Naslovna Novosti Turska želi Eurofighter: Nadajući se da će Nemačka dozvoliti kupovinu aviona Typhoon,...

Turska želi Eurofighter: Nadajući se da će Nemačka dozvoliti kupovinu aviona Typhoon, Erdogan naziva Šolca ‘dragim prijateljem’

3
eurofighter typhoon
eurofighter typhoon
google news

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, pohvalio je u subotu „napore u saradnji“ svog „dragog prijatelja“ Olafa Šolca, uprkos trajnijim nesuglasicama između dvojice lidera u vezi sa brojnim pitanjima od kojih je poslednji u nizu rat u Gazi.

Erdogan koristi termin ‘genocid’ da opiše situaciju u Gazi, izraz koji nemački kancelar ne prihvata, insistirajući umesto toga da „Izrael ima pravo na samoodbranu, ali mora poštovati međunarodno pravo.“

Šolc je istakao važnost iskorišćavanja „mogućnosti za prekid vatre“ i oslobađanja talaca od strane Hamasa.

Erdogan, s druge strane, opravdava proces koji je pokrenut protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde zbog genocida, navodeći da je više od 50.000 ljudi, uključujući decu i starije osobe, ubijeno bez diskriminacije.

Važno je napomenuti da ove brojke nisu ni konačne ni dokazane, a uglavnom se zasnivaju na izveštajima koje je izneo Hamas. Među ovim brojevima se, osim civila, nalaze i Hamasovi borci koje je likvidirala IDF u Gazi.

Istovremeno, Erdogan je pohvalio napore kancelara Šolca da ukine nemačke restrikcije na isporuke oružja Turskoj. Ankara želi da napreduje u nabavci 40 borbenih aviona Eurofighter Typhoon, u kontekstu kašnjenja s isporukom američkih aviona F-16, koje su nedavno odobrene iz Vašingtona.

Kancelar Šolc je potvrdio da je „Turska članica NATO-a“ i da odluke o isporukama oružja napreduju kroz pregovore koji uključuju britansku vladu.

eurofighter typhoon raf
eurofighter typhoon raf

Podsetimo, isporuka aviona Eurofighter zahteva saglasnost četiri zemlje koje učestvuju u njihovoj proizvodnji: Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Italije i Španije.

Erdogan je zahvalio ‘svom prijatelju Šolcu’ na pronalaženju rešenja za probleme iz prošlosti u vezi s ovim isporukama, naglašavajući važnost saradnje između ove dve nacije.

Prema navodima Der Spiegel-a, Berlin je nedavno odobrio uvoz oružja Turskoj, uključujući protivvazdušne rakete, posao vredan stotine miliona evra, što označava promenu u odnosu na prošlu politiku.

Ipak, avioni još uvek nisu deo ovakvih isporuka. Nemačka se protivi nabavci borbenih aviona Eurofighter za Tursku. Nemci su jedina prepreka na putu ove kupovine.

Interesovanje Turske za Eurofighter Typhoon pojavilo se nakon dugotrajnog procesa nabavke aviona F-16 iz SAD-a, koji je konačno odobren nakon što je Turska podržala ulazak Švedske u NATO. Ipak, ovaj proces napreduje veoma sporo.

U novembru prošle godine Turska je najavila da vodi pregovore sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Španijom o kupovini aviona Eurofighter, ali se Nemačka usprotivila.

Zvaničnici Ankare su sada priznali da su u naprednim pregovorima sa Nemcima kako bi uklonili ovu poslednju restrikciju.

Odnosi između Nemačke i Turske bili su napeti zbog korišćenja nemačkog naoružanja, kao što su tenkovi Leopard, u turskim vojnim operacijama u Siriji. Ipak, nedavni događaji ukazuju na moguću promenu stava.

Plan je bio da Turska zameni stare avione F-16 avionima pete generacije tipa F-35 Lightning II, u čijem programu je turska industrija učestvovala. Međutim, kupovina ruskih sistema S-400, od kojih Turska nije želela da odustane, dovela je do toga da ih SAD isključe iz programa F-35.

f 16 block 70
f 16 block 70

Turska se preusmerila na kupovinu 40 aviona F-16 u najmodernijoj verziji – Block 70 Viper, kao i na nabavku 79 kompleta za modernizaciju postojećih aviona F-16.

Proces je dobio zeleno svetlo iz Sjedinjenih Država, s velikim poteškoćama, ali još uvek kasni. Zbog toga Turci žele da sklope dogovor o evropskim Eurofighterima. Što se zamene za američke lovce F-35 tiče, Ankara planira masovnu proizvodnju sopstvenih aparata 5. generacije, KAAN.

Eurofighter Typhoon ukratko

Eurofighter Typhoon je višenamenski lovac četvrte generacije, razvijen i proizveden od strane Eurofighter GmbH, preduzeća osnovanog 1986. godine od strane konzorcijuma Alenia Aeronautica, BAE Systems i EADS.

Dizajnerske karakteristike lovca odražavaju želju konstruktora da koriste najnovija svetska dostignuća u oblasti konstrukcije aviona i elektronike. 

Da bi se obezbedio potreban nivo manevrisanja, posebno pri velikim napadnim uglovima, avion je projektovan sa niskim delta krilom i negativnom marginom stabilnosti, dvodelnim zakrilcima i letvicama, okretnim prednjim horizontalnim repom, vertikalnom kobilicom sa kormilom bez stabilizatora. 

Takav dizajn ima niz prednosti, od kojih je glavna smanjenje otpora aviona pri nadzvučnim brzinama.

eurofighter typhoon ce stititi svetsko prvenstvo u fudbalu

Dovod goriva se nalazi u trupu i krilnim rezervoarima za gorivo, koji u potpunosti zauzimaju kesone krilnih konzola. Ovaj lovac koristi četvorostruko redundantni digitalni sistem kontrole leta, kombinovan sa sistemom kontrole motora. 

Obezbeđuje veštačku stabilnost i visoku upravljivost, kao i devijaciju komandi za postizanje maksimalnog aerodinamičkog kvaliteta u svim režimima i u čitavom opsegu brzina i visina leta.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina:2125 km/h
Domet:1390 km
Maksimalna visina leta:19.800 m
Projektili:Miks raketa AIM-120B AMRAAM
Meteor FMRAAM, ASRAAM
IRIS-T vazduh-vazduh,
ALARM anti-radar,
Penguin protiv-brodska,
Brimstone protiv-oklopna

3 KOMENTARA

  1. Турска се попишана враћа кући татици. Сада се поставља питање када ће забити нож у леђа Русији

  2. Ispada nema od stelt lovca Kan nista,vise propaganda ,napravljeno nekoliko prototipova ,sa stranim delovima.Americki motor i radar,elektronika isto strana,Japan,J.Koreja itd.Ima i Turski delovi.Turci zadovoljni da kupe F-16, Eurofighter itd.Rafal nece Francuzi da im prodaju,zbog jakog Jermenskog lobija u Fr.A Kinezi nece J-10 C ,zbog ,Turske podrske Ujgurima u Kini.

  3. sultanu,ne znaš šta ćeš sa dugovima a još bi da kupuješ smeće na kredit…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version