Naslovna Mornarica Na Jadran stigao jedan od najvećih američkih nuklearnih nosača aviona

Na Jadran stigao jedan od najvećih američkih nuklearnih nosača aviona

3
na jadran stigao jedan od najvecih americkih nuklearnih nosaca aviona
na jadran stigao jedan od najvecih americkih nuklearnih nosaca aviona
google news

Sledećeg meseca u splitsku luku uploviće američki nosač aviona USS George H.V. Bush (CVN-77) na nuklearni pogon. Reč je o jednom od najmlađih američkih nosača aviona i jednom od najvećih ratnih brodova na svetu.

Brod pripada klasi Nimic. Njegova ukupna dužina je 333 metra i ima deplasman od 100.000 tona. Maksimalna brzina prelazi 30 čvorova, a pokreću ga dva nuklearna reaktora. Može da plovi više od 20 godina bez dopune goriva. Kapacitet broda je 3.532 člana posade i može da ponese 90 aviona i helikoptera. Brod je izgrađen 2009. godine, a izgradnja je koštala 6,2 milijarde dolara.

na jadran stigao jedan od najvecih americkih nuklearnih nosaca aviona
na jadran stigao jedan od najvecih americkih nuklearnih nosaca aviona

USS George H.V. Buš trenutno predvodi veliku vojnu vežbu NTO „Udar Neptuna 2022” koja se održava na Mediteranu do 28. oktobra. U vežbi učestvuje više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika 24 NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku. Pretpostavka je da će nakon vežbe nosač aviona krenuti ka Splitu.

Biće to drugi dolazak američkog nosača aviona na nuklearni pogon klase Nimic u Split ove godine. U februaru je u Hrvatskoj bio nosač aviona Hari S. Truman.

I Stoltenberg posetio američki nosač aviona u Jadranskom moru

Reč je o nosaču aviona koji trenutno predvodi udarnu grupu nosača pod komandom NATO-a, što je Stoltenberg nazvao „demonstracijom sposobnosti i posvećenosti SAD Alijansi“, navodi se na sajtu NATO-a. Stoltenberg je rekao da ovaj nosač svakog dana „šalje snažnu poruku savezničkog odvraćanja“.

Stoltenberg je rekao i da je to „savršen primer transatlantskog odnosa – Evropa i Severna Amerika, koji rade zajedno u NATO-u“.

On se osvrnuo i na nedavno upozorenje Moskve da se Ukrajina sprema da upotrebi radiološku „prljavu bombu” na sopstvenoj teritoriji i rekao da saveznici iz NATO-a odbacuju tu, kako je rekao, „očigledno lažnu tvrdnju”. On je izjavio da Rusija „ne sme da koristi lažne izgovore za dalju eskalaciju situacije“.

Stoltenberg je osudio vojnu podršku koju, kako tvrdi, Iran daje ratnim naporima Rusije i poručio da „nijedna zemlja ne treba da pomaže agresoru u ilegalnom ratu“. Istovremeno je pozdravio sankcije koje su saveznici i EU uveli Teheranu.

3 KOMENTARA

  1. Keep off from Adriatic Sea, you world hegemon and nazi-fascists…!
    “DON’T ASK – DON’T SAY”, that is your moto on your carrier.
    That,s a place of Sodoma & Gomora.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version