Naslovna Novosti Kandidat SEALs-a preminuo, drugi hospitalizovan nakon treninga „Paklena nedelja“

Kandidat SEALs-a preminuo, drugi hospitalizovan nakon treninga „Paklena nedelja“

0
Navy SEAL
Navy SEAL trening
google news

Kandidat američkih SEALs-a (Sea-Air-Land) preminuo je u petak, a drugi je hospitalizovan u San Dijegu nakon što je završio ono što je poznato kao Paklena nedelja, inicijalna, mučna faza obuke za jednu od najelitnijih američkih vojnih jedinica.

Nećemo objaviti ime preminulog pripravnika jer je komanda saopštila da proces obaveštavanja porodice još uvek traje. Komanda specijalnih snaga je u saopštenju navela da je smrt trenutno pod istragom.

U saopštenju se navodi da su dva SEALs kandidata prebačena u bolnicu u petak. “Nekoliko sati nakon što je završena osnovna obuka BUD/S poznatija kao “Paklena nedelja”, koja je deo prve faze procene i selekcije SEALs specijalaca. Jedan kandidat preminuo je 4. februara u bolnici Šarp Koronedo, Koronado, u Kaliforniji. Drugi kandidat je u stabilnom stanju u Pomorskom medicinskom centru San Dijego.” Specijalci nisu bili na aktivnom treningu kada su prijavili simptome, a odmah su prevezeni u hitnu pomoć, navodi se u saopštenju.

Tokom Paklene nedelje, kandidati SEALs-a učestvuju u nizu vežbi visokog intenziteta, dok im se pruža veoma mala prilika za spavanje.

Tačan broj vojnika koji su poginuli tokom obuke kako bi postali Seals-i nije dostupan, ali da se dešavaju smrti tokom BUD/S pristupne obuke odavno nije tajna.

Još 2016. se opširno izveštavao o smrti Dereka Lovelejsa, koji se udavio tokom vežbe u bazenu. Mornarica je zaključila da je to bio nesrećan slučaj.

Podaci mornarice pokazali su da je on bio peti polaznik u četiri meseca koji je izgubio svest tokom vežbe u bazenu.

Mornarica kaže da samo jedan od pet pripravnika prođe mukotrpan kurs, koji inače završi oko 200 do 250 specijalaca godišnje.

Čak 17 Seals-a koji su prošli kurs, poginulo je u nesrećama na obuci u poslednje dve decenije, navodi se u novinskim izveštajima, naglašavajući opasnu prirodu posla, ne računajući naravno borbena dejstva.

Pre nego što postanu Navy SEALs-i, kandidati prolaze kroz neke od mentalno najizazovnijih i fizički najzahtevnijih treninga na svetu. Osnovni podvodni trening SEALs-a, ili BUD/S, osmišljen je tako da pronađe i razvije muškarce najjačeg karaktera koji daju sve što imaju da ostvare svoju misiju i podrže kolege iz tima.

BUD/S prijemna obuka se sastoji od 5 faza. Četvrta nedelja u trećoj fazi je poznata i kao "Paklena nedelja". U ovoj mučnoj deonici od pet i po dana, svaki kandidat ukupno spava samo četiri sata a trči više od 300 km i radi fizičke treninge duže od 20 sati dnevno. Uspešan završetak "Paklene nedelje" zaista definiše one kandidate koji pokazuju posvećenost koja je potrebna SEALs-u. Paklena nedelja je ultimativni test čovekove volje i timskog rada.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version