Ilyushin Il-80  Il-86VKP Maxdome  airborne command and control aircraft イリューシン80

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version