Naslovna Oružje Novo Oružje ”Poljoprivredne” mine oko Harkova?

”Poljoprivredne” mine oko Harkova?

0
google news

Na društvenim mrežama pojavio se snimak dejstva najnovijeg ruskog sistema miniranja kod Harkova. O čemu se, zapravo, radi?

U pitanju je ”Земледелие” (”Poljoprivreda”, u suštini ime koje aludira na ”zemljane, pionirske radove”), inženjerijska borbena mašina ISDM za daljinsko miniranje (Боевая машина инженерной системы дистанционного минирования, ИСДМ), odnosno, uređaj za operativno polaganje minskih polja na teško pristupačnim i opasnim terenima udaljenim od 5 do 15 kilometara. ISDM lansira reaktivne projektile koji ateriraju u tačno zadatom rejonu i ukopavaju minu. Pri tome, grade se minska polja svake vrste raporeda, sa predviđenim bezbednim prolazima za sopstvene trupe. Tehnika je takva da omogućava da se na elektronskoj mapi registruju koordinate pada mina i prenesu podaci na uzvodnu kontrolnu vezu.

Sistem ”Земледелие” je razrađen u tulskom Naučno-proizvodnom preduzeću NPO ”SPLAV” ”Termodinamika”  pod rukovodstvom AO ”NPK Tehmaš”. Javnosti je prvi put predstavljen na paradi u čast 75-godišnjice Dana pobede, 24. juna 2020 godine. Tokom protekle godine, na vojnim vežbama ”Zapad 2021”, ”Zemljedelije” je prvi put dejstvovalo uz teški sistem TOS-1A ”Солнцепек”, a predviđeno je da se sistem prvo dodeli jedinicama Centralnog vojnog okruga.

Sistem omogućava: mehanizirano raspoređivanje na vatrenu poziciju; određivanje ciljeva, automatsku pripremu i unos podataka u kasetni inženjerijski projektil KIB (кассетный инженерный боеприпас, КИБ); plotun u automatskom režimu po zadatim tačkama.

Sistem čini: četvoroosovinska šasija KamAZ-6560 sa oklopljenom kabinom; uređaj za lansiranje sa uređajem za navođenje i ispaljivanje i dva transportna lansirna kontejnera; uređaj veze i upravljanja; automatizovani sistem upravljanja, navođenja i miniranja; uređaj je, naime, opremljen satelitskim navigacionim sistemom, kompjuterom i meteorološlom stanicom, što omogućava da se unose korekture tokom leta rakete uzimajući u obzir i vremenske uslove; automatizovana meteo-stanica; transportni lansirni kontejner TPK (транспортно-пусковой контейнер) sa 25 lansera. U svakom lanseru postavljen je po jedan kasetni inženjerijski projektil (KIB) tipova sa protivtenkovskim ili protivpešadijskim minama.

KIB može nositi protivpešadijske mine kalibra 140 mm, mase 100 kg, dužine 4000mm ili protivtenkovske mine. Pri tome, projektil je programabilan, ima samokontrolu i uređaj za deaktivizaciju u određenom trenutku. Rusi su, naime, želeli da ispoštuju drugi protokol Ženevske konvencije; svaka mina je opremljena programiranim samolikvidatorom, odnosno, minsko polje nakon izvestnog vremena (zadatog ili programiranog) postaje bezopasno i bez angažmana deminera. 

TPK kontejner

Inače, ISDM ”Zemljedelije” spolja podseća na reaktivne sisteme plotunske vatre (реактивная система залпового огня, РСЗО) ”Grad” ili ”Tornado-G” a takođe koristi municiju kalibra 122 mm. No, kod novog sistena se koristi municija sa pogonom na tvrdo gorivo, opremljena različitim tipovima mina.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version