Naslovna Novosti Donald Tramp izabrao svog potpredsednika: Bivši marinac, Džej Di Vens „katastrofa za...

Donald Tramp izabrao svog potpredsednika: Bivši marinac, Džej Di Vens „katastrofa za Ukrajinu i Evropu“, plaši nas Politico

5
donald tramp izabrao svog potpredsednika bivši marinac, džej di vens „katastrofa za ukrajinu i evropu“, plaši nas politico
donald tramp izabrao svog potpredsednika bivši marinac, džej di vens „katastrofa za ukrajinu i evropu“, plaši nas politico
google news

Donald Tramp je izabrao svog potpredsednika sa kojim će se kandidovati na izborima 5. novembra u SAD.

Iako su se čuli glasovi da bi Tramp mogao da izabere teška imena u Republikanskoj stranci kako bi osvojio što više glasova od umerenih, imena poput Marka Rubija ili čak Niki Hejli, koja se kandidovala protiv Trampa na partijskim izborima, njegova odluka je ipak bivši marinac sa iskustvom iz Iraka.

Džejms Dejvid Vens je republikanski senator iz Ohaja, ima “samo 39 godina”, što je i svojevrsan presedan u visokoj politici SAD uzveši u obzir da mnogi članovi Senata imaju preko 80 godina. Džej Di Vens je prvi put u Senat ušao 2022. godine.

Foks Njuz izveštava da je Vens postao istaknut nakon što je 2016. napisao knjigu pod nazivom „Hillbilly Elegy“, memoare o odrastanju u siromašnoj porodici iz Apalača, priču koja odražava vrednosti mnogih Amerikanaca koji podržavaju politiku prema Trampu.

Pre nego što se kandidovao za funkciju, Vens je radio u firmi preduzetnika Pitera Tajla, Mithril Capital, i kratko u advokatskoj firmi. Takođe je služio u američkim marincima, uključujući i dužnost u Iraku.

Vens je ušao u Senat pošto je pobedio demokratu Tima Rajana, bivšeg predsedničkog kandidata.

Tramp objašnjava svoj izbor Džej Di Vensa za potpredsednika

U poruci objavljenoj na njegovim ličnim nalozima na društvenim mrežama, Tramp objašnjava:

„Posle dugog razmišljanja, a uzimajući u obzir izuzetne sposobnosti mnogih drugih, odlučio sam da je osoba koja je najpogodnija da preuzme funkciju potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država senator Džej Di Vens (J.D. Vance) iz velike države Ohajo.

Džej Di je časno služio našu zemlju u američkoj mornarici i diplomirao je na Državnom univerzitetu u Ohaju, a takođe je diplomirao na Pravnom fakultetu Jejla gde je bio urednik časopisa ‘The Yale Law Journal’ i predsednik Udruženja veterana prava Jejla.

Njegova knjiga „Hillbilly Elegy” postala je bestseler i glavni scenario koji je promovisao vrednosti marljivog rada u našoj zemlji.

Džej Di je imao uspešnu karijeru u tehnološkom biznisu i finansijama, a sada će se tokom kampanje fokusirati na ljude za koje se toliko borio, američke radnike i farmere u Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu, Ohaju, Minesoti i mnogim drugim državama.

Kao potpredsednik Džej Di će nastaviti da se bori za američki ustav, stajati uz naše trupe i učiniti sve što je moguće da mi pomogne da AMERIKA PONOVO bude VELIKA.

Čestitamo senatoru Džej Di Vensu, ali i njegovoj supruzi Uši i njihovo troje prelepe dece. MAGA2024!”, napisao je Tramp na svom ličnom Fejsbuk nalogu.

Politico: Izbor Džej Di Vensa najavljuje „katastrofu za Ukrajinu“

Izbor Donalda Trampa za mesto potpredsednika ukoliko pobedi na izborima 5. novembra zabrinjava Evropu i posebno Ukrajinu, piše svima dobro znano glasilo Politico.

Iako se činilo da su favoriti bili Marko Rubio ili čak Trampova izazivačica Niki Hejli, oba republikanska kandidata za koje se smatra da podržavaju Kijev, Trampov izbor je iznenadio trenutne donosioce odluka u Vašingtonu, a i one koji ih bespogovorno slede u EU.

