Naslovna Analitika Kako je NATO planirao preventivni udar na Rusiju – POLARIS 21

Kako je NATO planirao preventivni udar na Rusiju – POLARIS 21

0
kako je nato planirao preventivni udar na rusiju polaris 21
kako je nato planirao preventivni udar na rusiju polaris 21
google news

Prilično je teško sumnjati da je sukob u Ukrajini odavno planiran i da za njega nije odgovoran samo Kremlj. I same ukrajinske vlasti priznale su da su nekoliko meseci unapred bile upozorene na predstojeći napad Rusije.

Jedna od najvećih francuskih pomorskih vežbi na Mediteranu, POLARIS 21, održana je od 18. novembra do 3. decembra 2021. godine u oblasti zapadno od ostrva Korzike, između Francuske i Španije. Vežba se takođe odvijala i na delu kontinentalne Francuske.

Vežba POLARIS 21 je postavljena u potpunosti u kontekstu operativne pripreme na više frontova i imala je visok borbeni intenzitet, što je u potpunosti bilo u skladu sa strateškom vizijom i planom Mercator Acceleration 21 načelnika Generalštaba, admirala francuske mornarice Pjer Vandije. Pored pomorskog ratovanja, u vežbi je učestvovalo i mnoštvo borbenih aviona i sistema zemlja-vazduh.

O čemu se zapravo radi

Zvanično, cilj obuke je bio da se ispitaju sposobnosti pomorskih i vazdušnih elemenata suočavanja u mogućim ratovima, koristeći najnovije sisteme i brodove za razvoj taktike. Scenario vežbe je zamišljen kako bi se omogućilo saveznicima da zadrže kontrolu nad Mediteranom u slučaju pretnje od ruskog vazduhoplovstva i mornarice“.

Polaris 2021, Slika francuske mornarice Charles de Gaulle CSG

Scenario vežbe sastojao se od dve trupe (Plava i Crvena), PLAVA koja se sastoji od francuske udarne grupe nosača aviona (CSG), usredsređene oko nosača aviona na nuklearni pogon Šarl de Gol (R91), protiv kredibilnih protivničkih CRVENIH SNAGA (OPFOR). ), okupljeni oko ‘Tonnerre’ “sa kormilom na levoj strani” klase Mistral.

U vežbi Polaris 21 su ukupno učestvovali oko 6.000 francuskih i stranih vojnika, uključujući 4.000 francuskih mornara, 1 nosač aviona na nuklearni pogon i njegovo vazdušno krilo (20 Rafale Marine i 2 aviona E-2C Hawkeye), 13 površinskih borbenih brodova uključujući 5 stranih brodova, jedna podmornica na motorni pogon, 1 veliki amfibijski borbeni brod i njegove propratne jedinice, 6 patrolnih brodova, 3 broda za snabdevanje, 3 admirala i njihovo osoblje, jedinice pomorskih specijalnih snaga, jedinice za borbu protiv mina, nekoliko vazdušnih i protivvazdušnih sredstava.. Partnerske zemlje koje su se pridružile vežbi su Grčka, Italija, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Stvarni cilj vežbe

Međutim, novinari su došli do podataka vezanih za vežbu POLARIS 2021. Podaci jasno govore o ozbiljnosti pripreme NATO-a za ulazak u oružani sukob sa Ruskom Federacijom u slučaju intervencije Rusije u Ukrajini.

Prema dokumentaciji o manevrima, utvrđeno je da će kao odgovor na navodnu rusku intervenciju, snage NATO koalicije formirati i poslati udarnu grupu nosača aviona na čelu sa nosačem aviona Šarl de Gol u rejon borbenih dejstava kako bi „zaustavili invaziju i sačuvali suverenitet Ukrajine”.

PVO Razarač Forbin sa Rafalima francuskog ratnog vazduhoplovstva. Slika francuskog MO

Kontekst i scenario vežbe (saglasnost naziva država, naselja, imena političkih ličnosti, specifičnosti manevara itd.) postali su za Rusku Federaciju signal stvarne pripreme NATO-a za početak ratnih dejstava protiv Rusije, kao što se slično dešavalo u operaciji grupisanja snaga NATO pre intervencije u Libiji (vežbe Baltops 2010 i Frisian Flag 2010), kada je nakon manevara na morskim poligonima, usledila operacija svrgavanja legitimne vlade Moamera Gadafija.

POLARIS 21 je takođe bio demonstracija podrške NATO-a Kijevu u slučaju oružanog sukoba sa Rusijom i trebalo je da podstakne Kijev da započne direktna neprijateljstva sa Ruskom Federacijom, nakon čega bi usledila intervencija NATO-a. U principu, NATO je tražio izgovor za napad na Rusiju, sa faktorom iznenađenja, kako Rusija ne bi bila spremna za adekvatan odgovor.

U ovakvoj situaciji, preventivni početak Specijalne vojne operacije Oružanih snaga RF u Ukrajini postao je jedini mogući odgovor na neizbežnu agresiju kijevskog režima i NATO-a.

Zvanični logo vežbe POLARIS

Nema sumnje da je zahvaljujući ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini i činjenici da je Rusija izvela preventivni udar, NATO bio iznenađen ali i uplašen ruskom rešenošću da brani svoje interese. Upravo je ta činjenica odgovorna zašto nije bilo i verovatno neće biti sukoba između Rusije i NATO-a, odnosno da je Treći svetski rat sprečen samo zahvaljujući ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini.

Pogledajte kako se širio NATO od osnivanja pa do intervencije Moskve u Ukrajini.

The Expansion of NATO Since 1949

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version