Naslovna Avijacija Šta za Vojsku Srbije predstavlja uvođenje u flotu RV izviđačko-jurišnih bespilotnih letelica...

Šta za Vojsku Srbije predstavlja uvođenje u flotu RV izviđačko-jurišnih bespilotnih letelica CH-95?

9
ch 95
ch 95
google news

Šta za Vojsku Srbije predstavlja uvođenje u flotu Ratnog Vazduhoplovstva Vojske Srbije izviđačko-jurišnih bespilotnih letelica CH-95 koje su nedavno bile izložene i na prikazu naoružanja i sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije “Zastava 2024” na aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici

Naime, na održanom vojnom prikazu između ostalog modernog naružanja nabavljenog u poslednjih par godina iz Kine istakle su se i dve naoružane bespilotne letelice strategijskog doleta CH-95.

Da li su bolje od Bajraktara? CH-95 u Vojsci Srbije UCAV CH95 in Serbian Army Better than Bayraktar?
Šilja Pluton

Ona koja se nalazila sa leve strane u odnosu na posetioce, je ona koja je aprila prošle godine prva prikazana javnosti takođe na batajničkom vojnom aerodromu i koja nosi maskirnu belo-sivu šemu bojenja je ovaj put prikazana bez podvešenog naoružanja.

Druga bespilotna letelica koja je ovaj put zauzela centralno mesto na izložbenom mestu, a koja je ofarbana u svetloplavu i belu boju odnosno potpuno drugačije od prethodno predstavljene bespilotne letelice CH-95.

Takođe novoizložena bespilotna letelica CH-95 je imala podvešeno naoružanje na sve četiri podvesne potkrilne tačke.

Na spoljnim potkilnim tačkama su bile podvešene javnosti već uveliko poznate laserski vođene rakete FT-8C koje se koriste i na prvim nabavljenim naoružanim bespilotnim leteicama iz Kine CH-92A.

Ono što je bilo još upečatljivije za posetioce vojnog prikaza je bilo podvešeno naoružanje na unutrašnjim potkrilnim tačkama FT-8B koje po gabaritima značajno premašuju vođene rakete FT-8C i isto tako deluju i znatno moćnije.

fh 95...
fh 95

Da li njihov izgled odražava i njihovu moć?

Familija FT-8 vođenih višenamenskih raketa odnosno raketiziranih bombi su namenjene za uništavanje borbeno-oklopnih vozila, glavnih borbenih tenkova, protivničke žive sile i artiljerijskih sredstava i pokretnih lansera raketa koji se kreću brzinom do 70 km/h.

Navođene raketizirane bombe FT-8B mogu da se lansiraju sa visina od 2500 do 7000 metara i imaju maksimalnu daljinu dejstva do 20 km.

Lansiraju se pri brzini bespilotne letelice do 370 km/h.

U srednjem delu leta se navode inercijalnim ili satelitskim navođenjem, a u terminalnoj fazi leta se do cilja navode pomoću fokalne infracrvene glave za samonavođenje koja stvara kompeltnu IC sliku cilja te ju je teško ometati ili poluativno laserski sa data linkom za navođenje rakete do cilja.

Bojeva glava sa elektronskim upaljačem je tandem-kumulativna ima masu od 8 kg i namenjena je prvenstveno za probijanje oklopa.

Zbog njenih navedenih taktičko-tehničkih karakteristika je predsednik Srbije više puta u medijima istakao da kada bespilotna letelica CH-95 lansira FT-8 vođenu raketu ona uništava tenk ili borbeno vozilo, a da se pri tome nečuje ni dolazak rakete niti zvuk bespilotne letelice.

ft 8c.
ft 8c

Navođene višenamenske rakete tipa FT-8C su nešto skromnijih taktičko-tehničkih karakteristike od veće FT-8B.

Ona se može lansirati sa visina od 2500-5000 metara pri brzini bespilotne letelice do 370 km/h.

U srednjem delu leta se navode inercijalnim ili satelitskim navođenjem, a u terminalnoj fazi leta se do cilja navode poluativno laserski sa data linkom za navođenje rakete do cilja.

Bojeva glava je trenutno-fugasna ima masu od 5 kg i namenjena je prvenstveno za uništavanje slabijih utvrđenja protivnika i njegove žive sile na otvorenom ili u zaklonima.

Kako je takođe najavljeno na vojnom prikazu u Nišu februara ove godine, raketa FT-8C ima masu od 18 kg i maksimlani domet do 11,8 km, a efikasan do 9 kilometara. 

