Naslovna Novosti Situacija u Libanu na ivici ambisa: Dok izraelski udari ciljaju trećeg čoveka...

Situacija u Libanu na ivici ambisa: Dok izraelski udari ciljaju trećeg čoveka Hezbolaha, SAD šalju još trupa u region

0
situacija u libanu na ivici ambisa dok izraelski udari ciljaju hezbolahovog broja 3, sad šalju još trupa u region
situacija u libanu na ivici ambisa dok izraelski udari ciljaju hezbolahovog broja 3, sad šalju još trupa u region
google news

Konflikt između Izraela i Hezbolaha značajno je eskalirao poslednjih dana. Kako se izraelski vazdušni napadi nastavljaju intenzivirati u južnom Libanu, Hezbolah uzvraća raketama na severni Izrael, izazivajući zabrinutost zbog mogućeg širenja regionalnog sukoba.

Izrael je poslednjih dana pokrenuo opsežnu vazdušnu kampanju protiv ciljeva Hezbolaha u Libanu. Izraelski napadi fokusirani su na južni Liban i dolinu Beka, područja u kojima Hezbolah navodno ima vojnu infrastrukturu i zalihe oružja.

Prema izraelskim vojnim zvaničnicima, cilj ovih napada je smanjenje vojnih sposobnosti Hezbolaha, uništavanjem raketnih bacača i skladišta oružja. Izrael je takođe pogodio više od 800 ciljeva, uključujući zgrade u kojima Hezbolah navodno krije rakete i dronove.

Premijer Netanjahu je naglasio da su ove akcije „deo napora da se promeni ravnoteža snaga” u regionu, prenosi Rojters. Centar moći na zapadu je čini se potpuno na strani Tel Aviva, a to se vidi ogleda i u smelosti akcija Izraela koje izvode dan za danom.

Kao odgovor, Hezbolah je ispalio desetine raketa na severni Izrael, uključujući grad Haifu i izraelske vojne baze. Uzajamni napadi primorali su hiljade civila u južnom Libanu da pobegnu u Bejrut, dok se izraelski građani skrivaju u bunkerima.

Prema podacima libanskog ministarstva zdravlja, najmanje 274 osobe, uključujući žene i decu, poginule su u napadima, a preko 1200 povređenih, što je najveći gubitak u Libanu od završetka građanskog rata 1990. godine.

SAD šalju još trupa u region, ne zna se koliko

“Sjedinjene Države šalju mali broj dodatnih vojnika na Bliski istok u svetlu eskalacije tenzija”, saopštio je novinarima general-major vazduhoplovstva Patrik Rajder, portparol Pentagona.

„Danas imamo više sposobnosti u regionu nego što smo imali 14. aprila, kada je Iran izveo svoj napad dronom i raketama na Izrael“, rekao je Rajder.

U saopštenju Pentagona se navodi da su „SAD odlučne da odvrate bilo kog regionalnog aktera od iskorišćavanja situacije ili širenja sukoba“ . Američki kapaciteti u regionu uključuju borbenu grupu nosača aviona Abraham Linkoln, borbene avione i protivvazdušnu odbranu.

Izraelska vojska je u ponedeljak ujutru pokrenula najintenzivnije vazdušne napade na Liban od početka sukoba u Gazi.

Najkrvaviji dan u Libanu od rata 2006. godine

Glavni napad u ponedeljak takođe je bio meta Ali Karakija, Hezbolahovog vojnog komandanta broj tri, ali njegova sudbina ostaje nejasna. Britanski novinari tvrde da je stradao, dok Hezbolah demantuje.

Istovremeno, izraelski ministar odbrane Joav Galant informisao je američkog ministra odbrane Lojda Ostina o situaciji u Libanu i operacijama protiv Hezbolaha

Ponedeljak je obeležio najsmrtonosniji dan u Libanu od rata 2006. godine, sa 274 mrtva i više od 1.000 povređenih u izraelskim napadima. Napadi su bili usmereni i na borce Hezbolaha i na civile, od kojih mnogi žive u oblastima koje Izrael smatra vojnim ciljevima, što možete da vidite u videu ispod.

Ova eskalacija ima snažan odjek na rat iz 2006. godine, kada je ubijeno više od 1.100 Libanaca. Sve je veći strah da će nasilje premašiti razmere sukoba koji traje 18 godina.

Diplomatski napori

Konflikt koji je u toku primorao je desetine hiljada ljudi da napuste južni Liban, dok pristup osnovnim resursima kao što su hrana, voda i medicinska nega postaje sve teži.

Na diplomatskom nivou, intenzivirani su razgovori o deeskalaciji sukoba. Potpredsednica SAD Kamala Haris i predsednik Džo Bajden sastaće se sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi razgovarali o mogućem prekidu vatre u Gazi i merama za sprečavanje eskalacije sukoba u regionu.

Takođe, predstojeća sednica Generalne skupštine UN u Njujorku biće usredsređena na bliskoistočnu krizu, uz mnoge međunarodne pozive da se prekine nasilje, što ne ide u prilog ukrajinskom predsedniku Zelenskom koji je između ostalog, zato otputovao u SAD.

Hezbolahov arsenal i podrška Irana

Hezbolah, koji se smatra najmoćnijom naoružanom nedržavnom grupom na svetu, podržava Iran i uključen je u redovne sukobe sa Izraelom duž južne granice Libana. Iako ne može da parira izraelskoj vojnoj moći, Hezbolah ima sofisticirani arsenal naoružanja koji između ostalog uključuje i rakete dometa do 500 kilometara.

Hezbolah je deo osovine militantnih snaga predvođene Iranom koja uključuje grupe u Jemenu, Siriji, Gazi i Iraku. Ova koordinacija snaga se značajno intenzivirala nakon napada Hamasa na Izrael u oktobru, te izraelskog odgovora okupacijom Gaze.

U Izraelu se ovaj savez naziva „vatrenim prstenom“, koji predstavlja veliku stratešku pretnju nacionalnoj bezbednosti Izraela.

hezbolah preti da ce pogoditi izrael supersonicnim projektilima
hezbolahovi projektili

Iran podržava Hezbolah u Libanu kao ključni deo svoje regionalne odbrambene strategije. Obezbeđujući oružje, finansiranje i obuku, Teheran jača ovu grupu i koristi svoj uticaj da se suprotstavi Izraelu, a kroz preko njih i uticaju Zapada na Bliskom istoku. Zapad, iako ne toliko pokorno kao u slučaju Ukrajine, stoji čvrsto iza Izraela.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version