Ako posmatramo stvari iz perspektive Ukrajine, izbor nije nimalo udoban. Visoki zvaničnik EU rekao je Politiku da je izbor Džej Di Vensa „katastrofa za Ukrajinu“.

Navedeni izvor podseća da je Vens jasno izneo svoje stavove o Ukrajini 2022. godine kada je u intervjuu sa Stivom Benonom priznao da ga nije briga šta će biti sa Ukrajinom.

„Moram da budem iskren prema vama, baš me briga šta će se desiti sa Ukrajinom na bilo koji način“, izjavio je Džej Di Vens 2022. godine, citira se u članku.

Tokom Minhenske konferencije, aktuelni kandidat za mesto potpredsednika SAD takođe je rekao za Politiko da SAD treba da preispitaju svoju podršku Ukrajini i preskočio je sastanke sa ukrajinskom delegacijom.

Vens je takođe kritičar zavisnosti Evrope od SAD, posebno od država koje ne dostižu 2% BDP-a za odbranu. Ovog puta normalna pozicija u kontekstu u kojem su SAD glavni finansijski snabdevač Alijanse, a jake evropske ekonomije nisu dostigle ni 2% BDP-a za odbranu iako su se obavezale na samitu u Velsu 2014. godine.

Džej Di Vens je prvi veteran na predsedničkoj listi od Džona Mekejna

Džej Di Vens, bivši kaplar marinaca, prvi je vojni veteran na glavnoj predsedničkoj listi od Džona Mekejna 2008. godine i prvi bivši regrutovani veteran na glasačkom listiću od Ala Gora 2000. godine

Vens je služio četvorogodišnju regrutaciju u marincima od 2003. do 2007. kao borbeni dopisnik, raspoređen u Iraku na šest meseci krajem 2005. godine. Donald Tramp je u ponedeljak potvrdio da je Vens njegov izbor za potpredsedničkog kandidata.

Ako bi se Vens bude popeo na najvišu funkciju, on bi bio prvi bivši marinac i samo drugi bivši vojni veteran koji je bio predsednik (predsednik Džejms Bjukenen je bio redov u Pensilvaniji tokom rata 1812).

Poslednji predsednik koji je uopšte služio vojsku bio je Džordž V. Buš, kome je istekao mandat 2008. godine.

U svojoj knjizi Hillbilly Elegy, koja je Vensa katapultirala do slave 2016. godine i koja je pokrenula njegovu političku karijeru, pripisao je Korpusu marinaca zasluge za odlučujuće poglavlje njegovog života, pretvarajući klinca iz malog grada iz Ohaja sa malo osećaja za ličnu odgovornost u poletnog mladića sa ciljevima i osećajem svrhe.

Na kraju, piše on, „Marinski korpus me je naučio kako da živim kao odrasla osoba”.

Vens je bio borbeni dopisnik u marincima četiri godine, prema njegovoj evidenciji službe koju je Pentagon dostavio Task & Purposeu. Služio je u 2. mornaričkom vazduhoplovnom vingu, avio-baza marinaca Cherry Point, N.C.

Njegove nagrade su uključivale nekoliko odlikovanja koja bi bila tipična za marinca sa čistim dosijeom službe i vremenom u službi sličnom Vensu, uključujući i medalju za dobro ponašanje marinaca i Medalja za dostignuća mornarice i marinaca.

5 KOMENTARA

    • Јесте. А ти си стручан френолог, па на основу облика лобање можеш једним погледом да даш оцену нечијих психичких и умних способности. Е, да нам је више тако паметних…

      • Da bre da, po obliku nečije njuške znam ko je ko, šta je šta i ide li u raj ili u pakao 😁

        2
        2
        • …a i čim je neko debeo, ili ima iskrivljen nos, pazi se, debela osoba će svakog da “zavrne” za hranu a krivonosi su ili žbirevi ili im je neko skrivio nosinu jer su ko ljudi gowna. To je tako.

          1
          2
  1. Гледао сам Трампов ријалити “Шегрт”. Интересантан ми је био његов начин да људима открије мане, и да их отпусти после тога. Кад се Трамп поред свих тих “искусних” политичара одлучио за (први пут чујем за њега) Џеј Ди Венса, верујем да је то прави избор. Добра ствар је што већ знају да ће његов избор бити катастрофа за Европу и Украјину. Значи да је против рата.

    5
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version