Naslovna Novosti Izrael je doneo odluku od koje su se svi plašili: „Fokusiramo se...

Izrael je doneo odluku od koje su se svi plašili: „Fokusiramo se na sever“ proglašavamo „novu eru“ u ratu

4
nacelnik generalstaba izraelskih odbrambenih snaga idf general potpukovnik herci halevi
nacelnik generalstaba izraelskih odbrambenih snaga idf general potpukovnik herci halevi
google news

Bliski istok se nalazi na ivici britve nakon uzastopnih salva krvavih eksplozija u Libanu, gde su bežični komunikacioni uređaji masovno eksplodirali u rukama svojih korisnika, članova Hezbolaha i civila.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan saopštio je u sredu da se težište rata „pomera na sever“, što se odnosi na front sa libanskom šiitskom organizacijom Hezbolah.

Izraelska vojska je kasnije saopštila da je tokom noći izvela vazdušne napade na južni Liban. Gađali su infrastrukturne lokacije Hezbolaha i skladišta oružja.

Činilo se da su krvave operacije dezorijentisale Hezbolah dok izraelski rat u Gazi besni u svom 11. mesecu, podižući strah od eskalacije na granici sa Libanom i rizika od sveopšteg regionalnog sukoba.

Hezbolahov komunikacioni sistem je bio ozbiljno poremećen, praktično paralizovan na nekoliko dana, usled dva talasa eksplozija koji su bili usmereni na pejdžere i voki-tokije koje je koristila ova grupa.

Pitanje je koliko članovi organizacije još uvek imaju poverenja u korišćenje bilo kakvog sredstva komunikacije, nakon što su stotine pripadnika povređena u eksplozijama opreme koja je korišćena za internu komunikaciju.

Čini se da je za to vreme Izrael pokrenuo složenu operaciju protiv Hezbolaha.

Izrael je najavio da se fokusira na rat „na severu“, što je u stvari prećutno priznanje uloge Izraela u iznenadnim napadima na Hezbolah, u kojima su dva dana zaredom u Libanu eksplodirali pejdžeri i voki-toki.

Podsećamo, u utorak je u istovremenim eksplozijama hiljada pejdžera poginulo 12 ljudi, a povređeno skoro 3.000 ljudi. Sledećeg dana u novom talasu eksplozija voki-tokija poginulo je 20, a povređeno je više od 450, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja.

Eksplozija pejdžera takođe je ranila iranskog ambasadora u Libanu, Mojtabu Amanija, što je, kako na zapadu u Izraleu tvrde “još jedan primer iranske umešanosti u podršku projektu Hezbolaha u Libanu”. Iranski ambasador u Libanu izgubio je jedno oko, a drugo je teško povređeno u eksploziji pejdžera.

Izrael je proglasio početak “nove faze rata”

„Na početku smo nove faze rata, koja zahteva hrabrost, odlučnost i istrajnost sa naše strane“, objasnio je izraelski ministar odbrane Joav Galan.

Prema rečima izraelskog načelnika generalštaba, vojska je spremna da učini sve što je potrebno da se za to stvore uslovi. „Imamo još mnogo sposobnosti koje još nismo iskoristili“, rekao je general, prenosi Rojters.

Izraelsko vazduhoplovstvo napalo je infrastrukturu Hezbolaha u šest oblasti – Čihine, Tajbe, Blida, Meis el Džabal, Aitarun i Kfarkela i skladište oružja u oblasti Hiam. Takođe su pogodili nekoliko oblasti u južnom Libanu.

netanjahu i galant
netanjahu i galant

Gotovo svakodnevna razmena vatre između Hezbolaha i izraelske vojske na izraelsko-libanskoj granici od početka rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze pre skoro godinu dana proterala je desetine hiljada stanovnika iz svojih domova sa obe strane granica.

Hezbolah ispalio novi raketni napad na Galileju

Pet osoba povređeno u raketnom napadu Hezbolaha u Gornjoj Galileji na severu Izraela
To je prvi napad Hezbolaha na Izrael od baraža eksplozija pejdžera i voki-tokija njihovih članova u Libanu.

U raketnom napadu u Gornjoj Galileji na severu Izraela u četvrtak ujutru (19.9.24) povređeno je pet ljudi, navodi Jerusalem Post, pre napada Hezbolaha nije se oglasila sirena.

„Otvaramo novu fazu u ratu. To zahteva hrabrost, odlučnost i istrajnost od nas“, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galan iz baze vazdušnih snaga.

„Centar gravitacije“ rata se „pomera ka severu“, rekao je on, misleći na front sa libanskom grupom Hezbolah. „Nismo zaboravili taoce (uključujući one koji se drže u Pojasu Gaze) i nismo zaboravili naše misije na jugu“, rekao je Galan, navodi se u saopštenju koje je izdala njegova kancelarija.

“Dužnost nas obavezuje i ove projekte izvodimo istovremeno i na severu i na jugu”, dodao je on. „Naš zadatak je jasan: da obezbedimo da se ljudi sa severa vrate kući zdravi i živi“, zaključio je on.

