Naslovna Novosti Zelenski prezentuje ‘plan za pobedu’, dok Zapad nije uveren: ‘Ova jesen će...

Zelenski prezentuje ‘plan za pobedu’, dok Zapad nije uveren: ‘Ova jesen će biti odlučujuća’

0
zelenski prezentuje 'plan za pobedu', dok zapad nije uveren 'ova jesen će biti odlučujuća'
zelenski prezentuje 'plan za pobedu', dok zapad nije uveren 'ova jesen će biti odlučujuća'
google news

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je u Sjedinjene Države, u stilu američkog vojnika, USAF avionom C-17, da predstavi svoj „plan pobede” ključnim američkim političkim liderima, uključujući predsednika Džoa Bajdena, potpredsednicu Kamalu Haris i verovatno bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Zelenski planira da predstavi strategiju zasnovanu na četiri glavne tačke koje smatra ključnim za pobedu Ukrajine – preneo je Rojters.

Prva prekretnica je obezbeđivanje čvrstih bezbednosnih garancija sa Zapada, što uključuje približavanje Ukrajine NATO-u i uspostavljanje nekog oblika međusobne pomoći pre formalnog članstva.

Druga tačka uključuje nastavak vojne pomoći Kijevu, uključujući odobravanje upotrebe zapadnih projektila dugog dometa za napad na ciljeve unutar Rusije. Ukrajina takođe traži dodatno moderno oružje kako bi osigurala stabilnost na bojnom polju.

Treća komponenta plana odnosi se na potrebu za stalnom ekonomskom, humanitarnom i finansijskom pomoći za naredne godine .

Konačno, četvrta tačka naglašava važnost definisanja geopolitičke pozicije Ukrajine u budućoj arhitekturi globalne bezbednosti , sa posebnim naglaskom na njenoj integraciji u evroatlantske strukture, kao što su NATO i Evropska unija.

Podele među sponzorima Kijeva?

Plan Zelenskog dolazi u trenutku kada u koliketivnom zapadu postoje neslaganja oko narednih koraka. Iako je Britanija voljna da dozvoli Ukrajini da koristi rakete Storm Shadow na ruskoj teritoriji, Sjedinjene Države su nevoljnije.

Bela kuća je izrazila skepticizam, a nedavni razgovori Džoa Bajdena i britanskog premijera Kira Starmera nisu rešili ovaj nesporazum, prenosi Gardijan.

Osim toga, unutar NATO-a postoji velika nepoznanica po pitanju ubrzanog prijema Ukrajine u alijansu. Dok jedni podržavaju jačanje odbrambenih kapaciteta Ukrajine kroz bližu saradnju sa NATO-om, drugi su zabrinuti zbog mogućih posledica po odnose sa Rusijom.

taurus storm shadow scalp
taurus storm shadow scalp

Rusija je reagovala na plan Zelenskog. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala je to kao „krajnji plan za kapitulaciju Rusije“, naglašavajući da Moskva nikada neće pristati na takve uslove.

Predsednik Vladimir Putin je ranije rekao da bi odobravanje napada na rusku teritoriju značilo direktno učešće NATO-a u sukobu, što bi moglo da izazove opasnu eskalaciju.

Zelenski je izjavio da veruje da će “ova jesen biti odlučujuća za nastavak rata”.

Ako plan bude podržan od strane Zapada, on će imati širok uticaj na Moskvu, uključujući i psihološki, što bi moglo pomoći da se Putin primora da okonča rat, ubeđen je Zelenski.

S druge strane, ako zapadni saveznici, a posebno SAD, ne podrže njegov plan, rat bi se mogao produžiti, uz još veće ljudske i materijalne gubitke. Ukoliko Vašington odbije podršku, Ukrajina će morati da pređe na „plan B“, nastavljajući borbu sa postojećim resursima.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

„Ne postoji alternativa miru”, rekao je Zelenski, „nema zamrzavanja rata ili bilo kakvih drugih manipulacija koje bi jednostavno odložile rusku agresiju u drugu fazu“.

Oleksandar Kovalenko, ukrajinski vojni analitičar zabrinut za budući priliv novca sa zapada, rekao je da bi Zelenski mogao da se zalaže za dugoročne garancije pomoći do 2025. godine i da traži neku vrstu deklaracije o kontinuitetu američke podrške.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version