Naslovna Novosti U smrtonosnim misijama na Dnjepru stradalo 788 ukrajinskih vojnika: Generalu koji je...

U smrtonosnim misijama na Dnjepru stradalo 788 ukrajinskih vojnika: Generalu koji je naredio akcije prete „vešanjem“

6
ukrajinske trupe se povlace
ukrajinske trupe
google news

Novi ruski izveštaji koji se pozivaju na ukrajinske izvore tvrde da je 788 vojnika Oružanih snaga Ukrajine nestalo u blizini sela Krinki u Hersonskoj oblasti.

Za oko 800 ovih vojnika se navodi da je nestalo između oktobra 2023. i juna 2024. Ovi podaci potiču iz ankete koju je sproveo sajt Slidstvo.info, prenose ruski mediji.

Dodaje se da sada ukrajinski general Sodol, koga smatraju odgovornim, dobija pretnje i kritike iz cele zemlje posle samoubilačkih misija iskrcavanja u Dnjepru.

Selo Krinki se nalazi na levoj obali reke Dnjepar, koje je bilo domaćin nekih od najžešćih bitaka čitavog oružanog sukoba od početka rusko-ukrajinskog rata.

Ukrajinska vojska izgubila je mnogo ljudi i opreme na svojim obalama nakon meseci pokušaja samoubilačkih misija iskrcavanja. Prema pisanju medija, Rusi su od oktobra prošle godine do sada pronašli više od 260 tela mrtvih ukrajinskih vojnika iz sela Krinki.

Čini se da je za većinu ovih misija-tragedija ukrajinske vojske odgovoran ukrajinski general Sodol, budući da je organizovao i odlučio početak desantnih misija Kijeva na Dnjepru.

Sodol se od tada našao na udaru drugih ukrajinskih vojnika, kao i rođaka poginulih ukrajinskih vojnika.

Jedan od ukrajinskih vojnika koji je učestvovao u bitkama za Krinke je zaista šokirao svojim izjavama: „Svojim očima sam video pakao u Krinkiju”.

Podsećamo da je mostobran u Krinkiju postojao od oktobra 2023. do kraja juna 2024. godine.

Ukrajinske vlasti tvrde da je tamo poginulo samo 260 njihovih vojnika, dok presude počinju da se pojavljuju u registru sudskih odluka Kijeva u vezi sa vojnim licima koja su odbila da poštuju naređenja i otplove u Krinki.

Sud u Nikolajevskoj oblasti osudio je na dve godine zatvora, zamenjene sa dve godine zatvora u disciplinskom bataljonu, marinca koji je odbio da izvrši naređenje i „koji je izrazio otvoren negativan stav prema naređenjima.“

U spisu se navodi da je vojnik svoju obuku smatrao nedovoljnom za izvršenje ovog borbenog zadatka. Bio je zabrinut da bi slanje tamo moglo dovesti do strašnih posledica, kako za njega tako i za druga vojna lica.

Istovremeno, jedan od sudova u Hersonu osudio je mobilisanog mornara koji je odbio da se pridržava naredbe komandanta da pređe u Krinki na godinu dana pritvora u disciplinskom bataljonu. Borac je svedočio da je bio „psihički nespreman i da je imao zdravstvenih problema“.

Ukrajinci protestuju protiv vojnog i političkog rukovodstva

Ista ruska novinska stranica izveštava o još jednom nedavnom događaju u Ukrajini, naime o povećanju protesta ukrajinskog naroda protiv novog talasa vojne obaveze.

Moskovski mediji posebno navode da je 16. jula uveče na ukrajinskoj teritoriji održan rekordan broj demonstracija. Demonstranti su vandalizirali oko 10 automobila koji pripadaju ukrajinskim oružanim snagama.

Nedavno su se slični incidenti dogodili u južnom ukrajinskom primorskom gradu Odesi, gde su nepoznate osobe zapalile 5 vozila. Prema ukrajinskim izveštajima koji se pozivaju na državnu policiju, iste noći su zapaljena ukrajinska vojna vozila u oblastima Rivne, Vinice, Harkova i Dnjepra.

