Naslovna Novosti Da li je izraelska invazija na Liban pitanje trenutka? Pripreme malim...

Da li je izraelska invazija na Liban pitanje trenutka? Pripreme malim napadima za “tepih bombardovanja” na tunele Hezbolaha

Svrha ovih operacija je prikupljanje informacija u pripremi za moguću invaziju

4
merkava barak u akciji
merkava barak u akciji
google news

Izraelske snage vrše male upade u južni Liban, uključujući tunele Hezbolaha, uoči moguće izraelske kopnene operacije u regionu, piše Volstrit Žurnal, pozivajući se na neimenovane izvore.

Svrha ovih operacija bila je dobijanje informacija u pripremi za potencijalnu invaziju, rekli su izvori za Volstrit Žurnal, koja bi mogla da počne već ove nedelje. Ovo je poslednja faza pre kopnene invazije u punom obimu.

Takozvano „tepih bombardovanje“ je bombardovanje velikih razmera koje se sprovodi progresivno sa ciljem da se nanese ozbiljna šteta na svakom delu gađanog područja, uništavajući infrastrukturu protivnika. Tenk u naseljeno područje ne sme da uđe jer ga sa krovova, iz podruma i iz ruševina gađaju ručnim bacačima.

Posebno treba skrenuti pažnju da za borbu u urbanim sredinama Izrael uspešno koristi buldozere i tako ćisti put tenkovima i pešadiji. Dakle, tepih bombardovanjem ruše objekte a onda buldozerima sve rasčiste za napredovanje oklopom.

IDF raspoređuje veliki broj teške vojne opreme na Golanskoj visoravni

Prema izveštaju, takve operacije su sprovedene poslednjih meseci, ali i nedavno, kao deo napora Izraela da napadne terorističku grupu koja se nalazi duž granice sa Libanom.

Izrael nije još odlučio da li će u kopnenu operaciju. U nedelju, 29. septembra, izvori su za Jerusalem Post rekli su da Izrael još nije odlučio da li će pokrenuti kopnenu operaciju u južnom Libanu.

Prošle nedelje, komandanti ID pozvali su na spremnost za moguću kopnenu operaciju.

merkava u gazi
merkava u gazi

Šef izraelskog vazduhoplovstva Tomer Bar rekao je da se avijacija sprema da pomogne trupama u kopnenim operacijama protiv Hezbolaha ako bude potrebno.

Takođe prošle nedelje, IDF komandant grupe trupa na severu general-major Uri Gordon je naredio svojim trupama da se pripreme za akciju i moguću invaziju.

Izraelska vojska je tokom noći “pogodila i neutralisala Fataha Šarifa, šefa libanskog ogranka terorističke organizacije Hamas”, navodi se u saopštenju. On je čak dodao da je „odgovoran za koordinaciju sa agentima Hezbolaha terorističkih akcija Hamasa u Libanu“.

Izrael seče pipke hobotnici

Ranije je Hamas u saopštenju naveo da je njihov šef u Libanu Fatah Šarif Abu al-Amin, koji je takođe bio član komande pokreta u inostranstvu, ubijen u napadu na svoju kuću u palestinskom izbegličkom kampu al-Bass u južnom Libanu.

On je zajedno sa suprugom, sinom i ćerkom ubijen “u terorističkom i kriminalnom ubistvu”, dodao je Hamas.

„Izgubili smo brata, prijatelja, oca i velikog vođu“, rekao je ranije Hezbolahov „broj 2“ Naim Kasem povodom smrti vođe terorističke organizacije Hasana Nasralaha.

Nastavićemo sa istom preciznošću, administrativnom strukturom i kontrolom koju prati Nasralah, objasnio je zamenik lidera Hezbolaha. „Hezbolah će prvom prilikom izabrati svog novog lidera… Uvereni smo da izraelski neprijatelj neće postići svoje ciljeve“, primetio je on.

Sa druge strane, već smo pisali da se kao glavni kadnidat za novog lidera Hezbolaha smatra Hašim Safiedin (Hashim Safi al-Din), Nasralahov rođak.

ovo je glavni kadnidat za lidera hezbolaha hašim safiedin je nasralahov rođak
Hashim Safi al-Din

„Snage otpora su spremne da se suoče sa kopnenim napadom“, insistirao je Naim Kasem na izraelskoj vojnoj operaciji o koja je i tema ovog članka.

Kao i sve do sada, tako i predstojeća vojna operacija u Libanu izaziva međunarodnu zabrinutost zbog rasplamsavanja sveopšteg sukoba na Bliskom istoku.

Sa druge strane, dok je muslimanski svet potpuno nem na novonastale okolnosti, da li iz straha ili uhlebljenosti i konfora koji sada uživa, Izrael uspešno i izuzetno efikasno ispunjava svoje davno zacrtane ciljeve.

Iz trenutnog ugla, ovo deluje kao idealan trenutak za izraelski blickrig u Libanu za potpuno uništenje Hezbolaha, sada kada je organizacija paralizovana.

Povoljan trenutak za izraelsku invaziju Libana

Zašto Izrael mora da izvrši brzi upad tipa blickriga u Liban kako bi potpuno uništio organizaciju Hezbolah, paralizovanu posle eliminacija Hasana Nasralaha, vođe koji je vodio Hezbolah 32 godine?

Hasan Nasralah je, samo nekoliko dana pre nego što je likvidiran, u svojoj izjavi za javnost tražio da Iran napadne Izrael.

Nakon eliminacije glavnog iz Hezbolaha i u periodu njihove maksimalne konfuzije, izraelska vojska ima priliku da ih zaskoči i potpuno uništi organizaciju koju je od 1982. godine osnovala i finansirala šiitska teokratija u Iranu.

nacelnik generalstaba izraelskih odbrambenih snaga idf general potpukovnik herci halevi
nacelnik generalstaba izraelskih odbrambenih snaga idf general potpukovnik herci halevi

Iako je u svetu verovatno nepopularna odluka o ulasku u Liban kopnenim putem, makar i munjevitom akcijom, vrlo je verovatno da je neophodna za potpuno uništenje Hezbolaha.

Ukoliko ne bude doneta, grupa će se lako reorganizovati u roku od nekoliko meseci uz pomoć Irana.

Treba napomenuti da je Hezbolah više od grupe, u pitanju je šiitska vojna sila bliska Iranu koja broji preko 150.000 projektila, uključujući i navođene, kao i dronove i brojnu drugu opremu. Hezbolahove vojne sposobnosti prevazilaze čak i neke konvencionalne armije.

4 KOMENTARA

  1. Glavni cilj je uvući Iran u sukob jer bi onda imali alibi da napadnu njihov nuklearni program. U tome bi im pomogli Amerikanci jer bi im to bila idealna prilika da unište iranski vojni kompleks . U tim okolnostima Iran nebi mogao pomagati Rusima vezano za rat u Ukrajini.

  2. Izraelci su najjaci , sve ostalo je slabo protiv njih na B.Istoku , zali boze civila sto ce da stradaju u sukobu IDF-a i Hezbolaha.

  3. Ako ovi sestokraki krenu na Liban sa onolikom tehnikom i podrskom USA razbice ove polumesecare kao beba zvecku.
    Prosto moraju pokazati da ih se ne boje i da ce tu ostati i opstati.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version