Naslovna Novosti Rusi predstavili Oktavis, prvu podvodnu stanicu za dron koja eliminiše potrebu za...

Rusi predstavili Oktavis, prvu podvodnu stanicu za dron koja eliminiše potrebu za matičnim brodom

Revolucionarni koncept bi dronove učinio još smrtonosnijim

18
rusi predstavili oktavis, prvu podvodnu stanicu za dron koja eliminiše potrebu za matičnim brodom
rusi predstavili oktavis, prvu podvodnu stanicu za dron koja eliminiše potrebu za matičnim brodom
google news

Na Armija 2024, odbrambenoj izložbi održanoj u Patriot Parku u blizini Moskve, ruska industrija uložila je napore da pokaže da ima perspektivne projekte koji su okrenuti budućnosti, iako zapad pokušava na sve moguće načine kroz sankcije bez presedana da im to onemogući.

Poseban značaj je dat autonomnim platformama koje mogu da rade u širokom spektru uslova, u vazduhu, na kopnu, na površini vode ili pod vodom.

Pored predstavljanja domaćih bespilotnih letelica „Lancet-E” i „Grom-U” ili bespilotnog kopnenog vozila (autonomnog tenka) „Karakal”, na Armija-2024 izložbi pažnju je privukao i inovativni koncept podvodne stanice bez operatera „Oktavis”.

Stanica, koju je razvio Rubin Dizjan Biro, osmišljena je da obezbedi održiv rad podvodnih vozila bez posade (eng. AUV), što predstavlja inovaciju koja bi mogla da donese velike promene u planiranju i sprovođenju podvodnih misija.

oktavis rubin
oktavis rubin

Šta znamo o Oktavisu, stanici koja bi mogla da unese revoluciju u misijama podvodnih dronova?

Prema proizvođaču, Octavis nudi niz naprednih mogućnosti koje obećavaju povećanje efikasnosti i sigurnosti misija podvodnih vozila bez posade. Njegova glavna funkcija je da služi kao priključna stanica gde podvodni dronovi mogu da dopune svoje baterije ili ostanu u stanju pripravnosti do svoje sledeće misije bez prisustva ljudskog operatera.

Stanica takođe pruža naprednu dijagnostiku, u mogućnosti da utvrdi tehničku ispravnost podvodnih dronova, zdravlje baterije i ažurira njihov softver po potrebi.

Pored svoje uloge čvorišta za održavanje, Octavis je dizajniran da deluje kao čvorište za skladištenje i prenos informacija. Podaci koje prikupljaju podvodni dronovi mogu se privremeno uskladištiti na stanici pre nego što se prenesu u kontrolni centar na obali ili u druge dronove.

Pored toga, novi programi misija se mogu otpremiti na podvodna vozila bez posade preko stanice, osiguravajući da su dronovi uvek spremni za svoju sledeću misiju.

Stanica može da prikuplja i analizira podatke o životnoj sredini iz regiona gde je instalirana, doprinoseći dragocenim informacijama istraživanju okeana i klime.

Dizajn stanice osigurava da je najmanje jedan dron uvek spreman za misiju, značajno smanjujući rizike povezane sa raspoređivanjem i oporavkom podvodnih vozila bez posade, posebno u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Stanica Oktavis ukida potrebu za matičnim brodom

Eliminišući potrebu za stalnim prisustvom matičnog broda, Octavis drastično smanjuje operativne troškove i omogućava širu pokrivenost podvodnog okruženja, olakšavajući aktivnosti kao što su rudarstvo na morskom dnu, okeanologija i prikupljanje klimatskih podataka.

oktavis rubin 2
oktavis rubin 2

Octavis koncept uključuje nekoliko opcija dizajna koje odgovaraju različitim operativnim potrebama. Stanica se može fiksirati na morsko dno, ili sidriti na dubinama ugradnje između 500 i 1.000 metara.

U zavisnosti od zahteva specifičnih za misiju i hidrografskih uslova, Octavis može istovremeno da rukuje sa do tri podvodna vozila bez posade.

Stanicu napaja Li-Ion baterija, uz dodatnu struju koju obezbeđuju spoljni baterijski moduli. Proizvođač takođe istražuje različite opcije za napajanje, uključujući veze sa obalom, platforme na moru, pa čak i uređaje koji koriste energiju okeana.

