Naslovna Novosti Češka poslala Ukrajini tenkove T-72

Češka poslala Ukrajini tenkove T-72

0
google news

Češka je poslala u Ukrajinu nekoliko tenkova T-72 i borbenih vozila BMP-1, javio je češki javni servis. Da podsetimo, američke diplomate su ranije najavile da će Ukrajincima iz arsenala Poljske i Češke biti dopremljeno između 130 i 160 ovih tenkova.

Tenkovi za Ukrajinu, nova je inicijativa administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, čije su diplomate poslednjih dana tražile sovjetske tenkove T-72 po skladištima u Poljskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Češkoj. Tenkovi, tvrdi Vašington, stižu u Ukrajinu narednih dana, ali poreklo i broj ovih vozila, za sada nije poznat.

Administracija Džozefa Bajdena je, posle apela predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, uspela da ubedi saveznike da ukrajinskim snagama ustupe za sada nepoznat broj sovjetskih tenkova T-72, koji se još uvek nalaze u arsenalima Poljske, Češke, Slovačke i Bugarske. Prvu informaciju o početku ove operacije objavio je pre tri dana Njujork tajms, a u međuvremenu je, kako se čini, Bajdenova diplomatija uspela da ubedi saveznike da ustupe Ukrajincima izvestan broj tenkova T-72, ali još uvek nije poznato iz kojih država potiču.

Operacija “Tenkovi za Ukrajinu” treća je diplomatska ofanziva Vašingtona od početka rata u Ukrajini u kojoj američke diplomate pokušaja da iz arsenala bivših članica Varšavskog pakta prikupe naoružanje koje bi vlada u Kijevu, odmah i bez prethodne obuke vojnika, mogla da koristi. Prethodno, Amerikanci su pokušali da Ukrajince opreme borbenim avionima “mig-29”, ali je čitava operacija neočekivano propala posle procene Bele kuće da bi isporuka ovih letelica predstavljala “neželjenu eskalaciju” odnosa između Vašingtona i Moskve. Nedelju dana kasnije, Stejt department je pokrenuo potragu za projektilima i lanserima protiaavionskih sistema S-300, ali rezultati ove akcije nikada nisu objavljeni.

Za razliku od “migova” i sistema S-300, smatraju zapadni analitičari, bivši sovjetski tenkovi T-72 su, u međuvremenu, mahom zamenjeni modernijim modelima i nalaze se u sastavu rezervnih snaga novijih članica NATO-a.

Većina ovih tenkova je, svojevremeno, modernizovana u varijantu T-72M, što je za klasu slabije od verzije T-72B3 koje Rusi koriste tokom operacija u Ukrajini. 

Kao i u pokušaju da se Ukrajincima doture borbeni avioni, najverovatniji izvor tenkova je Poljska, koja pre dve godine u naoružanju imala još oko 400 tenkova T-72M, kao i 200 komada poljske podvarijante PT-91, na kojem su promenjeni sistemi kontrole naoružanja, reaktivni oklop i motor.

Poljaci, bez problema, mogu poslati ove tenkove u Ukrajinu, jer će do kraja godine početi isporuka 250 ranije naručenih američkih “abramsa” M1A2. Oklopne jedinice te države u naoružanju imaju i 249 nemačkih “leoparda”.

Bugarska, Slovačka i Češka, takođe, u naoružanju imaju tenkove T-72. Računa se da ni jedna od ovih zemalja ne koristi više od 100 ovih tenkova, mada Bugari u rezervi čuvaju oko 250 modela ovog tipa.

Još ranije, Češka je najavila da će Ukrajincima poslati 56 oklopnih transportera Pbv-501, koje su ranije dobili od Nemačke. Očekuje se da bi, ukoliko se ukaže potreba, američke diplomate mogle ovim državama ponuditi modernije tenkove.

Tenkove T-72 u naoružanju još uvek ima i Mađarska, ali ova država, do sada, nije pokazala interes da učetvuje o transferima naoružanja Ukrajincima.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version