Naslovna Novosti Odobrena izrada borbeno-oklopnog vozila Zastava M-20 MRAP u varijanti mobilnog višecevnog raketnog...

Odobrena izrada borbeno-oklopnog vozila Zastava M-20 MRAP u varijanti mobilnog višecevnog raketnog sistema

16
odobrena izrada borbeno oklopnog vozila zastava m 20 mrap u varijanti mobilnog višecevnog raketnog sistema
odobrena izrada borbeno oklopnog vozila zastava m 20 mrap u varijanti mobilnog višecevnog raketnog sistema
google news

U današnjem video radu predstavljam borbeno-oklopno vozilo MRAP M-20 u varijanti višecevnog raketnog sistema Oganj modularni.

Naime, ono što je značajno je da je odobrena izrada borbeno-oklopnog vozila MRAP M-20 u varijanti mobilnog višecevnog raketnog sistema, za sada radi testiranja.

MRAP M-20 kao kao višecevni raketni sistem M18 Oganj modularni MRAP M20 like MLRS M18 Oganj Modular

MRAP M-20 je konstruisan na šasiji kamiona FAP 2228, a proizvodi se u preduzeću ‘’Zastava TERVO’’ iz Kragujevca, što znači visoku prohodnost na neuređenim putevima i van njih, dok istovremeno ima i dovoljnu nosivost koja može da nosi lansirni modul višecevnog raketnog sistema Oganj i krutost šasije da izdrži momente sile prilikom lansiranja raketa.

MRAP M-20 je borbeno-oklopno vozilo transporter namenjeno prevozu pripadnika Vojske Srbije na prvim borbenim linijama.

Novo borbeno-oklopno vozilo transporter sa oznakom M-20 konfiguracije pogona točkova 6×6 spada u MRAP vozila odnosno Mine Resistant Ambush Protected prvi put je zvanično predstavljeno sredinom juna 2020. godine.

Njegova osnovna namena je da omogući zaštićeni prevoz pešadije tokom borbenih dejstava, zamišljeno je kao relativno jeftino vozilo od 200,000 evra, pa na više zavisno od ugrađene opreme, koje će u pešadijskim jedinicama zameniti obična neborbena vozila za prevoz, odnosno pre svega terenskih vozila kamiona TAM 110 T7 i TAM 150 T11. 

Međutim ovo borbeno-oklopno vozilo ima kako je navedeno u katalogu proizvođača visoki stepen modularnosti, što mu omogućava da se pruredi za različite namene, ne samo za borbu nego i za prevoz tereta, medicinsku evakuaciju, pa i za montažu višecevnog lansera raketa.

Modularni višecevni raketni sistem M18 „Oganj“ je nastao kao modernizacija samohodnog višecevnog lansera raketa M-77 „Oganj“ sa raketama kalibra 128 mm, tj. demontažom pojedinih njegovih sklopova i ugradnjom novih.

Modernizacijom ovog višecevnog raketnog sistema je dobijen usavršeni samohodni raketni sistem koji poseduje: automatsku nišansku liniju, orijentaciju i navigaciju, mogućnost korišćenja različitih kontejnera sa različitim tipom raketa, skraćenje vremena pripreme i otvaranja vatre, veću zaštitu članova posade, mogućnost samostalne borbene misije i spregnut rad sa univerzalnom pokretnom artiljerijskom računarskom stanicom (UPARS).

mrap m 20
MRAP M-20 konstruisan na šasiji kamiona FAP 2228

Modularni „Oganj“ je modernizovana verzija sa oklopljenom pancirnom kabinom, koja štiti posadu od gelera i puščane municije. 

Ovaj model, osim što ima novi inercioni navigacioni sistem (INS) i što je dobio brojne digitalizacije i usavršavanje sistema veza, obezbedio je ono što je u modernom ratovanju, gde se računa svaki minut i sekunda, najvažnije – daleko veću brzinu upotrebe. 

Reč je o visoko automatizovanom oruđu koje će značajno unaprediti sposobnosti naše artiljerije, pre svega dramatičnim skraćivanjem pripreme za otvaranje vatre.

Od trenutka izdavanja komande do spremnosti za dejstvo, modularnom „Ognju“ potrebno je tri minuta, dok je „Ognju“ M77 potrebno znatno više.

