Naslovna Novosti Rusija kreće da gradi nuklearnu podmornicu nestvarnih dimenzija: Najveće ikad izgređene, Akula,...

Rusija kreće da gradi nuklearnu podmornicu nestvarnih dimenzija: Najveće ikad izgređene, Akula, biće patuljci za novu

10
Foto: МО Rusije
ruske podmornice na doku, foto: МО Rusije
google news

Najveće podmornice na svetu, one iz klase Akula (NATO kodno ime: Typhoon), bile bi patuljci u poređenju sa projektom nove transportne podmornice.

Najvažniji institut za istraživanje i razvoj nuklearne energije u Rusiji, Kurčatov Institut, postigao je dogovor sa ruskim gigantom Gaspromom za razvoj nuklearne podmornice koja bi transportovala tečni prirodni gas (LNG) kroz Severnomorsku rutu. Dizajnerski radovi su započeli, izjavio je predsednik Kurčatov Instituta, Mihail Kovalčuk.

Ideja o prevazilaženju teških arktičkih uslova jednostavnim plovljenjem ispod leda nije nova, međutim, niko nikada nije uspeo ništa slično.

Kurčatov Institut i kompanija Malačit konstruktorski biro – koja je dizajnirala ruske nuklearne napadačke podmornice, uključujući klase November, Viktor, Alfa, Akula, Jasen i Lajka – već su razmatrali i razgovarali o planu izgradnje nuklearne podmornice za transport ugljovodonika iz arktičke oblasti.

Cilj: tržišta Azije

Međutim, ovo je prvi put da su dizajneri najavili sporazum o namerama sa Gaspromom. Direktor Gasproma, Aleksej Miler, i Mihail Kovalčuk imali su radni sastanak 11. oktobra, gde su razgovarali o realizaciji nuklearnog projekta za ruski arktički pojas, izvestio je Barents Observer.

''AKULA'' SA KUĆIŠTEM ZA VUČENU ANTENU
”AKULA” SA KUĆIŠTEM ZA VUČENU ANTENU

Gasprom je sada rangiran kao najneprofitabilnija ruska kompanija. Ruski energetski gigant je 2023. godine prvi put zabeležio gubitke, nakon decenija enormnih zarada. Nakon što su EU mnogim zemljama zabranili ruski gas, prodaja se smanjila za više od polovine i Gasprom sada razvija nova tržišta u Aziji.

Međutim, izgradnja gasovoda prema jugu i istoku bi zahtevala vreme i postala bi teža, jer topljenje permafrosta čini tlo nestabilnim. Rešenje?

Nuklearna podmornica sa ogromnim LNG rezervoarima mogla bi obezbediti transport gasa tokom cele godine iz terminala duž severne obale Zapadnog Sibira, kaže direktor Kurčatov Instituta.

Podmornice sa neverovatnim specifikacijama

Mihail Kovalčuk tvrdi da bi takve podmornice bile dovoljne da prevezu istu količinu gasa kao podvodni gasovod.

Preliminarne studije dizajna pokazuju da bi LNG podmornica trebalo da ima dužinu od 360 metara, što je čak dvostruko duže od ruskih strateških podmornica iz Akula klase iz Hladnog rata.

Nove podmornice bi trebalo da budu napajane sa tri nuklearna reaktora, da imaju širinu od 70 metara, visinu od 30 metara i gaz od 12 do 13 metara, sa kapacitetom od 170.000 do 180.000 tona.

„Ovo je fantazija“

Aleksandar Nikitin, stručnjak za nuklearne podmornice koji je potom postao aktivista zaštite životne sredine, uhapšen usled optužbi za špijunažu pa pomilovan nakon pritiska zapada u najteže doba Rusije, 90-tih godina, smatra da su planovi fantazija i da realizacija ovog projekta nikada neće biti ostvarena.

„Nedostaju im proračuni o tehnologiji, ekonomiji i industrijskoj primeni“, rekao je Nikitin za norveški Barents Observer. Upravo usled šurovanja sa Norvežanima je i bio hapšen i sudilo mu se.

„Rusija čak nema osnovne kapacitete za brodogradnju“, tvrdi on, ističući da “zemlja nema sposobnost da gradi obične tankere i brodove za rasuti teret”.

„Ukratko, ovo je glupost od Kovalčuka“, kaže Nikitin, a kao aktivista takođe “izražava sumnju u poštovanje bezbednosnih aspekata ovog projekta”.

