Naslovna Mornarica Obeležena godišnjica potonuća broda „Drava“

Obeležena godišnjica potonuća broda „Drava“

0
google news

Pripadnici Vojske Srbije obeležili su godišnjicu potonuća rečnog monitora „Drava“, koji je potopljen na današnji dan 1941. godine nakon herojske borbe sa daleko nadmoćnijim nacističkim snagama.

U spomen na poginule članove posade održana je komemorativna svečanost na poziciji potonuća broda na Dunavu kod Čelareva. Uz zvuke brodskih sirena i počasni pozdrav brodske straže, vence je u Dunav sa broda Rečne flotile spustila delegacija Vojske Srbije i unuke slavnog komandanta „Drave“, poručnika bojnog broda prve klase Aleksandra Berića.
Delegacija Vojske Srbije položila je venac i kraj spomen-biste Aleksandra Berića na mesnom groblju u Belegišu, 90 kilometara nizvodno od potonuća broda, gde počivaju zemni ostaci ovog heroja Aprilskog rata.
Rečni monitor „Drava“ je imao junačku posadu i neprijatelju je naneo osetne gubitke, sve do konačnog obračuna, u zoru 12. aprila 1941. godine, kada je nakon neravnopravne borbe protiv nemačkih aviona i pogibije većine članova posade potonuo na 1287. plovnom kilometru Dunava.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version