Naslovna Analitika Američki jurišni avioni raspoređeni u blizini Kine

Američki jurišni avioni raspoređeni u blizini Kine

0
google news

Kao i u mnogim delovima zemaljske kugle, SAD konstanto doprinosi da je situacija oko Kine i Severne Koreje svakim danom napetija. U pozadini rekordnih lansiranja balističkih projektila iz Pjongjanga, izgleda da se Vašington priprema za rat za koji svet zna da će se dogoditi, ali ne i kada. Tajvan je razlog rasprava. Kina polaže pravo nad autonomnim ostrvom, dok SAD polaže pravo na njegovu nezavisnost od Kine.

U pozadini svega ovoga i neviđenih kineskih pomorskih manevara u proteklih nekoliko nedelja, SAD su rasporedile jurišne avione. A-10C Thunderbolt II poslati su na „rutinsku operaciju dinamičkog raspoređivanja“ na pacifičko ostrvo Guam. Pod američkom vlašću a nasuprot kineske teritorije, Guam je domaćin vazduhoplovnoj bazi Andersen. Dolazeći A-10 su iz 23. vazdušnog krila američkih vazduhoplovnih snaga, u Džordžiji. Međutim, Pentagon ne saopštava broj raspoređenih A-10.

Američki jurišni avioni raspoređeni u blizini Kine
A-10C Thunderbolt II, ANDERSEN AIR FORCE Baza, GUAM. Foto: Airman 1st Class Courtney Sebastianelli

Prisustvo A-10 nije toliko alarmantno koliko interesantno. A-10 je jurišni avion dizajniran da pruži vazdušnu podršku kopnenim snagama. Avion je veoma efikasan protiv oklopnih kopnenih vozila, kao i tenkova, jer prilično efikasno leti na malim visinama.

SAD izuzetno retko raspoređuju A-10 oko svojih vazdušnih baza širom sveta. Ali raspoređivanje ovog borbenog aviona u „sred ničega, okruženo vodom“ navodi analitičare na „neželjene“ pretpostavke. Rat između Kine i Tajvana bliži je nego što se mislilo. Međutim, takve izjave su veoma spekulativne, barem u ovom trenutku.

GAU-8A AVENGER NA AVIONU A-10
GAU-8A AVENGER NA AVIONU A-10

Verovatnije pretpostavke za raspoređivanje A-10 na Guam su usmerene na operacije vazdušne patrole. Takođe, nije poznato da li je ova borbena jedinica na Guamu namenjena da zameni postojeću eskadrilu A-10 stacioniranih u Južnoj Koreji u vazduhoplovnoj bazi Osan u indo-pacifičkom regionu.

Zanimljiva je činjenica da su avioni iz istog vazdušnog krila američke vojske bili u Evropi u maju mesecu ove godine. Tamo su jurišni avioni učestvovali u vežbama u pozadini rata između Rusije i Ukrajine. Reč „obuka“ je najverovatnije ključna u slučaju raspoređivanja A-10 na Guamu.

Iron Thunder

Moguće je da se opet sprema neka vežba. Američki mediji govore o vežbi Iron Thunder, ali nema informacija o tome. oruzjeonline.com podseća da je sredinom prošlog meseca američko vazduhoplovstvo poslalo bombardere B-1B Lanser u svoju bazu na Guamu. Tada je i poruka iz medija bila o pripremljenoj vežbi. Ali kakva je tačno uloga borbenog aviona niskog leta razvijen da se nosi sa kopnenim borbenim jedinicama ostaće misterija.

rockwell b-1 lancer
Rockwell B-1 Lancer

Guam je strateški bitan za SAD. Ako mu se ranije nije pridavao toliki značaj, danas, u pozadini regionalnih navodnih sukoba, ostrvo postaje strateški sve važnije za Vašington. Bela kuća je godinama izdvajala značajna sredstva za poboljšanje odbrane ostrva. Takođe sa stanovišta civilne ekonomije, ostrvo služi kao dom važnih regionalnih energetskih platformi i logističkih čvorišta.

Best of A-10 Thunderbolt II - Cockpit View, Long & Short Range Strafing [Training Video]

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version