Bi-Bi-Si: 98. divizija IDF-a je već krenula u severni Izrael

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi optužio je Izrael da je gurnuo Bliski istok na ivicu regionalnog rata orkestrirajući opasnu eskalaciju na nekoliko frontova.

SAD, koje su negirale bilo kakvu umiješanost u eksplozije, rekle su da nastoje diplomatskim putem spriječiti eskalaciju sukoba. Američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je Izrael rekao Vašingtonu u utorak da će „učiniti nešto u Libanu“, ne iznoseći detalje. Sama operacija bila je iznenađenje za Vašington, rekao je zvaničnik.

Govor lidera Hezbolaha Nasralaha očekuje se danas popodne.

Napominje se da se očekuje da će lider Hezbolaha Hasan Nasralah , koji nije povređen u eksplozijama, prema izvoru AFP-a iz njegove frakcije, danas u 16 časova (po beogradskom vremenu) govoriti o eksplozijama koje je Hezbolah prepisao izraelskim tajnim službama i koji su bili kobni za mnoge njihove operativce.

Prema saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) , izraelski ratni avioni su pogodili zgrade koje koristi Hezbolah u Čičinu, Tajbehu, Blindi, Majs al-Džabal Aitarunu i Kafr Kili u južnom Libanu.

Istovremene eksplozije pejdžera i voki tokija koje koriste članovi mreže Hezbolah

Eksplozije pejdžera aktivirane su u utorak u automobilima, stanovima, pijacama i prodavnicama. Prema izvorima Njujork Tajmsa, BAC Consulting sa sedištem u Budimpešti , koji je služio kao paravan za izraelsku obaveštajnu agenciju Mosad, odgovoran je za postavljanje eksploziva u brojne pejdžere koje koristi organizacija Hezbolah.

ostaci eksplodiralog pejdžera hezbolaha
ostaci eksplodiralog pejdžera hezbolaha

BAC je demantovao optužbe, ali Njujork tajms sada izveštava da je to izraelska kompanija, jedna od 3 lažne kompanije stvorene da sakriju identitete izraelskih obaveštajnih službenika.

BAC je imao redovne kupce pored Hezbolaha, ali su pejdžeri proizvedeni odvojeno sa baterijama koje su sadržavale eksploziv PETN. Izrael je zatim aktivirao pejdžere porukom na arapskom jeziku koja je, kako se činilo, došla od rukovodstva Hezbolaha.

Potražnja za pejdžerom porasla je nakon što se Hezbolah oslobodio mobilnih telefona nakon što je njihov vođa upozorio da ih Izrael koristi za prikupljanje obaveštajnih podataka o grupi.

Sledećeg dana, u Bejrutu, voki-tokiji su istovremeno eksplodirali u južnim predgrađima, u vreme kada su se odvijale sahrane četvorice pripadnika Hezbolaha ubijenih dan ranije u eksploziji pejdžera, navodi izvor blizak libanskom pokretu i spasioci. Lokalni mediji zabeležili su slične eksplozije na jugu i istoku zemlje, napominju novinske agencije.

Japanski proizvođač ICOM rekao je u četvrtak da je prestao da proizvodi voki-tokije za koje se sumnja da su eksplodirali u Libanu u sredu „pre desetak godina”.

voki toki hezbolaha i eksplozija
voki toki hezbolaha i eksplozija

„IC-V82 je prenosivi radio, koji se proizvodio i izvozio, uključujući i na Bliski istok, od 2004. do oktobra 2014. Napušten je pre skoro 10 godina“, navodi Icom u saopštenju.

„Zaustavljena je i proizvodnja baterija potrebnih za rad glavne jedinice, a nije identifikovana holografska etiketa koja omogućava razlikovanje falsifikovanih proizvoda, tako da nije moguće potvrditi da li je proizvod isporučila naša kompanija“, navodi se u saopštenju kompanije.

4 KOMENTARA

  1. Eksplozije pejdzera,toki voki,solar panela,verovatno uvod u kopnenu invaziju Izraela,imaju na sever,grupisano preko 100000 vojnika,haubice,oklopnu tehniku itd.Misle da se obracunaju sa Hezbolahom,ostaju posle Huti.Protiv njih ce vrse pritisak na SAD,koaliciju da se obracuna sa njima.

  2. Hezbolah i Huti,od sad mora ce koriste golube pismonose ,poljske telefone,sa kablovima,zavrsili sa modernim komunikacijama:mobilni telef,pejdzeri,voki toki i slic.Sad im rizik i odlazak u WC,i vodokotlic povlacenje rucice,mozda minirana.

  3. Pitanje je dana kad će krenuti kopnena operacija na Liban cilj je da se uvuče Iran i sveopšti rat sa njim teško kopneni već vazdušni napad amera,nato i ifd .kao u srj 99 ..da bi se ako je moguće srušila vlast u iranu

  4. Zašto NATO sedi i gleda ovaj zločin ako je tako poštena i pre svega odbrambena organizacija? Zašto ne reaguje na način na koji su reagovali ’99?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version