Naslovna Novosti Ukrajinci predstavili svoja najnovija dostignuća: Robotizovano borbeno vozilo Protector i oklopni transporeter...

Ukrajinci predstavili svoja najnovija dostignuća: Robotizovano borbeno vozilo Protector i oklopni transporeter Varta 2

6
robotizovano borbeno vozilo protector
robotizovano borbeno vozilo protector
google news

Na 32. međunarodnoj izložbi odbrambene industrije (International Defence Industry Exhibition) MSPO 2024 koja se ovih dana održava u poljskom gradu Kielce učesvuje 769 kompanija iz 34 država.

Ukrajinska kompanija LLC Ukrainian Armor (Українська Броня) iz Kijeva na izložbi je prikazala svoje novo robotizovano terensko vozilo UGV bez posade (Unmanned Ground Vehicle) Protector.

Izvršni direktor Ukrainian Armor, Vladyslav Belbas, izjavio je da su se pri stvaranju nove robotske platforme inženjeri rukovodili prvenstveno iskustvima ukrajinskih vojnika stečenim u borbi protiv ruskih snaga, posebno onih koji su imali iskustva u korišćenju sličnih mašina na bojnom polju. 

Ovaj robot je stvoren da poveća bezbednost i operativnu efikasnost vojnika na bojnom polju, naveo je Belbas i dodao da je vodeći princip pri razvoji UGV Protector bilo bezbedno izvršavanje opasnih misija.

On takođe naglašava da je, pre svega, UGV Protector pozicioniran kao platforma za logistiku, ali ne isključuje i druge namene kao što su izviđanje, transport, lansiranje drugih bespilotnih sistema itd.

Posebno je zanimljivo da se Protector može adaptirati u aktivnu borbenu jedinicu. Kompanija je primera radi demonstrirala Protector opremljen različitim naoružanim stanicama, uključujući sisteme lansera protivtenkovskih raketa.

Na sajtu kompanije nalazi se i fotografija vozila sa postavljenim sistemom za elektronsko ratovanje (EW). Pres-služba kompanije napominje da je jedna od ključnih prednosti UGV Protector brza proizvodnja i niska cena.

Deklarisani domet pouzdane komunikacije sa operaterom je veći od 15 km, a može se proširiti korišćenjem drona repetitora. U UGV Protector je integrisan hardversko-softverski kompleks kompanije UADEFENSE, tzv. ICoMWare ili sistem svesti o situaciji.

Ostale specifikacije Protektora su:

  • borbena masa: 4000 kg,
  • maksimalna brzina: 60 ​​km/h (bez specifikacije na putu ili van puta),
  • minimalna brzina potrebna za manevre: 5 km/h,
  • kinetička zaštita: STANAG 4569, nivo 1.
  • dužina: 5200 mm, 
  • širina: 1870 mm
  • visina:1450 mm. 

Motor Protektora obezbeđuje 190 KS, troši 12 litara dizel goriva na 100 km, a kapacitet rezervoara je 76 litara.

Klirens vozila iznosi 235 mm. Prohodnost: maksimalni ugao elevacije je +30°/-25°. Protektor može da savlada vertikalni zid visine 235 mm i rov dubine 0,5 metara.

Novo borbeno vozilo pešadije Varta 2

Inače, ukrajinski Armor LLC je na istoj izložbi po prvi put predstavio oklopni transporter Varta 2, sa značajnim oklopom STANAG nivo 3, opremljen automatskim topom kalibra 30 mm integrisanim u borbeni modul (remote weapon station) Sič (Сі́ч).

Strukturno, VARTA-2 se bitno razlikuje od prvobitnog modela VARTA. Umesto ramske konstrukcije zasnovane na kamionu MAZ, novo vozilo ima nosivu karoseriju na koju je već pričvršćena modularna šasija iz Baze.

„Ovo je potpuno novo vozilo koje je razvijeno uzimajući u obzir desetogodišnje iskustvo kompanije, potrebe vojske i uslove savremenog ratovanja. Vozilo može da nosi deset članova posade“, rekao je Vladyslav Belbas.

Novo oklopno telo i pristup konstrukciji omogućili su da se masa vozila smanji za nekoliko tona uz povećanje zaštite na nivo STANAG 3a/3b. Oklop pruža zaštitu od bliske vatre i pancirnih zrna municije 7,62×51 mm kao i eksplozije mine sa 8 kg TNT.

ukrajinski oklopni transporter varta 2
ukrajinski oklopni transporter varta 2

Programeri su uspeli da postignu veće parametre zaštite pri relativno maloj težini korišćenjem razmaknutog oklopa, kao i dvostrukog dna sa visećim podom i sedišta otpornih na mine koja apsorbuju energiju.

Bruto težina vozila, zajedno sa borbenim modulom, iznosi 14 tona. Zahvaljujući svom nezavisnom oslanjanju i CTIS sistemu, VARTA 2 može dostići do 110 kilometara na sat i savladati prepreke.

Vozilo je opremljeno savremenim lakim kamuflažnim sistemima i integrisanim sistemom za filtriranje vazduha koji štiti posadu od hemijskih i bioloških pretnji.

Pored toga, sedište komandira vozila opremljeno je softverskim i hardverskim sistemom ICoMWare. Obezbeđuje svest o situaciji i daje informacionu podršku komandantu jedinice preko bezbedne Mesh mreže koristeći DTC širokopojasne radio stanice.

6 KOMENTARA

  1. Онај први аутоматски – један добро маскиран војник са ручним бацачем звекне му тромблон мину у точак и он је готов, остаје где јесте и онда лако можеш да га дотучеш како хоћеш!

    9
    4
  2. Ни једно чудесно оружје ( Wunderwaffe ) неће спасити Украјину од сигурног пораза.

    13
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version