Arktik dobija posebnu pažnju nakon što je ruska državna nuklearna korporacija Rosatom preuzela rukovodstvo Severnomorskom rutom 2018. godine, odgovorna za infrastrukturu i investicije.

Podsetimo, ruska podmornica Dmitrij Donskoj (Donski) (TK-208), najveća podmornica na nuklearni pogon ikada na svetu izgrađena, nedavno je povučena iz upotrebe nakon 40 godina službe, o čemu smo izvestili.

Projekat 941, Klasa Akula, najveće podmornice svih vremena

    Ove nuklearne divove izgradio je Sovjetski Savez 1960-ih i 70-ih godina za suočavanje sa SAD i njihovim saveznicima u hladnom ratu. Veći od tri fudbalska terena zajedno, bili su opterećeni izvanrednim karakteristikama kao što su bazeni, saune i golf tereni.

    Podmornice klase Akula bile su 180 metara dugačke, 76 m u široke i dostizale su visinu od 38 m sa deplasmanom od preko 48.000 tona.

    Imale su 20 ogromnih interkontinentalnih balističkih projektila R-39 ‘Rif’, takođe popularno poznatih kao SS-N-20 Sturgeon. Ovo moćno oružje bilo je dugačko 16,1 metar i široko 2,4 metara.

    Označene kao najveće podmornice ikada napravljene, takođe su bile napunjene projektilima RSM-52 i efikasnim magneto hidrostatskim pogonskim sistemom za pokretanje tihog, ali moćnog napada na svoje neprijatelje.

    Imali su višetrupni dizajn i devetnaest odeljaka sa zasebnom kontrolnom sobom, blizu opreme za lansiranje raketa i projektovani su u Severodvinskom brodogradilištu za prelazak ledenih voda Arktika.

    Otuda su imali mehanizam za razbijanje leda, snažno krmeno peraje i sistem koji se uvlači. Ove ratne mašine plovile su površinskom brzinom od 12 čvorova i imale su maksimalnu brzinu od 25 čvorova pod vodom.

    Dmitrij Donskoj ili TK-208 je bila prva podmornica klase Akula koja je ušla u službu početkom 1980-ih.

    10 KOMENTARA

    1. @knjigilistac – USA je najveća sila na planeti u nekim segmentima, ne u svemu. Jer da jeste mogli bi da ratuju protiv Rusije ili Kine, ali vidimo da ne mogu. Njena moć je krenula iz 2 stvari- iz FED-a i zbog 2.sv.rata koji je omogućio da preuzmu vodeće mesto,a i to ne za dugo- čak i odmah nakon 2.sv.rata bdp SSSR-a bio je jednak bdp-u SAD-a i tako je bilo sve kraja ’70-ih. SSSR je navodno, kako Zapad tvrdi, propao zbog ekonomske propasti, ali ’90-te SSSR je imala 4.bdp po visini, svakako da 4.mesto nije loše i nije uzrok raspada SSSR šta god zapadni propagandisti govorili po svojim medijima. Tek nakon izdaje komunjara Gorbačova,Jelcina i ostalih komunjara, kao i svih, po svim komi državama osim Kube i Kine u kojima su komunisti bili iz autohtonih naroda a sve druge komi države su bile pod jevrejskim komijima koji su radili za cioniste tj.Ameriku, te ekonomije su pale drastično jer je FED naštampao toliko dolara da su se avionima transportovali da bi korumpirali sistemaše, jednako ko i u pLandemiji, isti način,i ti korumpirani komi sistemaši su implementirali ekonomsku šok-terapiju, kao što su pre 2-3-4 godine sistemaši prihvatili jednu drugu agendu, pošto su primili hrpe dolara. Sistem šta rade je jednostavan i BRICS ga sada uništava. Kada unište dolar USA je završila svoje.

