Naslovna Novosti Desilo se neminovno: Bajden se povlači iz predsedničke trke ali će svoj...

Desilo se neminovno: Bajden se povlači iz predsedničke trke ali će svoj mandat obavljati do kraja

10
bajden haris i blinken
bajden haris i blinken
google news

Američki predsednik Džo Bajden okončao je u nedelju svoju kampanju za reizbor nakon što su kolege demokrate izgubile veru u njegovu mentalnu oštrinu i sposobnost da pobedi Donalda Trampa, ostavljajući predsedničku trku na neistraženoj teritoriji, piše Rojters.

Bajden je, u postu na mreži X, rekao da će ostati u svojoj ulozi predsednika i vrhovnog komandanta do isteka njegovog mandata u januaru 2025. godine i da će se obratiti naciji ove nedelje.

Bajdenova najava dolazi nakon talasa javnog i privatnog pritiska demokratskih poslanika i stranačkih zvaničnika da ispadnu iz trke nakon njegovog šokantno lošeg učinka u televizijskoj debati prošlog meseca protiv republikanskog rivala Donalda Trampa.

U svom obraćanju Amerikancima, Bajden je istakao dostignuća svoje administracije u protekle tri i po godine, ističući da je zemlja značajno napredovala. On je naglasio da Amerika danas ima najjaču ekonomiju na svetu i da je postigla istorijski uspeh u raznim oblastima.

Predsednik je istakao ključna dostignuća svog mandata, kao što su ulaganje u infrastrukturu, smanjenje troškova lekova na recept za starije osobe, proširenje pristupačne zdravstvene zaštite, donošenje zakona o bezbednosti oružja i imenovanje prve Afroamerikanke u Vrhovni sud.

Bajden je istakao i donošenje najvažnijeg klimatskog zakonodavstva u svetskoj istoriji, koji Ameriku stavlja u bolju poziciju da predvodi na međunarodnoj sceni.

Bajden je napomenuo da su sva ova dostignuća omogućena zahvaljujući podršci američkog naroda. Zajedno, zemlja je prevazišla pandemiju i ekonomsku krizu, očuvala demokratiju i ojačala međunarodne saveze.

Njegovi javni nastupi na samitu NATO-a samo su pojačali dugogodišnje strahove među glasačima da je 81-godišnji predsednik jednostavno prestar da bi služio još četiri godine.

Odluka koja baca u neizvesnost nominaciju demokrata samo nekoliko meseci pre novembarskih izbora protiv Donalda Trampa, piše međunarodna štampa.

„Bila mi je najveća čast u životu biti predsednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, verujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da odstupim i fokusiram se isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsednika do kraja svog mandata“, napisao je Bajden.

Odustajanjem, Bajden otvara put potpredsednici Kamali Haris da se kandiduje, postajući prva crnkinja kojoj je to uspelo u istoriji zemlje.

Bajden (81) nju nije ni spomenuo kada je najavio povlačenje.

Nejasno je da li će druge visoke demokrate osporiti Harisovu za nominaciju stranke, što su mnogi partijski zvaničnici videli kao logičan izbor – ili će stranka odlučiti da otvori takmičenje za druge nominacije.

Bajden je prvi predsednik od Lindona Džonsona 1968. koji je najavio da se neće ponovo kandidovati.

10 KOMENTARA

  1. Није уопште битно ко је сада или ће сутра бити тзв. “председник” у САД.
    Олигархија тамо води посао (ако вам то до сада није било јасно – гледајући дементну будалу у пеленама за одрасле – никад и неће),
    стога, неће бити никакве “промене” у политици САД.

    Надам се само да нови “хладни” рат не прерасе у атомски “топли”.

  2. Када је Бајден ‘изабран’ на дужност дао сам комент у једном листу-сајту да ће следећи председник Америке бити жена Афроамериканка (мислећи баш на Камилу Харис) јер они то унапред планирају, одавно покушавају да жену доведу на то место – па видећемо? Него ме мало плаши овај коментар @Severni Mastur/bistan – јер у њему je доста истине, та погледајте само ове из ЕУ какве су.

  3. Žena, da će biti ova Anala ili Kamala, kako se već zove, ili teta Hilarija, one su još gore od ovog dupeglavca. Žene su glupave i kao takve opasne ako im se da vlast. Ne kažem da su muškarci mnogo pametni, ja čak smatram da je ljudski rod deo životinjskog sveta, hajvani sve, al ima oni koji se opamete a i nekih koji se rađaju kao geniji, npr.Tesla i sl. Ali 99% ljudi su slični npr.svinjama, a žene su baš ono dibidus aufiderzen sa mozgom. Kažem, ako bude jedna ili druga obrali smo zelen bostan, atomski neminovno.

    4
    2
  4. Nedaj bože do januara, dok mu mandat ne istekne ne zapali neki rat većih razmera od ovaj u Ukrajini. Samo neka ode gorijeg predsednika Amerika nikada neće imati.

    3
    1
    • Pa on je bio najbolji predsednik Amerike za njihove oligarhe. Nema pojma gde je levo i samo bitiše dok američki oligarsi i komunisti vode državu.
      Samo je suviše otupaveo…

      4
      1
  5. Bajden je u sustini oduvek bio bitanga, kao takav i zavrsava karijeru. Kada se uporede u proslosti SAD njihovi veliki predsednici pa i Tramp, Bajden je nasprem njih bio obican ljigavi mis. Jos bih dodao da je od njega bio gori samo pedofil Bil Klinton.

    4
    1
    • Zanimljivo, a da se nadovežem, da se niko u Americi ne bavi ubistvom u zatvoru pedofila Jeffrey Epstein.
      Kažu izvršio samoubistvo. I to je to.
      Ma kako da ne.
      Ko ga je ubio i zašto? Hoće li neko u Americi da preuzme odgovornost za njegovu smrt?

      5
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version