Naslovna Analitika Milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini nikada nisu napustile SAD

Milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini nikada nisu napustile SAD

0
milijarde dolara vojne pomoci ukrajini nikada nisu napustile sad 2
milijarde dolara vojne pomoci ukrajini nikada nisu napustile sad 2
google news

Poslednjih nedelja sve se više spekuliše o finansijama koje Bela kuća i Vašington izdvajaju za vojnu pomoć Ukrajini. Vašington je trenutno dao 66,1 milijardu američkih dolara, ali taj novac nije samo „za Ukrajinu” i nije samo vojna pomoć. Ovaj članak ima za cilj da razjasni šta tačno predstavljaju „milijarde dolara vojne pomoći“.

Od početka rata, predsednik SAD, Džo Bajden, zajedno sa svojom administracijom, nakon formalne dozvole Kongresa, redovno najavljuje vojnu pomoć Ukrajini posebne vrednosti. Ponekad su to stotine miliona američkih dolara a ponekad nekoliko milijardi.

HIMARS
HIMARS

Ovaj novac se ne daje Ukrajini. tj. novac se ne prenosi bankovnim transferom ili na bilo koji drugi način u Kijev, koji bi odlučivao kako će ga potrošiti. Bajden ističe vrednost vojne pomoći jer svaki pojedinačni projektil, dron ili sistem oružja koštaju novac.

Vojna pomoć Ukrajini je trošak iz budžeta Amerike. U ukupne troškove ulazi i slanje oružja u Ukrajinu, njegovo razmeštanje, premeštanje i uzimanje iz domaćih zaliha, kao i samo oružje. Kada je Kongres ovlastio Bajdena za „milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini“ to je značilo uglavnom povlačenje stare vojne opreme koja će onda biti poslata u Ukrajinu.

joe biden

Takođe, „kad Bajden kaže rat u Ukrajini“ to se ne odnosi samo na Ukrajinu, već i na Evropu. tj. jačanje saradnje sa američkim partnerima u Evropi i jačanje sposobnosti NATO-a u Evropi vezano je za premeštanje oružja, odnosno slanje više trupa na određeno područje. Ovaj novac takođe ne napušta SAD, već je trošak koji mora da plati američka vlada, pošto vrhovna komanda SAD odlučuje uglavnom o svemu ali i preuzima odgovornost za akcije. Amerika je takođe iskoristila priliku kako bi rashodovala brojno SSSR naoružanje istočno evropskih zemanja a paralelno opremajući ih svojim.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, „milijarde američkih dolara vojne pomoći Ukrajini“ takođe se koriste za nadoknade zaliha oružja koje je već poslato Ukrajini.

BUGARSKI T-72
BUGARSKI T-72

Dakle fraza „Milijarde američkih dolara vojnoj pomoći Ukrajini“ je procena vrednosti namera koje će se pretvoriti u akciju, a ne da će Kijev dobiti taj novac na bankovnom računu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version