Naslovna Novosti UKRAJINA Dan 7

UKRAJINA Dan 7

0
google news

Sedmi dan rata u Ukrajini. Borbe oko nekoliko gradova, ruske snage ušle su u Harkov i Balakleju. Za večeras najavljen nastavak pregovora Kijeva i Moskve odložen je za sutra. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u Ukrajini poginulo 498 ruskih vojnika. Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom osuđuje “rusku invaziju”.

Šta se dešavalo tokom jučerašnjeg dana, pročitajte u našem prethodnom blogu. Ključne događaje možete videti ovde.

  • Pentagon: Odlažemo lansiranje Minutmena III, smanjujemo tenzije. Američka vojska saopštila je da će odložiti planirano lansiranje interkontinentalne balističke rakete Minutmen III, sa namerom da smanje tenzije nakon što je Rusija saopštila da stavlja nuklearne snage u stanje pripravnosti.
  • UN: Najmanje 227 civila stradalo u Ukrajini zaključno sa 1. martom – Reuters
  • Makron: Nismo u ratu sa Rusijom. Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je u sredu uveče hitan prekid vatre u Ukrajini, naglašavajući da Francuska “nije u ratu sa Rusijom”. – France 24
  • Sirene za vazdušnu opasnost odzvanjaju Odesom i Umanom. Kako javljaju reporteri CNN-a iz Ukrajine, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u više gradova, između ostalih i Odesi i Umanu.
  • Eksplozija odjeknula Kijevom. Snažna eksplozija odjeknula je u blizini železničke stanice u glavnom gradu Ukrajine Kijevu prijavio je savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.
https://twitter.com/Sara__Firth/status/1499094076938928133?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499094076938928133%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpulsembed.eu%2Fp2em%2FCPd_6pEvV%2F
  • “Suhoji” nakratko u švedskom vazdušnom prostoru.
    • Četiri ruska borbena aviona povredila su švedski vazdušni prostor istočno od Gotlanda, rekao je komandant ratnog vazduhoplovstva Švedske, Karl Johan Edstrom. Odmah zatim švedski lovci Jas 29 “gripen” su uzleteli i dokumentovali incident. Dva Su-24 i dva Su-27 su se zatim vratili u vazdušni prostor Rusije. – Švedsko ratno vazduhoplovstvo
  • Rusko Ministarstvo odbrane izdalo saopštenje o napredovanju specijalne operacije, rekavši da su ruske snage preuzele kontrolu nad gradovima Krasni Liman, Torskoje, Kremnenaja, Varvarovka i Borovenki. Ministarstvo je takođe saopštilo da je jugozapadno od Harkova stvoren humanitarni koridor.
    • Konašenkov je dodao da su snage Donjecke Narodne Republike (DNR) opkolile grad Mariupolj koji kontrolišu kijevske snage. Mariupolj se nalazi na severnoj obali Azovskog mora.
    • Portparol Ministarstva odbrane naveo je da ruska vojska sprovodi operaciju kako bi ublažila pretnju da Ukrajina dobije nuklearno oružje i da na svojoj teritoriji postavi vojne baze NATO-a. – Sputnik
  • Medinski: Sutra nastavak pregovora. Delegacija Rusije u punom sastavu stigla je na pregovore sa Ukrajinom, a ukrajinska delegacija je krenula iz Kijeva, trenutno su na putu i njihov dolazak se očekuje sutra ujutro, saopštio je šef ruske delegacije Vladimir Medinski.
  • Moskva: U Ukrajini poginulo 498 ruskih vojnika, Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštilo je da je u Ukrajini poginulo 498 ruskih vojnika, a 1.597 njih je povređeno, javlja RIA Novosti
  • Ruski pregovarač: Razgovaraćemo o prekidu vatre – Reuters
  • Generalna skupština usvojila rezoluciju kojom osuđuje “rusku invaziju” – Za rezoluciju je glasala 141 od 193 članice Generalne skupštine. Stav Srbije možete videti ovde.
  • Nastavak pregovora Ukrajine i Rusije u Bjaloveskoj sumi, prenosi TASS.
  • Bajdenov gaf – Američki predsednik Džo Bajden je tokom tradicionalnog govora u Kongresu o stanju nacije napravio gaf, pošto je pomešao Ukrajince sa Irancima dok je govorio o tekućim previranjima u Evropi i napadu Rusije na susednu Ukrajinu. – Blic
