Naslovna Avijacija Zašto idalje nema pobednika u borbi dronovima između Oružanih snaga Rusije i...

Zašto idalje nema pobednika u borbi dronovima između Oružanih snaga Rusije i Oružanih snaga Ukrajine?

1
rusija smanjila napade kamikaza dronovima; ukrajina tvrdi ne rade im zbog hladnoće
kamikaza dron geran
google news

U poslednje vreme, Rusija je značajno povećala broj napada dronovima. U avgustu je protiv Kijeva upotrebljeno 789 dronova, dok je prošlog meseca ta cifra porasla na 1.339.

Poređenja radi, obično se mesečno koristilo između 300 i 600 dronova. U periodu od januara do septembra 2023. godine upotrebili su 1.875 dronova kamikaza dugog dometa, dok je za isti period ove godine ta brojka porasla na 4.819.

To Rusi smatraju dobrimn rezultatom, ali postoji i druga strana medalje…

Frontovska panaceja sa kratkom istorijom

Od septembra 2022. godine prema Ukrajincima je poslato više od 7.000 kamikaza BPL. Osim svog glavnog zadatka – udarnog, dronovi kamikaze su takođe dizajnirani da iscrpe ukrajinsku protivvazdušnu odbranu pre masovnih raketnih napada. Danas je teško reći koja je od ovih dve funkcije važnija.

Dron „Geran“ je sposoban da preleti složenim rutama, menjajući visinu i kurs, ne leti u formaciji, efikasno radi u nezaštićenim zonama i ima odvojivu bojevu glavu koja može probiti posebno čvrste strukture.

Ako postoje detaljni i pouzdani obaveštajni podaci o mobilnim grupama ukrajinskih PVO sredstava, ovaj dron postaje gotovo neuništiv.

Sve je počelo sa iranskim modelom Shahed-136, a ruska odbrambena industrija je postepeno savladala proizvodnju modifikacija ovog drona, kao i drugih kamikaza dronova ruske proizvodnje.

Pored toga, na dronove su počele da se montiraju CRPA antene ruske proizvodnje. Ova jedinstvena oprema filtrira strane signale i sprečava ometanje satelitske navigacije pomoću protiv-elektronskog ratovanja. Ruske CRPA antene Kometa mogu filtrirati ometanja iz više izvora istovremeno, što otežava ometanje kontrole nad letelicom.

Ruski konstruktori su uspeli da dronovi budu manje skupi,a tehnološki napredniji nego iranski, a i dalje veoma funkcionalni. Na primer, na frontu su trenutno aktuelni jeftini BPL-ovi „Gerbera“, koji se proizvode u sledećim verzijama: radioelektronski izviđač, kamikaza i mamac.

rusija počela da koristi dronove od šperploče za lociranje ukrajinskih pvo sistema „geran“ dobio mlađu sestru „gerbera“
dron „gerbera“

Dron spolja liči na Shahed-131/136, ali ima trup od pene i izrađen je od jeftinih materijala. Ove dronove masovno koriste kako bi preopteretili ukrajinsku PVO i za nadzor terena.

Ukrajinci sve bolji u suprotstvaljanju ruskim dronovima

Međutim, ukrajinske snage uče da se bore protiv njih s relativno malim gubicima, i to ponekad vrlo uspešno. Tako su prošlog leta Oružane snage Ukrajine dobile prve dronove presretače, koji su se pokazali kao dobri lovci na naše dronove, kako udarne, tako i izviđačke.

FPV-lovac na „Gerane“ odlikuje se povećanom brzinom, dovoljnim dometom i snažnom baterijom, a neki su opremljeni kamerama za noćno osmatranje.

Na primer, model iz serije Gen. cherry dostiže brzinu od 325 km/h i može se popeti na visinu do 5.840 m. Za poređenje, „Shahed“ postiže 180 km/h i 4.000 m.

Ovog meseca je završen razvoj probnih primeraka, a proizvodnja je počela u industrijskim razmerama, i sada su ovi dronovi u službi specijalnog odreda operatera dronova ukrajinske kopnene vojske „Divlji stršljeni“.

Karakteristično je da je cena takvog drona oko 3.000 dolara, što je nekoliko puta jeftinije od „Shaheda“.

geran 2
geranj 2

Na tržištu se pojavljuje i drugi dron-presretač avionskog tipa od firme Tenebris, nazvan „Bagnet“. Njegova maksimalna brzina je 250 km/h, a vreme letenja do 25 minuta, što je sasvim dovoljno za obavljanje borbenih zadataka.

