Naslovna Istorija Kako je slovo Z postalo simbol rata za Rusiju?

Kako je slovo Z postalo simbol rata za Rusiju?

0
google news

 Još od prvog dana kada su ruske trupe prešle ukrajinsku granicu, pažnju, prvo medija, privukle su oznake grubo nanesene belom bojom na tehnici.

Z

Upravo mediji su počeli sa spekulacijom njihovog značenja, a, opet zahvaljujući medijima, ovi simboli su se proširili kontinentom kao znak podrške ili osude ruske vojske.

Šta je simbol Z?

Zanimljivo je da oznake asociraju na latinična slova, koja se, inače, ne koriste u ruskoj vojsci. Evo nekih tumačenja sa zapadne i ruske (koji su uvideli da to može ići u korist i njihovoj propagandi), oznaka:

Ukrajinsko tumaacenje oznaka
Ukrajinsko tumaacenje oznaka
  • ”V” – Istočni vojni okrug (Восточный военный округ). Zadatak će biti izvršen (Задача будет выполнена), Moć je u istini (Сила в правде – citat iz fima Брат-2), tradicionalni simbol pobede (Victory), Marinci
  •  ”Z” – Zapadni vojni okrug (Западный военный округ), lov na Zelenskog (Зеленский), Za mir (За мир), Za istinu (За правду), Završavamo ratove (Заканчиваем войны), Mi smo ovde (Мы Zдесь есть), Za Rusiju (Zа Россию), Za jedinstvo (Za единение), Demilitarizacija (DemilitariZation), Nećemo zaboraviti (Не Zабудем), Za decu Donbasa (За детей Донбасса), Pad nacizma (Zакат нацизма), Kada Rusija pozove (Когда Россия поzвала)
  •  ”Z” u kvadratu – Južni vojni okrug (Южный военный округ, Krim), final (финал)
  •  ”O” – Centralni vojni okrug (Центральный военный округ).
  •  ”X” – ”kadirovci” 
  •  ”A” – jedinice specijalne namene
Z

U suštini, kao i u svim sukobima, još od Drugog svetskog rata, svaka vojska različitim simbolima označava svoju tehniku kako sa zemlje, a posebno iz vazduha, ne bi bila ugrožena od sopstvenih snaga. Setimo se, (istina sa značenjem), belih pruga na zadnjem delu američkih šlemova tokom Drugog svetskog i Vijetnamskog rata; one su borcima iza leđa ukazivale da se radi o njihovim oficirima i podoficirima (u borbi su skidane sve oznake činova).

No, pitanje je da li ćemo ikada saznati po kom principu su određene jedinice birale oznake nanošene na tehniku

Kako je narod reagovao na Z?

Šetajući po Moskvi, povremeno se mogu uočiti automobili na kojima je napisano Z, ali simbol tek treba da doživi masovnu upotrebu među ruskim stanovništvom. Slovo Z je takođe naslikano na velikim stambenim blokovima iz sovjetskog doba i postavljeno na uličnim reklamamam.

Simbol je takođe imao ograničenu ekspoziciju van Rusije. Nakon početka operacije grupa Srba mašući ruskim zastavama i noseći slova Z paradirali su kroz Beograd do ruske ambasade u znak javne podrške Moskvi nakon njene invazije na Ukrajinu.

Takođe Ruski gimnastičar Ivan Kuliak nosio znak Z dok je stajao pored Ukrajinca Kovtuna Ilije, osvajača zlatne medalje na svetskom kupu u gimnastici u Dohi.

Rusija ima istoriju promovisanja određenih znakova i simbola kako bi prikupila podršku za svoju vojsku. Tokom aneksije Krima, Rusija je snažno promovisala upotrebu narandžastih i crnih prugastih traka Svetog Đorđa.

Traka sada uživa veliku popularnost u Rusiji kao način da se pokaže javna podrška ruskoj vladi i vojsci. Međutim pojedini Rusi su ismevali Z. Tokom nedeljnih mitinga protiv Putinove opracije u Ukrajini, neki demonstranti su viđeni kako drže transparente sa natpisom Zachem (Zašto?).

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version