Naslovna Novosti Manevri ruskih i kineskih ratnih brodova u Tihom okeanu

Manevri ruskih i kineskih ratnih brodova u Tihom okeanu

0
Vostok-2022
Vostok-2022
google news

Patroliranje u Tihom okeanu vrše ratni brodovi Mornaričkih snaga Rusije i snaga Narodnooslobodilačke armije Kine [PLA]. Rusko Ministarstvo odbrane je 23. septembra raspodelilo osoblje na tom zadatku.

Manevri ruskih i kineskih ratnih brodova u Tihom okeanu

Vojnici obe zemlje uvežbavali su manevrisanje u različitim formacijama i organizovanje komunikacije između brodova grupe. Pored toga, održano je više zajedničkih i odvojenih vežbi tokom kojih su rešavani zadaci protivpodmorničkog ratovanja, usavršavane su poteškoće kod traganja i spasavanja na moru, organizovana je protivvazdušna odbrana i izvođene su vežbe protivpodmorničkih brodova ali i spasilačkih helikoptera..

Manevri ruskih i kineskih ratnih brodova u Tihom okeanu

Zadaci patrole uključuju jačanje pomorske saradnje dve zemlje, održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu, praćenje pomorske zone, kao i zaštitu objekata pomorske ekonomske aktivnosti Ruske Federacije i Kine.

Za 12 dana odredi obe zemlje prešli su više od 3.000 nautičkih milja, uprkos teškim vremenskim uslovima. Ruski brodovi na morskom prelazu izvršili su nekoliko utovara vode i goriva sa srednjeg morskog tankera Pečenga.

Manevri ruskih i kineskih ratnih brodova u Tihom okeanu

Brodovi Ratne mornarice Rusije i Kine otvorili su 3. septembra artiljerijsku vatru na površinske ciljeve u Japanskom moru u okviru vežbi Vostok-2022. Takođe, tog dana, učesnici Strateške komandno-štabne vežbe (SCA) zajednički su uvežbavali taktičke manevre na moru i izveli obuku komunikacije brod-brod.

Zauzvrat, 22. septembra načelnik Generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamed Bageri rekao je da će Iran, Rusija i Kina ove jeseni održati zajedničke pomorske vežbe. Napomenuto je da će Pakistan, Oman i brojne druge zemlje takođe verovatno učestvovati u ovim događajima.

Manevri ruskih i kineskih ratnih brodova u Tihom okeanu

Rusija i Kina su se u okviru strateških bezbednosnih konsultacija održanih u NR Kini 19. septembra dogovorile dalju saradnju preko svojih ministarstava odbrane sa akcentom na izvođenje zajedničkih vežbi. Zemlje su takođe izrazile zabrinutost zbog eskalacije tenzija od strane Sjedinjenih Država u azijsko-pacifičkom regionu, uključujući i region Tajvana.

Manevri ruskih i kineskih ratnih brodova

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version