Naslovna Novosti Lukašenko: Promena ruske nuklearne doktrine će konačno “ohladiti žar Zapada”

Lukašenko: Promena ruske nuklearne doktrine će konačno “ohladiti žar Zapada”

2
aleksandar lukasenko
aleksandar lukasenko
google news

Rusija je odavno trebalo da promeni svoju nuklearnu doktrinu, rekao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, rekavši da će taj potez „rashladiti žar“ Zapada.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je promenu doktrine 25. septembra. Ovim korakom Moskva pokušava da izvrši pritisak na saveznike Ukrajine da joj ne dozvole da koristi oružje koje su oni isporučili za napad na ciljeve na ruskoj teritoriji.

Lukašenko je pohvalio promenu doktrine u intervjuu novinaru ruske televizije koji je objavljen u nedelju, preneo je Rojters.

Lukašenko, blizak saveznik Rusije, koji je prošle godine pristao da razmesti rusko taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, rekao je u intervjuu ruskoj televiziji da je „ovu doktrinu odavno trebalo promeniti“.

Takođe je rekao da Zapad nije bio uplašen prethodnim Putinovim nuklearnim signalima, onda bi zapadne bombe pale i na Rusiju i na Belorusiju. Prema njegovim rečima, međutim, promena doktrine će „ohladiti njihov žar”.

U okviru izmena ruske nuklearne doktrine trebalo bi da se proširi lista scenarija koji bi mogli da dovedu do toga da Rusija upotrebi nuklearno oružje. Takođe bi trebalo da se radi o slučajevima kada bi Kremlj imao pouzdane informacije o masovnom napadu preko ruske granice, korišćenjem aviona, projektila ili dronova. Svaki napad koji podrži nuklearna sila smatraće se zajedničkim napadom na Rusiju.

Rusija, koja je u trećoj godini svoje specijalne operacije u Ukrajini, više puta je povlačila nuklearnu kartu kako bi odvratila druge države da huškaju Kijev.

glavna obavestajna uprava ukrajine „beloruski faktor ne dozvoljava nam da prebacimo dodatne snage na front
iskander, putin i lukasenko

Najavljujući promene, oni sada pokušavaju da utiču na pregovore između SAD i Britanije sa Ukrajinom o mogućnosti upotrebe isporučenih raketa dugog dometa za napade unutar ruske teritorije. Kroz zapadne medije se predstavlja da Kijev zahteva ovu opciju, Britanija ga podržava, a SAD su navodni faktor razuma te odugovlače konačnu odluku.

Ako ukrajinski saveznici dozvole Ukrajini da napadne rusku teritoriju bilo američkim projektilima ATACMS ili britanskim projektilima Storm Shadow, Kremlj objašnjava da će se tako NATO naći u direktnoj konfrontaciji sa Rusijom.

Ukrajina optužuje Rusiju za „nuklearnu ucenu“, a njen predsednik Volodimir Zelenski poziva zapadne saveznike da ponovo “ignorišu Putinove crvene linije”. Putin, međutim, insistira da su njegova upozorenja osnovana.

2 KOMENTARA

  1. Ukrajina i do,sad napadala Rusku teritoriju,pa Rusi nisu koristili,nukl oruzje.Napadom na Ukre nukl.oruzjem ,radioaktivni oblak ce se siri i na Ruse.Druga stvar ak gadjaju malo dalje od Ukrajine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version