Naslovna Novosti Nemački Gepard SPAAG zajedno sa sovjetskim Osa-AKM štiti ukrajince

Nemački Gepard SPAAG zajedno sa sovjetskim Osa-AKM štiti ukrajince

0
Nemački Gepard SPAAG zajedno sa sovjetskom Osa-AKM u službi ukrajinaca
Nemački Gepard SPAAG zajedno sa sovjetskom Osa-AKM u službi ukrajinaca
google news

Nebo iznad teritorija koje Rusija nije zauzela u Harkovskoj oblasti Ukrajine brane dva potpuno različita sistema PVO. Ukrajinski onlajn portal mil.in.ua navodi da su u zajedničkom radu ukrajinske oružane snage upregnule nemački Gepard SPAAG i sovjetski zemlja-vazduh sistem Osa-AKM.

Ova dva sistema su potpuno nekompatibilna u pogledu tehnologije, prenosa podataka, radara koji se koriste i funkcionalnosti. Municija takođe nije kompatabilna. Međutim, nedostatak isporuke kvalitetnih PVO sistema primorava komandu ukrajinske vojske u Harkovu na donošenje ovakvih odluka.

Nemački Gepard SPAAG zajedno sa sovjetskim Osa-AKM štiti ukrajince
Gepard 1A2 SPAAG

Gepard SPAAG je dizajniran za nisko leteće neprijateljske ciljeve. To znači uglavnom za bespilotne letelice. U zavisnosti od visine, ruski avioni i helikopteri takođe mogu biti u dometu sistema. Međutim, nemački Gepard ima maksimalni domet do 4 km, ali je najkorisniji na svom minimalnom dometu, koji počinje na 100 metara. Osa-AKM je takođe taktički raketni sistem zemlja-vazduh malog dometa, ali su helikopteri, avioni i lovci u njegovom dometu na udaljenosti od 13-15 km.

Problem

Ukrajinci su ovih dana saopštili da već imaju 30 takvih instalacija i najmanje 50.000 komada municije kalibra 35 mm, međutim početkom i sredinom godine nisu bili opremljeni, dok sa druge strane, već smo viđali vesti o uništenim Gepardima.

Prve isporuke Geparda stigle su bez municije. Ispostavilo se, prema pisanju nemačkih medija, da je municija 35 mm istrošena u nemačkim skladištima i da je Berlin bio primoran da traži druge dobavljače. Tada se pojavio norveški proizvođač granata od 35 mm. Međutim, kasnije se pokazalo da norveška municija nije prepoznata od strane nemačkog sistema i da ne može ispaliti. Izvori tvrde da su u Nemačkoj obavljena zajednička ispitivanja municije Gepard SPAAG i protivvazdušnih samohodnih topova.

35mm
Municija

Problem je kasnije rešen i krajem avgusta, kada je municija postala kompatibilna sa nemačkim sistemom, završila je u Ukrajini.

Gepard 1A2 SPAAG

Nemački samohodni protivvazdušni top [SPAAG] sposoban za sve vremenske prilike ali sa dejstvom na malim visinama. Razvijen je na šasiji tenka Leopard 1 i opremljen je automatskim topom Oerlikon GDF kalibra 2×35 mm, svaki sa po 320 metaka protivvazdušne municije i 20 metaka protivtenkovske. Takođe poseduje sa obe strane po 4 bacača dimnih kutija 76mm.

Gepard 1A2 SPAAG, opremljen radarom za kontrolu vatre i radarom za pretragu, dizajniran je da sprovodi protivvazdušnu odbranu na veoma malim udaljenostima i visinama. Sistem, koji je mnogo puta modernizovan i pre 2000-ih, još uvek postoji u inventaru mnogih zemalja. SPAAG pokreće 10-cilindarski, 37,400 ccm MTU motor koji mu daje snagu od 830 KS.

ZSU Gepard 1A2 Germany is top self-propelled anti-aircraft guns in the world

Sistemi uklonjeni iz inventara Bundesvera 2010. sada se nalaze u skladištima KMW-a. Pretpostavlja se da će Gepardi, namenjeni Ukrajini, biti poslati iz skladišta KMW. KMW je ranije ponudio da pošalje svoje Geparde u Ukrajinu, ali je tu ponudu odbila nemačka vlada.

9K33M3 Osa-AKM

9K33 Osa je visoko mobilni raketni sistem zemlja-vazduh kratkog dometa, razvijen tokom sovjetske ere krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog veka. Sistem ima neverovatno borbeno iskustvo, jer je učestvovao u gotovo svim vojnim sukobima od 1980-ih do danas, uključujući nedavne ponovne sukobe u Nagorno-Karabahu, Siriji, Libiji..

Nemački Gepard SPAAG zajedno sa sovjetskim Osa-AKM štiti ukrajince

Prema nezvaničnim informacijama, izgrađeno je ukupno 1.200 jedinica ovog sistema. Pokreće ga dizel motor D20K300, koji obezbeđuje maksimalnu brzinu od 80 km/h. 9K33 Osa je težak 17,5 tona a posadu broji 5 vojnika. Naoružanje 9K33 Osa se sastoji od 6 raketa 9M33, 9M33M1, 9M33M2 ili 9M33M3 koje obezbeđuju operativni domet od 30 km. Trenutno je 9K33 Osa u upotrebi u čak 24 zemlje po Aziji, Africi i Evropi.

https://www.youtube.com/watch?v=3iNBAMjvORw

9K33M3 Osa-AKM [Američka DoD oznaka SA-8B Gecko Mod-1] sa TELAR 9A33BM3 i raketama 9M33M3 predstavljen je 1980. sa maksimalnim dometom proširenim na 15 km kao i maksimalnom visinom dejstva na 12 km. Većina OSA-AKM sistema takođe ima IFF antenu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version