18 KOMENTARA

  1. Sve je ovo lepo, Rusi su u mnogim oružjima godinama ispred zapadnjaka, ali i dalje nemam valjano opravdanje za ovu sramotu koju su im naneli Ukri. Ne samo da su ušli na teritoriju Rusije(duga granica, teško se obezbeđuje, događa se…), nego su još uvek živi i aktivno dejstvuju. U vreme CCCP-a na njih bi bilo poslato nekoliko divizija, par hiljada tenkova, pukovi avijacije. Odavno ih ne bi bilo. Sem možda zarobljenih…

    4
    3
    • U suštini nije to nikakav bitni upad, ali je na Zapadu medijski suviše isforsiran, sa mnogo laži. Takvih čarki ima sve vreme SVO. Ušli su 10Km u zemlju koja ima dužinu 10 000Km i stali kod prvog sela. Nije Sudža nikakav grad kako ga na Zapadu predstavljaju, već selo od 5-6 000 stanovnika, kao Bavanište. Ta famozna sela 10-15 njih koja su navodno zauzeli ukrofašisti, nisu uopšte sela već dače, a imaju po 10-20 stanovnika. Ovo je izazvan incident koji će Rusiji poslužiti u više svrhe. Naravno da su službe znale za ovo, ali su namerno ignorisale, trebalo im je opravdanje. Tako je bilo upada ranije i u Belgorodskoj oblasti i sada Rusi drže trećinu Harkovske oblasti. Tako je sada upad u Kursku oblast i Rusi će odvojiti deo Sumske oblasti. Tako će biti upad u Brijansku oblast i Rusi će zauzeti deo Černigovske oblasti. To su oblasti iz kojih se ruska vojska povukla zbog pregovora i davanja prednosti diplomatiji. Sada će se vratiti u velikom stilu. U suštini, mnoge od ovih informacija su bajate, dok mi ovo pričamo Rusi već bombarduju i zauzimaju delove Sumske oblasti.

      • Ma sve je to jasno nama , ali bi Ukre valjalo spaliti za primer. Da neko ne gaji iluzije da se s Rusima može lako.

  2. Kakvi bre Rusi i njihova ekonomija , kakvi bre bakrači ?!?Znamo da cela Rusija nema svoju tvornicu deterdjenata , paste za zube , čokolade a ni kvalitetnih automobila , o ruskoj elektronici da i ne pričamo ?!Cela ogromna Rusija je ekonomski po BDPu na razini jednog Portugala , sa ratom uvjetovanom ogromnom stangancijom !

    2
    23
    • Rusija je 4ta svetska ekonomija, dok je Nemačka 6ta ekonomija, a ovo je zvanično i na sajtu Svetske Banke. Standard u Rusiji je 4, što je prva cifra na bar kodu i ide od 0 najviši do 9 najniži, a standard 4 ima i Nemačka. Skandinavija ima standard 5. Rusi su još pre 10 godina imali minimalac 3X veći od naše prosečne plate. Rusija pravi sve od igle do lokomotive i svemirskih brodova, samo što mi to uglavnom ne uvozimo, suviše je skupo za naš standard.

      • ma pusti hrvacku bydalu, s njima se raspravljati…čisti gubitak vremena, to su frustracije od dedova i pradedova pa oće i oni njihovim luzerskim stopama, al evo, dobili su šansu, Plenki im je obezbedio obavezni iliti OBVEZATNI VOJNI ROK 🤪🤪🤪

    • Gde se to informiše čoveče, ti si potpuno aut. Pođi u Rusiju i videćeš da si u potpunoj zabludi. Isto to SNN i BBC pišu o Kini . Za početak treba da znaš da je Rusija trenutno peta ekonomija na sveckoj ,,razini” kako bi ti rekao.

  3. Koliko Rusi proizvode novog naoruzanja ako dodje do nekog rata pregazice ceo svet. Ukoliko zarate sa Ukrainom za 3 dana ce preci celu drzavu sa tako naprednim oruzjem. Jos se pitam kad ce objaviti da imaju podmornicu koja plovi kopnom i brodove koji mogu ploviti, leteti, kretati se ispod zemlje kao krtice. Avione Vlll+++++ generacije i to sve pod super tajnim siframa. I naravno najnovije generacije pracki koje imaju povecan domet.

    2
    17
    • za takva oružja se obrati zbojim amerikancima, oni imaju sve neka tehnološka čudesa koja će da brane sve od zlih vanzemaljaca…jedino što ih Rusi uništavaju ko na traci 😂

      20
      1
    • Ne postoji SVO od 3 dana. Pošto ste to o 3 dana izmislili, sada ponavljate kao mantru, po onoj gebelsovskoj. Za vas je to postalo istina.

  4. Ma to amerilanci već imaju, to je tamo napravila ekipa hrvackih i šiptarskih znanstvenici 😁. Mislim da se ovaj jedan zove Izmet Fekalji a ovaj drugi iz KROmanjonije je Hrvoje Srboljubović 😁

    14
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version