  • Kina protiv “nelegalnih” sankcija Rusiji. Kina se neće pridružiti zemljama koje su uvele sankcije Rusiji i nastaviće redovne ekonomske, trgovinske i finansijske transakcije sa svim relevantnim stranama, rekao je šef kineske Regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje Guo Šuking. Kineski zvaničnik je, istovremeno, rekao da Peking ne podržava finansijske sankcije, posebno ne one koje su donete unilateralno, jer nemaju pravnu osnovu i ne mogu da proizvedu pozitivne efekte. – Global Times
  • Indija nastoji da ostane neutralna. – New Delhi times. Pozicija Indije je, suštinski, komplikovana zbog povremenih sukoba indijskih i kineskih snaga na Himalajima, te očigledne zavisnosti vojske Indije od naoružanja iz Rusije i SAD.
  • Projektil pogodio školu
  • Ruske snage ušle u grad Balakleja, u oblasti Harkov – Gradonačelnik Balakleje Ivan Stolbovoj objavio je na Fejsbuku da su ruske trupe ušle u grad. “Ruske trupe su ušle na teritoriju Balakleje. Gradsko veće, Izvršni komitet i ja lično nećemo sarađivati sa ruskim trupama. Ostajem u svom rodnom gradu, na svojoj zemlji i neću pobeći”, rekao je Stolbovoj. – unian.net
  • Obilne snežne padavine očekuju se u većem delu istočne Ukrajine.
  • Lokalne vlasti u ukrajinskom gradu tvrde da je dogovor postignut nakon što su prkosile ruskim snagama. Sukob između ukrajinskih civila i ruskih snaga u gradu Konotopu završen je porukom gradonačelnika grada i na zaprepašćenje prema ukrajinskoj vlasti — dogovorom o očuvanju mira. „Razgovor između mog predstavnika vojne uprave i Rusa u Konotopu trajao je oko 12 minuta“, rekao je gradonalčelnik Živicki.
  • Ruske snage u Ukrajini pojačale su opsadu ključnih gradova, uključujući prestonicu Kijev i južnu luku Marijupolj, pošto je jedan gradonačelnik rekao stanovnicima da mu je dat ultimatum da se preda ili će grad biti uništen granatiranjem, prenosi “Gardijan”. Na sastanku na otvorenom Artem Semenjihin, gradonačelnik Konotopa, u istočnoj Sumskoj oblasti, rekao je stanovnicima: “Dali su nam ultimatum. Ako počnemo da pružamo otpor, oni će zbrisati grad koristeći artiljeriju.” Usred ponovnog snažnog granatiranja, gradonačelnik Harkova, takođe na istoku zemlje, rekao je da nema nameru da se preda.
  • Rusi zauzeli Zaporožje – Ruske snage preuzele su kontrolu nad područjem oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, izjavio je šef nuklearne straže UN Rafael Grosi. Grosi je u saopštenju naveo da su ruske diplomate u Beču obavestile Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je osoblje nastavilo sa radom i da nivo radijacije „ostaje normalan“. Nuklearna elektrana u Zaporožju najveća je evropska elektrana i ima šest od 15 ukrajinskih nuklearnih energetskih reaktora, navodi se u saopštenju.
  • Prema navodima milicije DNR, ukrajinski nacionalisti pripremaju provokaciju u Mariupolju, odvode lokalno stanovništvo u fabriku i raspoređuju vojnu opremu u blizini.
  • Najveći broj ljudi je iz Ukrajine izbegao u Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Mađarsku. Nekoliko stotina izbeglica stiglo je i u Srbiju i za sada uglavnom odsedaju kod rodbine i prijatelja. Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović kaže za RTS da je ovo prvi talas izbeglica i da za Srbiju još nema problema.
  • Kancelarija Zelenskog: Druga runda pregovora sa Rusijom održaće se u sredu uveče – Sputnik
  • Grupa radnika i građana blokiralo je pristupni put ukrajinskoj nuklearnoj elektrani u blizini grada Energodara na jugoistoku zemlje, dok ruske snage napreduju u toj oblasti, prenosi CNN.
  • Kremlj: Naši pregovarači će se pojaviti, nadajmo se da će i ukrajinskiž, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov – RTS
  • Lavrov: Moskva spremna za drugu rundu pregovora sa Kijevom, ali ukrajinska strana igra na vreme u skladu sa američkim uputstvima. Rusija neće dozvoliti Ukrajini da nabavi nuklearno oružje, kaže Lavrov i dodaje da bi Treći svetski rat bio nuklearan i destruktivan. – Rojters, Sputnjik, Tas, Tanjug
