Naslovna Novosti Kako su se dva pripadnika američke elitne jedinice Navy SEALs udavila za...

Kako su se dva pripadnika američke elitne jedinice Navy SEALs udavila za 47 sekundi u Somaliji jureći oružje namenjeno Hutima?

3
pokojni pripadnici navy seals
pokojni pripadnici navy seals
google news

Američki vojnici su pokušali da se ukrcaju na brod koji je krijumčario municiju Huti pobunjenicima, ali su se udavili zbog teške opreme koju su nosili?!

Istraga sprovedena nakon utapanja dvojice američkih elitnih vojnika iz specijalne jedinice Navy SEALs američke mornarice otkrila je značajne greške u obuci ovih specijalaca.

Konkretno, navodi se da postoje „nedostaci i nesporazumi” u vezi sa tim kako Navy SEAL treba da postupa ako se nađe u dubokoj i uzburkanoj vodi.

Incident u Somaliji

Incident se dogodio u januaru ove godine u blizini obale Somalije. Žrtve su bili iskusni Christopher J. Chambers i mlađi Nathan Gage Ingram, pripadnici elitne jedinice Navy SEALs.

Cilj njihove misije bio je da zaustave brod za koji se verovalo da krijumčari oružje Huti pobunjenicima u Jemenu, tvrdi Pentagon.

Zvaničnici su za ABC News 13. januara rekli da su pripadnici elitne jedinice Navy SEAL nestali nakon što su pali u vodu tokom noćne misije ukrcavanja.

SEAL-ovi su padali u vodu jedan za drugim tokom ukrcavanja na brod čamcem u Adenskom zalivu, rekli su zvaničnici, ne objašnjavajući tada šta ih je navelo da se ukrcaju na brod.

Chambers je trebalo da proslavi 37. rođendan za nekoliko dana od kobnog dana, dok je Ingram imao 27 godina i to mu je bila prva operativna misija.

Misija je bila deo veće operacije Pentagona, čiji je cilj da poremeti pokušaje Hutija da uvezu rakete i dronove od stranih dobavljača. Ovim oružjem jemenska grupa napada strana trgovačka plovila, kao i brodove američke mornarice u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Vojni izveštaj o istrazi sprovedenoj nakon utapanja dvojice američkih Navy SEAL zaključio je da se smrt vojnika mogla izbeći.

SEAL TEAM

Istraga je otkrila da su se dvojica Amerikanaca udavila zbog težine svoje opreme dok su pokušavali da se popnu na ciljni brod, koji je plovio nekoliko milja od somalijske obale.

Uređaji za hitnu plovnost koje su nosili pokazali su se beskorisnim zbog velike težine njihove opreme, što je dovelo do toga da su se dvojica vojnika potonula i udavila u somalijskom moru.

Izveštaj je takođe naveo ključne greške u obuci Navy SEAL, govoreći o „prazninama” u politikama, taktikama i protokolima jedinice. Prema izveštaju, pripadnici SEAL ili nisu znali ili su ignorisali upozorenja o ograničenjima svojih uređaja za plovnost.

Zaključno, istraga američke vojske ukazala je na potrebu za promenama u obuci i operativnim uputstvima elitne jedinice Navy SEAL kako bi se izbegle slične tragedije u budućnosti.

Navy SEALs ukratko

Specijalne snage američke mornarice SEAL, ranije poznate kao SEAL Tim 6, a danas rade pod imenom DEVGRU SEAL (Grupa za razvoj pomorskog specijalnog ratovanja), koje su najpoznatije po eliminaciji Osame bin Ladena, transformisane su od strane rukovodstva SAD u globalno oruđe za ubijanje sa ograničenom spoljnom kontrolom.

pripadnik tima šest navy seals robert j o'neill i bin laden
pripadnik tima šest navy seals robert j o’neill i bin laden

Savremena jedinica SEAL DEVGRU ima praktično neograničene mogućnosti, a prioritet jedinice je izvođenje operativnih preventivnih napada, specijalnih protivterorističkih operacija većeg značaja i tajnosti, misija sprečavanja prijema oružja za masovno uništenje od strane terorističkih organizacija, spasilačke misije u borbenim ili konfliktnim zonama, krizne situacije koji predstavljaju povećanu vrednost i značaj..

SEAL Team Six/SEAL DEVGRU pripremao je i izvodio smrtonosne operacije u potpunoj tajnosti na teritorijama Somalije. U okviru operacija u Avganistanu, jedinica je aktivno učestvovala u neprijateljstvima od najvećeg prioriteta. Tajni prepadi u gluvo doba noćim im je česta taktika.

U mnogim delovima sveta upravljali su špijunskim akcijama prerušeni u građanstvo, pretvarali su se da su civilne kompanije i sprovodili tajne operacije u ambasadama radi unutrašnje i spoljne obaveštajne delatnosti, zarad onih koje su Sjedinjene Države pokušavale da ubiju ili uhapse.

Svi gore navedeni primeri operacija su samo mali deo istorije američke mornarice SEAL Team 6 / SEAL DEVGRU, jedne od najtajnijih, a po potrebi i najbolje reklamiranih specijalnih vojnih jedinica Oružanih snaga SAD.

Navy SEAL
Navy SEAL trening

Nekada rezervisana mala jedinica za specijalizovane, ali izuzetno retke operacije, poznata i po holivudskim blokbasterima, pretvorena je tokom više od deset godina borbe u globalno oruđe za uništavanje američkih neprijatelja.

Na našoj listi pet najboljih specijalnih jedinica na svetu idalje zauzimaju 4. mesto, mada to sada ostaje upitno.

3 KOMENTARA

  1. Samo parizer i pašteta do savršene linije i zdravlja. Jer mi to zaslužujemo!

    Ah ti NATO paktaški specijalci…😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version