Do sada je nažalost kupljeno svega 18 ovih raketa, ali pošto nisu skupe kupovaće se i dalje, odnosno cena jedne rakete FT-8C iznosi svega 50,000 američkih dolara.

Vođene rakete odnosno raketizirane bombe familije FT-8 imaju kružnu grešku na maksimalnom dometu do cilja od svega 1,5 metara kada su u pitanju nepokretni ciljevi i do 2 metra kada se gađaju pokretni ciljevi koji se kreću do 70 km/h.

ft 8b
ft 8b

Inače na statičkom prikazu naoružanja Vojske Srbije u Nišu februara ove godine je takođe najavljeno da će se nabavljati još bespilotnih letelica tipa CH-95, jer su se odlično pokazale.

Za sada je nabavljen jedan sistem sa tri bespilotne letelice CH-95 i jednom komandnom stanicom koja do dana nije prikazana javnosti.

Naoružana bespilotna letelica CH-95 kineske proizvodnje je namenjena za dejstvo laserskim navođenim raketama po pokretnim i nepokretnim ciljevima na zemlji, korekciju artiljerijskog dejstva, kontrolu maskiranja i vizualizaciju bojišta radi donošenja odluke o upotrebi sopstvenih oružanih snaga u realnom vremenu.

Sastav ovog izviđačko-jurišnog sistema su:

  • Zamaljska upravljačka kabina,
  • dajinski pilotirani vazduhoplov,
  • prenosni video terminal RDT,
  • kontejneri za elektronska dejstva i
  • naoružanje.

Letna autonomija besplotne letelice CH-95 iznosi 25 sati, plafon leta ove bespilotne letelice je 9000 metara, dok je njena maksimalna brzina leta do 240 km/h.

Na pet podvesnih tačaka nosi korisni teret maksimalne mase od 200-260 kg.

CH-95 ima mogućnost izviđanja u dnevnim i noćnim uslovima i izviđanja kroz oblake, mogućnost elektronskih dejstava i stvaranja lažnih ciljeva u svrhu ometanja protivničkih radara radi njenog neometanog dejstva po protivniku.

Inače bespilotne letelice CH-95 ni ovaj put na vojnom aerodromu “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici nisu bile prikazane sa opto-elektrinskim blokom podvešenim ispod prednjeg dela trupa koji služi za akviziciju, identifikaciju, praćenje i nišanjenje uočenog cilja.

fh 95
fh 95

Za razliku od kamikaza dronova tipa SM1 i SM2 koji su nabavljeni iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kojima rukuju artiljerijske jedinice kojima komanduje komanda artiljerije kopnene Vojske Srbije, naoružanim bespilotnim letelicama tipa Pegaz, CH-92A i CH-95 upravljaju jedinice ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije.

Sve u svemu nabavkom naoružanih bespilotnih letelica CH-5 iz Kine je Vojska Srbije odnosno njena 353. izviđačka eskadrila Ratnog Vazduhoplovstva dobila mogućnost dalekometnog izviđanja i dejstvovanja po ciljevima na zemlji.

9 KOMENTARA

  1. Добра играчка, и подржавам увођење целе плејаде извиђачко ударних дронова из породице CH, јер то су добре играчке, јефтинији су од Барјактара, и по мени бољи, она цела прича око Барјактара је била само увлачење у дупе Турцима…

  2. Odličan tekst i opis Šilje Plutona. Ima oko za detalje ; Prikazane su svesno samo 2 Long range CH-95 a u jedinicama i na lageru ih ima mnogo više , mereno stotinama ne samo CH-95 više svetskih proizvođača i naše pameti. Prikaži na kašičicu ali dovoljno. Iz više pravaca u različitim intervalima dubinsko skeniranje protivnika u sprezi sa udarnim dronovima ne samo SM-1 – 2 . Odavno je tu i RW-4 … ; Pogledajte npr. detaljnije ( zumirajte ) novu dalekometnu protivoklopnu raketu ispod nosača H-145 M . Alas XX na modularnom Ognju je već duže u serijskoj proizvodnji. Stiže još jedan sistem velikog dometa PVO kao i Long range raketa Fire Dragon iz više kupljenih VBR-ova ne samo iz Kine. Gledajući količinu i broj udara iz više odličnih sistema VBR Srbija nema konkurenciju u regionu i šire. Najveća moć odbrane Srbije je u svestranim ECM kišobranu .

  3. Целе две? Па да крене сукоб оборене првог дана. Ко се још хвали са 2 летелице,осим спортских ваздухопловаца? Срамота.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version