Naslovna Novosti Šin Bet: Teheran regrutovao 73-godišnjeg izraelskog biznismena da ubije Netanjahua, Bara i...

Šin Bet: Teheran regrutovao 73-godišnjeg izraelskog biznismena da ubije Netanjahua, Bara i Galanta

1
holivudski scenario iran regrutovao 73 godišnjeg izraelca biznismena motija mamana da ubije netanjahua
holivudski scenario iran regrutovao 73 godišnjeg izraelca biznismena motija mamana da ubije netanjahua
google news

Šin Bet, obaveštajna služba Izraela, otkriva iransku zaveru o atentatu na premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galana i direktora Šin Beta Ronena Bara.

Ovi izveštaji, verovali ili ne, stižu iz izraelskih službi i medija, tačnije Tajmsa Izraela, a ne iz scenaria špijunskog filma.

Izraelski državljanin uhapšen prošlog meseca optužen je da ga je Iran regrutovao da ubije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane ili šefa Šin Bet, navodi se u novinskom izveštaju.

Šin Bet i policija Izraela naveli su u zajedničkom saopštenju da je osumnjičeni dva puta putovao u Iran na tajnom zadatku i da je bio plaćen da izvrši različite misije.

Prema istragama Šin Bet-a i policije, jevrejski izraelski državljanin Moti Maman je bio biznismen koji je dugo živeo u Turskoj, gde je imao profesionalne i društvene odnose sa turskim i iranskim državljanima.

Maman se danas pojavio na sudu i optužen je. “On se kaje”, rekao je njegov advokat, pozivajući se na “pogrešnu procenu” svog klijenta. Kako prenosi „Tajms of Izrael”, reč je o 73-godišnjem Moti Mamanu, koji je optužen da ga je Iran regrutovao za ubistvo izraelskog premijera, ministra odbrane i šefa izraelske kontraobaveštajne službe Šin Bet.

Maman, koji potiče iz južnog izraelskog grada Aškelona, priveden je danas sudu i optužen. Pritvor mu je produžen za 21 dan.

Kako je rekao njegov advokat, Maman se pokajao, pozivajući se na “pogrešnu procenu” svog klijenta. „Već se može reći da se radi o osobi koja je u velikoj meri pomogla bezbednosnim službama Izraela, čija deca služe u bezbednosnim snagama, i koja je pogrešila u proceni u kontekstu svog poslovanja“, rekao je advokat i dodao da je njegov klijent “sarađivao i nastavlja da u potpunosti sarađuje sa vlastima”.

„Još nismo videli istražni materijal, tako da je u ovoj fazi teško ulaziti u detalje slučaja“, rekao je advokat Ejal Beserglik, prema izveštajima medija na jevrejskom jeziku.

Prema istrazi Šin Beta i policije, Maman je bio biznismen koji je dugo živeo u Turskoj, gde je imao profesionalne i društvene odnose sa turskim i iranskim državljanima.

U aprilu 2024, osumnjičeni je pristao, uz posredovanje dvojice Turaka, Andreja Faruka Aslana i Džunejda Aslana, da se sastane sa bogatim biznismenom koji živi u Iranu po imenu Edi radi promovisanja poslovanja, izvestio je Šin Bet.

Osumnjičeni je otputovao u turski grad Samadag, u blizini Sirije, i sastao se sa dvojicom predstavnika koje je poslao iranski biznismen, navodi Šin Bet. U Samadagu su osumnjičeni Izraelac Maman i Iranac imali telefonsku komunikaciju, pošto ovaj drugi nije mogao da napusti Iran.

U maju 2024. godine osumnjičeni je ponovo otputovao u Tursku da se sastane sa Andrejem, Džunejdom i Edijevim predstavnicima. Nakon što iranski biznismen ponovo nije mogao da putuje u Tursku, Izraelac je prokrijumčaren u Iran putem preko turskog grada Van, navodi izraelsa bezbednosna agencija.

Tamo se Izraelac sastao sa Edijem i još jednom osobom po imenu Kvadža, koji se predstavio kao pripadnik iranskih bezbednosnih službi. Prema istrazi, izraelski osumnjičeni se identifikovao kao izraelski državljanin tokom sastanka u Edijevoj kući u Iranu.

netanjahu i galant
netanjahu i galant

Tokom ovog sastanka, Edi je sugerisao izraelskom osumnjičenom da obavljaju razne misije u Izraelu za iranski režim, kao što su slanje novca ili oružja na određene lokacije, slikanje u prepunim mestima i pretnje izraelskim građanima koji takođe rade u ime iranskog režima u Iranu, ali nisu izvršili svoje misije, izvestio je Šin Bet.

Izraelski osumnjičeni je rekao da će to ispitati i u avgustu 2024. godine vratio se u Iran. On je, prema istrazi, vraćen u Iran skriven u kamionu.

Služba bezbednosti kaže da se u Edijevom domu Izraelac sastao sa iranskim obaveštajnim zvaničnicima, koji su od njega tražili da ubije premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Galanda ili lidera Šin Beta Ronena Bara.

Iranski obaveštajni zvaničnici razmatrali su i mogućnost atentata na druge visoke zvaničnike, uključujući bivšeg premijera Naftalija Beneta, navodi se u istrazi.

Prema istrazi, Izraelac je tražio milion dolara unapred pre nego što je izvršio bilo koju od misija.

Sledećeg dana, izraelski osumnjičeni se ponovo sastao sa iranskim obaveštajnim zvaničnicima, gde su ponovo razgovarali o planovima za ubistvo visokih izraelskih zvaničnika, preneo je Šin Bet.

Tokom tog sastanka, prema istrazi, takođe je sugerisano da Izraelac plasira novac na različite lokacije u Izraelu za druge koji rade sa Iranom. Drugi predlozi na sastanku uključivali su pronalaženje Rusa ili Amerikanaca i zadavanje njima da ubijaju iranske disidente u Evropi i SAD, kao i regrutovanje člana Mosada kao dvostrukog agenta.

Bezbednosna agencija kaže da su iranski obaveštajni zvaničnici od njega tražili da ubije premijera Netanjahua, ministra odbrane Galada i direktnora Šin Bet, Ronena Bara.

ronen bar i netanjahu
ronen bar i netanjahu

Iranski obaveštajni zvaničnici razmatrali su i mogućnost atentata na druge visoke zvaničnike, uključujući bivšeg premijera Naftalija Beneta, navodi se u istrazi.

Tokom tog sastanka, Izraelac je ponovo tražio milion dolara unapred, ali su iranski zvaničnici odbili njegov zahtev i rekli da će ga kontaktirati u budućnosti, preneo je Šin Bet.

Prema izraelskoj istrazi, pre nego što je po drugi put napustio Iran, Izraelac je za učešće na sastancima dobio 5.000 evra od jednog od iranskih obaveštajnih zvaničnika.

Prema pisanju Šin Beta, iranski zvaničnici su planove za ubistvo videli kao osvetu za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu u julu, koje je pripisano Izraelu.

1 KOMENTAR

  1. Ma lažu jehovci, lik je iz Mosada, baš bi on bio bez lisica i kreveljio se i bio bez ijedne modgice na licu da je uhvaćen zbog ovoga što kažu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version