Naslovna Novosti Ukrajinski vojnik obara krstareću raketu koristeći ručni raketni bacač?

Ukrajinski vojnik obara krstareću raketu koristeći ručni raketni bacač? [VIDEO]

1
vojnik obara krstareću raketu koristeći ručni raketni bacač [video]
vojnik obara krstareću raketu koristeći ručni raketni bacač [video]
google news

Na video snimku zabeležen je trenutak obaranja ruske krstareće rakete pomoću MANPADS-a. Međutim, sa snimka nije jasno da li je oboreni objekat zaista krstareća raketa. To bi mogao da bude dron, dok većina ukrajinskih izvora kaže da je oborena ruska krstareća raketa.

Neki sugerišu da je u pitanju krstareća raketa – Kh-101 ili Kh-102.

oruzjeonline.com se ne obavezuje da potvrdi tip oborenog vazdušnog cilja, kao ni verodostojnost videa, uprkos tvrdnjama Ukrajinaca.

Rusi su juče ispalili najmanje 100 raketa na razne ukrajinske gradove. Granatirana je i prestonica Ukrajine, dok Bajden obećava Zelenskom „napredne PVO sisteme“ nakon ruskih raketnih udara.

Stinger, Piorun ili Igla

Na snimku se ne vidi model korišćenog MANPADS-a. Po nekima je u pitanju Igla a po nekima američki Stinger čak i poljski Piorun. U svakom slučaju, infracrveni nišan ovih MANPADS-a može presresti projektil.

Igla

Krstareće rakete koje lete na malim visinama imaju veoma male radarske preseke. Ovakve krstareće rakete predstavljaju najveću pretnju sistemima protivvazdušne odbrane. Rusija je aktivno koristila krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem (ALCM) i krstareće rakete ispaljene sa mora (SLCM) u ratu u Ukrajini.

FIM-92 Stinger
FIM-92 Stinger

Iako su površine poprečnog preseka radara male, krstareće rakete su obično opremljene turbomlaznim ili turboventilatorskim motorima. Tako se stvara visoka temperatura u zadnjem delu rakete. Iz tog razloga, IR/IIR rakete mogu biti teoretski efikasnije protiv krstarećih raketa od RF projektila.

Piorun

Imate mišljenje?

Ovaj članak izražava mišljenje autora koji nije povezan sa uređivačkim odborom publikacije, izražena su mišljenja autora. 

Ako želite da komentarišete učinite to u formularu ispod ovog teksta. Ukoliko imate svoj članak ili vest koju želite da objavimo, kliknite ovde.

Želite više ovakvih članaka direktno na email? Prijavite se da biste dobijali naš bilten.

1 KOMENTAR

  1. Najveci problem je uociti krstarecu raketu a ako je uoci operater potrebno je izvrsiti zahvat iste i samonavodjena glava sa IC tragacem ce vrlo vjerovatno odraditi posao.
    Rucni bacac mozete u ovom slucaju da rucno bacite 🙂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version