Naslovna Novosti Tenk IDF pucao na mirovne snage UN u Libanu: Da li je...

Tenk IDF pucao na mirovne snage UN u Libanu: Da li je izraelska vojska pobrkala metu ili je to signal gen-seku UN?

2
merkava barak
merkava barak
google news

Dvojica pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija hospitalizovana su nakon što je u četvrtak (10. oktobra) izraelski tenk pucao na osmatračnicu, saopštila je misija UN u Južnom Libanu (UNIFIL).

UNIFIL deluje duž „plave linije“ koja odvaja Liban od Izraela od 1970-ih, sa mandatom da “održava bezbednost” u toj oblasti.

Ranije ove nedelje, izraelska vojska je proširila svoju kopnenu invaziju na južni Liban i rekla civilima da napuste to područje.

UN su zvanično izvestile da su izraelske snage „uzastopno udarale” na položaje misije poslednjih dana, uključujući dve italijanske baze i sedište misije u Nakuri, primorskom gradu na jugozapadu Libana.

Izraelske trupe pucale su, uključujući bunker u kome su se skrivale mirovne snage, a u sredu je izraelska vojska „namerno ciljala i onesposobila” sigurnosne kamere, navodi se u saopštenju misije.

Kako prenose italijanski mediji, vojnici koji su povređeni 10. oktobra bili su Indonežani, nisu teže povređeni, ali su prebačeni u bolnicu na lečenje.

„Jutros su dva mirovnjaka povređena nakon što je tenk IDF Merkava pucao na osmatračnicu u sedištu UNIFIL-a u Nakuri, direktno ga pogodivši i prouzrokujući njihov kvar“, navodi se u saopštenju.

Izraelski zvaničnici do sada nisu komentarisali ove informacije.

„Podsećamo ID i sve aktere na obavezu da osigurate bezbednost osoblja i imovine UN i da u svakom trenutku poštuju neprikosnovenost sedišta UN… Svaki namerni napad na mirovnjake je ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava,“ prenela je dalje organizacija.

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto pozvao je u četvrtak izraelskog ambasadora u Italiji da odgovara za incident, saopštio je vladin zvaničnik.

“Ne možemo a da ne primetimo da ponovljeni incidenti izraelske vojske, poznate po svojoj sposobnosti da veoma dobro biraju svoje ciljeve na terenu i izvode izuzetno precizne udare.”

Izjava dolazi samo nedelju dana nakon što je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac objavio da je Izrael proglasio Generalnog sekretara UN Antonia Gutereša „persona non grata” i zabranio mu ulazak u zemlju, jer „nije nedvosmisleno osudio” masovni raketni napad Irana na jevrejsku državu.

Gutereš je prokomentarisao eskalaciju na Bliskom istoku, ali nije eksplicitno osudio napad na Izrael, već je samo dao opštu izjavu na mreži X „Osuđujem širenje sukoba na Bliskom istoku i njegovu dalju eskalaciju. Mora da prestane. Treba nam primirje“, napisao je on.

invazija izraela na libansko tlo zvanično je počela borba prsa o prsa sa hezbolahom
invazija izraela na libansko tlo zvanično je počela

U oktobru 2023. Gutereš je izjavio da „nedvosmisleno osuđuje užasne i neviđene terorističke akte Hamasa 7. oktobra“, navodeći u istom govoru da je „važno priznati da se napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu“ i da je „palestinski narod bio podvrgnut 56 godina zagušljive okupacije“.

Sve ove izjave održavaju stalnu tenziju između lidera UN i izraelskih vlasti već godinu dana, a nedavni događaji na terenu verovatno su još jedan vid izraelskog odgovora na stav zvaničnika UN.

Kako se ratovi, humanitarne krize i drugi globalni problemi povećavaju, mnogi širom sveta brinu da su Ujedinjene Nacije sve više sputavane da organizuju efikasne multilateralne odgovore. Sa njihove strane ne nedostaje predloga i reformi koji bi ih ponovo mogli učiniti svrsishodnim, međutim, najveća sila na svetu, kako bi to i ostala, prva je otvorila pandorinu kutiju.

2 KOMENTARA

  1. Pa i nek pucaju po UN šljamu, šta su oni i čemu korisni osim što i ta ergela parazita parazitira nad narodima??? Sve te parazite treba uza zid i po kratkom postupku, nisu potrebni nikome.

    1
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version