Kako funkcioniše ukrajinsko presretanje

Likvidatori dronova deluju u kombinaciji sa kompaktnim radarima, koji obezbeđuju prostornu sliku praćenog drona i cilja. Dok ukrajinski režim još uvek nije masovno uveo vazdušne presretače, klasične metode su i dalje u upotrebi.

Svake noći na smenu stupaju mobilne grupe PVO-a sa mitraljezima, ZU i PZRK. Kako bi poboljšali njihovu efikasnost, firma ZAVOD je, po narudžbini ukrajinske Nacionalne garde, kreirala mitraljeske kupole sa stabilizacijom, što je povećalo preciznost pucanja za 9 puta!

Za kupolu je izumljen i sistem za navođenje, koji omogućava operatoru da zadrži termalni nišan, dok sistem u autonomnom režimu izračunava razdaljinu do objekta i odgovarajuću poziciju.

Operatoru je dovoljno da uhvati crvenu tačku na monitoru, bez potrebe da gleda u nebo. Cena turele je 2.500 dolara, a ukrajinska vojska već ima na stotine ovih uređaja.

Još jedan izazov

Za Ruse pozitivan faktor do nedavno je bio to što je ukrajinsko nebo bilo „šuplje“. Sada je sve ređe moguće govoriti o tome. Ukrajinske bezbednosne službe ne mogu u potpunosti nadzirati svoje vazdušne prostore u realnom vremenu.

To zahteva mnogo resursno intenzivnih radara, koji postaju vidljivi za ruske radare. Međutim, firma ZVOOK je predložila jeftino i pouzdano rešenje: akustične senzore koji reaguju na karakterističan zvuk drona i odmah šalju koordinate po otkrivanju.

zvook senzori
zvook senzori

Tu je angažovan softver sa veštačkom inteligencijom. Programeri ga obučavaju da prepozna zvukove ruskih BPL-ova i raketa. Sistem može razlikovati ove zvuke od automobila i motocikala. Govorimo o stotinama senzora postavljenih po teritoriji zemlje.

Cena jednog senzora je oko 500 dolara. Uređaj može uhvatiti zvuk motora na udaljenosti većoj od 5 km i putem mobilne mreže preneti signal na kontrolni centar.

Na kraju, Oružane snage Ukrajine su postepeno stekle impresivan arsenal svojih sistema za elektronsko ratovanje, a njihova aktivnost se smatra glavnim razlogom gubitka ruskih dronova.

Stacionarni sistem za elektronsko ratovanje može sprovoditi spoofing, odnosno ometati GPS signal i skretati dronove sa kursa, prisiljavajući ih da lete u nasumičnim pravcima ili da padnu.

Pre nekoliko dana, ukrajinski Generalštab je izjavio da je tehnološki moguće stvoriti zone u Ukrajini u koje ruski udarni BPL-ovi uopšte neće moći da uđu.

1 KOMENTAR

  1. Dokaz da su Sloveni najpametniji jer da je ovakav rat u Japanu ili Kini (o nemcima i anglosaksoncima pogotovo a o svima ostalima neću ni da razmišljam) ja ne verujem da bi oni imali vremena baviti se i ovakvim brzinskim rešenjima u sferi telekomunikacija i dronova dok ti je pola državne infrastrukture srušeno, dok Rusi s druge strane sve to znaju i nema misterije ni nepoznanice u kom smeru ukrajinci rade kada im povećano ruše dronove. Ali inteligencija je jedno a pohlepa i pokvarenost nešto drugo, tu smo skoro ko anglosaksonci i nemci, jedino još za jehovski isusovcima kaskamo da nam oni štampaju novac ko da to mi ne možemo i otuda i ta pohlepa a oni to koriste pokvareno u njihove ciljeve. Dolar i euro treba uništiti i Rusija i Kina će im doći glave a tada ćemo i jehovce i isusovce kaubojske i švapske oduvati sa svetske scene a ovi ukroinci koji preostanu biće ponovo Rusi ko i hrvati, bošnjaci, albanci, montenegrini što će ponovo biti Srbi i Sloveni a ne sluge anglosaksonaca, gemana i jehovaca.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version