    2. U svakom narodu ima takvih, ne samo kod Rusa i nas. Čitao sam nedavno kako su se nemci pretapali masovno u druge narode, primer je i USA, tamo ih je puno, ali ne samo tamo nego i drugde. Naš i ruski problem je taj što se u vreme SSSR, a kod nas je to oduvek taj problem, “torta” uvek škrto deli tj.narodu se ne daje novac, prosto rečeno,zato je emigracija velika i jednom kada krenu dobro zarađivati vani normalno je odyebu i srpski narod i srpsku državu, i za to je kriv je sistem, paćenička religija i pohlepa, to su 3.ključne stvari- hrišćanstvo koja je religija za sirotinju za koju je verska retorika u crkvi da treba da ostane sirotinja jer je to sveto, i kad nekome uđe u mentalitet to, za 50% naroda zagarantovana je sirotinja, država im tu nakalemi nacionalizam i patriotizam, od tih 50% 20% ide za državu da radi i sebi su tim poslićima osigurali sirotinju a svi ostali životinjare ko radnička klasa i klasa nezaposlenih dok 50-ak% je svesno i gleda da zbriše vani, od njih jedno 20% odma ili vremenom odyebe sve veze sa dr6avom i narodom, ovisno o iritaciji koju su doživeli. Nama preti potpuni raspad zbog toga, mi smo iziritirani do daske, političari rade za zapadne parazite, religija pumpa svoju idiotsku priču, sistemaši piju krv narodu gkedajući da oni prežive i da samo rade svoj posao, a kakva je posledica njijovog posla to sistemaše ne brine, ali brine one koji zbog toga svega odluče da odyebu sve i odu. Treba razumeti kako su nastali izdajnici, nisu samo oni krivi, ovi sa Zapada samo gledaju zašto je ko emigrirao i onda im nije teško i korumpirati nekoga ko je teško iziritiran nepravdama sistema da kao ovaj lupa po zapadnim medijima da Rusija nema kapacitete za pravljenje brodova oš mislit😂

      7
      1
      • Iz sirotih zemalja uvek su odlazili hrabri. Pametni ili ne ali su hrabri. Usa je naveca sila na planeti, saberi ili oduzmi tako je ali ne zbog nafte, sume ili rude vec zbog tih ljudi. RF se drzi zbog ozbiljnog skolstva, odlazak nadoknadjuju skolstvom ili pretnjama tim ljudima sta ce se desiti ovima koji ostaju. Primera je nebrojno mnogo, auludo nabrajati. Za preporuku je procitati Orbanov govor sa Rumunskog univerziteta.
        RF ulazi u problem kada Putin ode, ipak 70+ godina.
        Neka potraje jos 20 ali ce otici. Sta onda? Medvedev? Sojgu? Ova sto nesto mlati Zaharova? Ko?

        4
        4
        • Zbog čega ne Medvedev??? Ima ćifutske krvi??? Jesi li proverio ili si poverovao zapadnoj propagandi. To toj teoriji i Putin ima, a pa kako je onda ok??? Medvedev, da, ja mislim baš on.

        • @ Knjigolistač/ Мислим да ипак површно гледаш на Руски могући проблем везујући се за личности. Увек у позадини постоје људи који ће изићи на врх и биће спремни да управљају, то показује њихова историја. Проблем је што им је комунизам оставио у наслеђе ово са Украјином и они не могу да изврше унутрашње друштвено отварање, а то је већи проблем него недостатак квалитетних личности. Ово ће трајати дуго и дуго јер Запад неће испустити могућност да их дави ко мачку док год може. Надам се да ће они изаћи из овог проблема што брже, а то брже не зна се колико ће трајати, нажалост. Но, ни Западу неће бити лако, и Рим је био моћан па је црко!

      • @Тито и десперадоси/ Занимљив ти је комент, но ја ћу само опазеније о религијама: Тачно је да су нам увалили паћеничку религију која нас спутава (хришћанство) и од свих облика Православље је највише паћеничко, нажалост. Мислим да се паћеништво највише форсира баш преко светитељства и испијених беживотнох ликова.
        Протестантизам је покушао да изађе из тога и поприлично је успео али не и сасвим јер ‘паћеништво’ је у главној догми вјере (украли ду из хиндуизма, или будизма оно ‘ ко те удари окрени му и други образ’, или ‘ко ту отме хаљинку скини и другу и подај му’ – није него!) – а није случајно да се протестантизам (трећа грана хришћанства) појавио баш у Немачком народу, у народу који је снажан и ево видимо и данас економски веома јак и напредан. Ислам је борбена религија и у њему нема паћеништва, али зато имају наталитет. Углавном, све ово су Аврамовске религије које су одувек у сукобу и како су стизале међу нас тако су и своје сукобе пренеле на нас Европљане, а поготову међу Словене! Не навијам ни за једну, и зато мислим да је људском роду потребна Нова религија која ће га уједињавати без двосмислености и дволичности. / П.С. Лично питање: Да ли се осећате религиозним? Ја јесам. Вјерујем само у Врховно Почело Стварања, у друго ништа!

        1
        1

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Exit mobile version