Uvođenjem modernizovanog modularnog raketnog sistema „Oganj“ u naoružanje Vojske Srbije, raketna artiljerija biće značajno ojačana imajući u vidu da je to naše prvo artiljerijsko oruđe koje osim postojećih nevođenih raketa, uključujući i rakete dometa 40 kilometara, koje su već razvijene i raketa dometa 50 kilometara, može da gađa i vođenim raketama.

U modularni raketni system M18 Oganj, integrisani su i svi podsistemi za pripremu, izvršenje i vođenje rakete, kao što je raketa „ALAS“, a može da vrši i gađanje sa raketama “Grad”. 

U Vojnotehničkom institutu razvijaju se i krstareće rakete „Košava 1“ i „Košava 2“, čime će se domet domaće raketne artiljerije podići po dometu na više od 50 kilometara i one će imati bojeve glave velike razorne moći, sposobne da unište utvrđene ciljeve i značajne stacionarne objekte.

košava 1
Košava 1

Nosilac razvoja raketnog sistema M18 modularni „Oganj“ je Vojnotehnički institut, dok je sistem integrator–proizvođač „Prva petoletka – Namenska“ iz Trstenika, a među onim kompanija, koje takođe učestvuju u ovom projektu su „Zastava TERVO“ koja izrađuje oklopljenu kabinu i „FAP Priboj“ koja obezbeđuje kamionsku šasiju za ovaj raketni sistem.

A zašto se sada  prelazi sa izrade samohodnog modularnog raketnog sistema Oganj na bazi borbeno-oklopnog vozila MRAP M-20 sa već postojeće platforme na koju je montiran ovaj raketni sistem?

Pa pre svega zbog unifikacje u izradi jednog složenog borbenog sistema kao što je modularni Oganj, što pojednostavljuje i pojeftinjuje njegovu proizvodnju. 

Pošto je i samo borbeno-oklopno vozilo MRAP M-20 konstruisano da bude sa cenom pristupačno za velikoserijsku proizvodnju, jer u osnovnoj transportnoj varijanti košta nešto više od 200,000 EUR po vozilu, to znači i da će raketni sistem modularni Oganj biti jevtiniji za Vojsku Srbije.

16 KOMENTARA

  1. Ja Sam sluzio U jrm ronilac 1974 g i ja Sam da se uvede ponovo vojni rok SA 6 meseci obuke za svako vojno sposobnu osobu hvala

  2. Kada smo već kod unifikavije borbenih platformi što je dobro za logistiku mogle bi i nove serije PASARS-16 na M20 kao i SORA 122mm pored MRAP M20 I VBR M18.

  3. Zastava je proizvodila Ficu 100 god I unapredili je da se vrata otvarala napred posle se otvarala pozadi a Rumuni od

    Dacije12 vidite sta sad proizode to su nasi inzinjeri samo majstor Koji je izumeoAlfu90 sporet treba da dobije zlatnu medalju ostali nista

    6
    4
  4. Налазимо се окружени нато земљама, углавном непријатељским.Увоз руског наоружања нам је онемогућен због рата у Украјини.Западњаци своје оружје не желе да нам продају.И кинеско оружје би се врло брзо могло наћи под забраном као и руско.Зато је мудро што више наоружања произвести и развити у Србији.Кад те сви издају остане ти само твоја пушка.

    12
    1
  5. Ovo su samo prototipovi koji nisu još niti potpuno testirani po vojnim standardima. Ovo je svetlosnu godinu udaljeno od serijske proizvodnje , čak da se na opitima i pokažu dobrim ! A i bit će mnogo skupi jer će da im budu serije premale !

    2
    7
  6. Možda je bolje kupovati od drugih,makar i polovno ali provereno,nemamo mi bas puno vremena ni mogucnosti za razvoj,sve je ovo lepo i ok,ali malo sumnjam u nas kvalitet,i pouzdanost.da ne budu uludo potrosene pare koje i inace nemamo,ne racunajuci kredite.

    6
    8
    • Kako nemamo kad smo prvi u evropi po svemu, od privrednog rasta preko devoiznih rezervi investicija u privredu?!

      6
      5
  7. Super, tako treba VTI je imao vrhunske stručnjake za vreme YU neznam kako stvari stoje danas, ali mislim da ih ponovo imaju i mogu da urade velike stvari.

    12
    1
    • VTI je bio nosilac razvoja nebrojeno mnogo modela naoružanja i vojne tehnike. Međutim, i kod njih je došlo do značajnog odliva stručnog kadra. U međuvremenu, situacija se donekle popravila, ali za formiranje stručnjaka iz ove oblasti potrebne su godine rada…

      10
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version