Naslovna Novosti Ukrajinska katastrofa u Ugledaru se nastavlja: Pojačanja koja je Kijev poslao odbijaju...

Ukrajinska katastrofa u Ugledaru se nastavlja: Pojačanja koja je Kijev poslao odbijaju da se bore

4
ukrajinske trupe se povlace
ukrajinske trupe
google news

Čitave jedinice ukrajinske vojske ostavljaju oružje ili jednostavno odbijaju da izvrše naređenja jer znaju da je Ugledar sada velika zamka ruske vojske.

U pravcu Ugledara, ukrajinske jedinice se suočavaju sa ozbiljnim problemima. Nakon što su ruske trupe zauzele ukrajinski grad, jedinice teritorijalne odbrane, koje je Kijev poslao da podrže 72. ukrajinsku brigadu, odbijaju da preuzmu borbene misije.

Prema ruskoj vojnoj novinarki Juliji Kirijenko-Merinovoj, 123. jedinica teritorijalne odbrane ukrajinskih oružanih snaga poslata je pre nekoliko dana u oblast Ugledara u Donjecku kako bi ojačala položaje ukrajinskih trupa.

Međutim, većina članova jedinice ili odbija da se bori ili je potpuno napustila svoje pozicije.

Situaciju su i ukrajinski izvori na internetu opisali kao „kritičnu“. Nepotvrđeni izveštaji navode da je, nakon što je shvatio da mu se jedinica raspala, jedan ukrajinski zvaničnik odlučio da izvrši samoubistvo iz straha od posledica koje bi mu nadređeni mogli nametnuti.

U pitanju je 33-godišnji komandant 186. odvojenog bataljona 123. odvojene brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine (vojna jedinica A7052), potpukovnik Igor Grib.

Prema istim izvorima, 123. odvojena brigada teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine (OBRTRO) je trebalo da pruži vatrenu podršku i pomogne elitnoj 72. odvojenoj mehanizovanoj brigadi koja nosi ime Crnih kozaka Oružanih snaga Ukrajine (vojna jedinica A2167) da zadrži Ugledar. Međutim nije mogla da izdrži pritisak Rusa i povukla se sa svog položaja.

Nakon ovoga, 72. mehanizovana pešadijska brigada je pretrpela katastrofalne gubitke. Tada se osoblje 123. OBRTRO okupilo na mitingu „pravde“ u Voznesensku, Nikolajevska oblast, na kome su rekli da su slabo pripremljeni i nedovoljno naoružani za učešće u neprijateljstvima, pa su zamolili javnost i komandu da razumeju i oproste.

Rusi nastavljaju dalje od Ugledara

Prema ruskim vojnim izvorima, nakon što su završili operaciju zauzimanja grada, ruske trupe nastavljaju sa novim ofanzivnim misijama severno od Ugledara. Čini se da su sada na meti severniji položaji ukrajinske vojske i okupljanja ukrajinskog osoblja u oblasti Bogojavlenka, što možete videti u snimku ispod.

Neki ruski vojni dopisnici sugerišu da su ruske trupe već ostvarile napredak u pokušaju da krenu severno od Ugledara. Kremlj smatra da je cela oblast oko grada Ugledara od strateškog značaja, istakli su Rusi.

Zaista, zauzimanje Ugledara predstavljalo je značajno dostignuće za rusku vojsku na južnom frontu Donjecka.

Vojni analitičari iz Rusije, ali i sa Zapada, navode da bi, ukoliko dođe do daljeg ruskog napredovanja u oblasti Bogojavlenke, moskovske trupe stekle korisne taktičke prednosti u regionu.

Cilj ruskih napada je uništenje preostalih ukrajinskih utvrđenja i stvaranje povoljnih uslova za buduće operacije na ovom strateškom sektoru fronta.

zapadni strucnjaci pokusavaju da opravdaju neuspeh ukrajinske kontraofanzive
ukrajinske trupe ilustracija

Sa svoje strane, ukrajinska vojska pokušava da “spasi što se spasiti može” na severnim predgrađima Ugledara, ali, kao što smo već napomenuli, Rusija zadržava prednost u ovim neprijateljstvima.

Najveći problem Kijeva je nedostatak borbeno spremnih vojnika, kako u Donjecku, tako i u drugim pravcima na ukrajinskoj vojnoj mapi.

4 KOMENTARA

  1. Teško da će “Crni kozaci” zaustaviti Plavokose ratnike u njihovom pohodu na oslobađanje Kijevske Rusije.
    Uglavnom, rat će potrajati još dosta godina do konačnog sloma i kapitulacije Ukrajine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version