  • Centar Harkova ponovo granatiran. Usled granatiranja zapalila se zgrada univerziteta, kao i deo zgrade u kojoj se nalazi Glavna uprava nacionalne policije. – unian.net
  • Oglašena je vazdušna opasnost u Lavovu. U Lavovu koji je na samom zapadu Ukrajine dosad su se sirene čule tokom noći i to ređe nego u drugim velikim gradovima.
  • Rusi blizu Odese – CNN
  • Izveštaj o raketiranju Kijeva – Oružane snage Rusije su preciznim oružjem gađale bezbednosne objekte Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i 72. centar informaciono-psiholoških operacija u Kijevu – saopštio je u sredu portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.
  • Ruske snage neprekidno granatiraju Mariupolj – Borimo se, ne prestajemo da branimo našu domovinu – poručio je gradonačelnik Mariupolja Vadim Boičenko obraćajući se na jednoj ukrajinskoj televiziji, a prenosi Rojters.
  • – Oružane snage Rusije su preciznim oružjem gađale bezbednosne objekte Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i 72. centar informaciono-psiholoških operacija u Kijevu – saopštio je u sredu portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.
  • Beloruske vlasti saopštile su danas da su pojačale nivo bezbednosti na svojim zapadnim i južnim granicama. Predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je juče da Belorusija ne planira da se pridruži ruskoj operaciji u Ukrajini i odbacio optužbe Kijeva da ruske trupe napadaju Ukrajinu sa beloruske teritorije. – Reuters
  • Ukrajina: Rusi ispalili 113 krstarećih projektila . “Od početka ruske invazije Rusija je lansirala 113 krstarećih projektila, uključujući Iskander, prema Ukrajini. Granatiranje ukrajinskih gradova i gađanje civila moraju osuditi svi članovi međunarodne zajednice”, objavio je Centar za strategijsko komunicanje i informisanje ukrajinske vlade na Tviteru.
  • Rusija preuzima kontrolu nad gradom Hersonom – Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene trupe sada zauzele grad Herson na jugu Ukrajine. Ako je grad pao, to bi ga učinilo najvećim u Ukrajini koji su zauzele ruske snage do sada. Preko noći smo izvestili da su ruske trupe viđene na ulicama grada i da je gradonačelnik rekao da su železnička stanica i luka u Hersonu zauzeti. – BBC
  • Novinska agencija UNIAN javlja da je raketni napad u Harkovu pogodio zgradu regionalne policijske uprave u gradu.
  • Ukrajinska vojska: Ruski padobranci sleteli u Harkov – Ruski padobranci sleteli su u Harkov u pokušaju da zauzmu opkoljeni grad, saopštila je ukrajinska vojska. Prema navodima vojske, vazdušni napad počeo je čim su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u Harkovu i okolnoj oblasti. – BBC
  • Scene nakon granatiranja predgrađa Donjecka od strane kijevskih snaga – Sputnik
  • Mariupolj blokiran, kaže portparol milicije DNR Eduard Basurin
  • Bajden: SAD će zatvoriti američki vazdušni prostor za sve ruske letove, avione
  • “Od početka ruske invazije Rusija je lansirala 113 krstarećih projektila, uključujući Iskander, prema Ukrajini. Granatiranje ukrajinskih gradova i gađanje civila moraju osuditi svi članovi međunarodne zajednice”, objavio je Centar za strategijsko komunicanje i informisanje ukrajinske vlade na Tviteru.
  • UN: Najmanje 136 mrtvih u Ukrajini, uključujući 13 dece
  • Borbe u Harkovu, Mariupolj opkoljen – Ruske snage ušle su u Harkov, borbe se vode u severnom delu grada, saopštila je ukrajinska tajna služba. Istovremeno, britansko ministarstvo odbrane i još nekoliko izvora tvrde da su ukrajinske snage u Mariupolju opkoljene. – Unian, Guardian
  • Čekaju se pregovori ruske i ukrajinske delegacije
  • Danas bombardovani Harkov i Marijupolj
  • Rusi tvrde da su osvojili Herson, Ukrajinci demantuju
  • Rusija zautela nuklearnu elektranu u Zaporožju
  • Sprečen atentat na Zelenskog
  • Američki predsednik Džo Bajden održao dramatičan govor o ratu u Ukrajini

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version