Kao što sve pokazuje, ukrajinski narod ne podržava odluku kijevske vlade da regrutuje još civila za borbe koje su u toku na severoistoku, istoku i jugu ukrajinske teritorije.

Ruski zvaničnik: Više od 30 stranih plaćenika likvidirano u Harkovu od maja meseca

Preko 30 stranih plaćenika ubijeno je u borbama sa kijevskim snagama u oblasti Harkov od početka maja, tvrdi Jevgenij Lisnjak, zamenik šefa regionalne vojno-civilne administracije na brifingu 18. jula.

„Prema podacima kojima raspolaže Uprava za unutrašnje poslove, ubijena su 32 plaćenika. Tela plaćenika se tajno prevoze helikopterima sa aerodroma Harkov u zapadnu Ukrajinu 24 sata“, rekao je zvaničnik.

Međutim, ukrajinski helikopteri nikada nisu korišćeni za evakuaciju tela poginulih ukrajinskih vojnika iz regiona, navodi Lisnjak.

Grupa snaga ruske vojske Sever pokrenula je ograničenu kopnenu operaciju u Harkovu prošlog maja kao odgovor na seriju ukrajinskih napada koji su bili usmereni na susedni ruski region Belgorod i obližnje oblasti prethodnih meseci.

Napadi su uključivali raketne i dronove napade, kao i napade, koje su često vodili strani plaćenici.

Do sada je preko deset naselja u Harkovu zauzela ruska vojska. Učinak kopnene operacije primorao je ukrajinske komandante da rasporede veliki deo svojih snaga, uključujući mnoge strane plaćenike, u pogranični region.

Situacija tamo sada deluje donekle stabilno, ali može da se pogorša za Ukrajinu jer bi ruska vojska mogla da proširi svoju operaciju u narednim nedeljama ili mesecima.

Na pomolu pobuna u brigadi Oružanih snaga Ukrajine kod Krasnogorovke

Unutar 59. brigade Oružanih snaga Ukrajine, stacionirane u Krasnogorovki, raste napetost, što bi moglo rezultirati neredima. Prema ruskim izvorima, komandiri srednjeg nivoa kriju od menadžmenta pravo stanje stvari, što dovodi do povećanih gubitaka i pogoršanja uslova za osoblje.

Problem je navodno što komandanti prikrivaju činjenice predaje položaja od komandanta bataljona 59. odvojene motorizovane brigade. To dovodi do toga da se vojnici osećaju napušteno i da ne dobijaju podršku i municiju koja im je potrebna. Suočeni sa sve većim pritiskom, ovo stvara tešku situaciju za borce na prvoj liniji fronta.

Zbog prikrivanja informacija o stvarnom stanju stvari, pokušaji višeg komandnog osoblja brigade da izađu na lice mesta radi procene situacije i stabilizacije situacije dovode do tragičnih posledica.

Nekoliko brigadnih oficira već su žrtve napada ruskih FPV dronova u takozvanoj sivoj zoni, gde je, prema izveštajima, trebalo da budu pozicionirane ukrajinske trupe.

6 KOMENTARA

  1. Sve te generale, pukovnike, komandire, vojnici trebaju da smaknu. Tako bi prestao rat. Nema ko da komanduje, rat je gotov. Snime rešetanje, skinu mu čvarke kao dodatni dokaz i magle u Rusiju. Tamo će dobiti sve za to što je učinio protiv Osu.

  2. Kakvi palenje automobila tih odvratnjakovića, žbireva iz vojnih odseka. Njih treba oo meksičkom receptu-upadati im u kuće i stanove i spaliti ili iseći zajedno sa porodicama. Samo strah i bol sistemašima treba dati, nikakva milost sa njima. Bolje oni da nestanu nego narid da gine uzalud, za interese jehovskog smeća volodimira.

    6
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version