Naslovna Novosti Hezbolah dronovima „testira“ izraelsku Gvozdenu kupolu – Blinken: „U narednih nekoliko sati...

Hezbolah dronovima „testira“ izraelsku Gvozdenu kupolu – Blinken: „U narednih nekoliko sati očekujemo iransku osvetu“

1
gvozdena kupola aktivirana sinoć u izraelu nakon što je hezbolah kao uvertiru ispalio oko 50 raketa
gvozdena kupola aktivirana sinoć u izraelu nakon što je hezbolah kao uvertiru ispalio oko 50 raketa
google news

Izraelski sistemi protivvazdušne odbrane jutros su presreli nekoliko bespilotnih letelica koje su lansirali borci Hezbolaha iz Libana na ciljeve unutar jevrejske države.

Navodi se da je jedan od dronova grupe pao u blizini kibuca Ajelet HaŠahar na severu Izraela, oko 10 kilometara od granice zemlje sa Libanom.

Istovremeno, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je kolegama iz grupe G7 da je danas posebno kritičan dan za mogući razvoj događaja u sukobu Hezbolaha i Irana sa Izraelom.

Novi vazdušni napad Hezbolaha na Izrael

Prema zvaničnom saopštenju izraelske vojske, u padu libanskog drona lakše su povređeni izraelski oficir i vojnik ID. Ove dve osobe su odmah prebačene u obližnju bolnicu.

Hezbolah je brzo preuzeo odgovornost za napad, rekavši da je njihova meta bila baza 9. divizije izraelske vojske u oblasti Ajelet.

Libanska islamska teroristička organizacija takođe je saopštila da je napad odgovor na dva nedavna izraelska napada, koja su rezultirala smrću nekoliko boraca Hezbolaha.

Blinken: “Od danas očekujemo napetost”

Povodom alarmantnih izjava američkog šefa diplomatije, Entoni Blinken je pre nekoliko sati rekao da će današnji ponedeljak, 5. avgust, biti posebno kritičan za dešavanja na Bliskom istoku.

Blinken je, razgovarajući sa drugim ministrima spoljnih poslova G7, rekao da bi iranski odgovor na izraelsko ubistvo lidera Hamasa u Teheranu mogao da počne danas.

Blinkenov razgovor sa kolegama imao je za cilj koordinaciju najviših američkih saveznika i povećanje pritiska Vašingtona na Iran da deeskalira tenzije.

Blinken je rekao da Amerikanci ne znaju tačno kada će Iran delovati protiv Izraela, dok je naglasio da Pentagon nije dobio informacije o mogućim planiranim akcijama iranske vojske. S obzirom na to, svi scenariji su mogući i izraelske i zapadne sile na Bliskom istoku su trenutno u stanju visoke pripravnosti.

“Iran će večeras napasti Izrael”, smatra i bivši predsednik SAD, Donald Tramp. Ovu pretpostavku je izneo na kanalu AdinRoss. “Čujem to od svih oko sebe. Ovo nije tajna informacija. Čuo sam da će Izrael danas biti napadnut”, rekao je političar.

Podsetimo, pre tačno 24 časa smo pisali da je napad izvestan u naredna dva dana, te kako su brojne zemlje pozvale svoje građane koji se nalaze u Libanu da napuste tu državu.

Izraelski ministar izaziva: „Opravdano i moralno“ pustiti 2 miliona da umru od gladi u Gazi, ali nam svet ne dozvoljava

„Donosimo pomoć jer nemamo drugog izbora“, rekao je ministar krajnje desnice na konferenciji, prenosi Times of Israel

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič nagovestio je da veruje da je izraelska blokada humanitarne pomoći Pojasu Gaze “opravdana i moralna” čak i ako dovede do toga da 2 miliona ljudi umre od gladi, rekavši da međunarodna zajednica neće dozvoliti da se to dogodi.

„Donosimo pomoć jer nemamo drugog izbora“, rekao je ministar krajnje desnice na konferenciji, prenosi Times of Israel.

„Ne možemo, u trenutnoj svetskoj realnosti, da upravljamo ratom. Niko nam neće dozvoliti da ubijemo 2 miliona civila od gladi, iako je to opravdano i moralno dok se naši taoci ne vrate. Mi danas živimo u određenoj realnosti, potreban nam je međunarodni legitimitet za ovaj rat“, rekao je on.

Izrael je uveo blokadu pojasa Gaze od napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine, ostavljajući celokupno stanovništvo regiona na ivici gladi, kako su UN i humanitarne organizacije više puta isticale.

Ministar krajnje desnice ponovio je svoje protivljenje bilo kakvom sporazumu o razmeni zatvorenika sa Hamasom, tvrdeći da su trenutni predlozi o prekidu vatre “nepravedni i nemoralni” jer bi samo vratili neke taoce i ugrozili državnu bezbednost.

On je takođe izrazio protivljenje oslobađanju palestinskih zatvorenika u zamenu za oslobađanje izraelskih talaca, tvrdeći da bi se Palestinci „vratili da ubijaju Jevreje“.

1 KOMENTAR

  1. Јевреји су заборавили шта се десило у другом светском рату …..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version