Naslovna Novosti Tramp “politički mučenik” za Amerikanice – Preživeo pokušaj ubistva, suđenja i krivično...

Tramp “politički mučenik” za Amerikanice – Preživeo pokušaj ubistva, suđenja i krivično gonjenje

13
tramp definitivno postaje politički mučenik – preživeo pokušaj ubistva, suđenja i krivično gonjenje
tramp definitivno postaje politički mučenik – preživeo pokušaj ubistva, suđenja i krivično gonjenje
google news

Čini se da nijedan drugi predsednički kandidat nije bio u tolikoj meri proganjan od strane protivničkog tabora.

Suparnički tabor koji je malte ne “naoružanje stavio u ruku” svog potencijalnog ubice, sada povlači političke oglase na nekoliko dana kao pokazivanje podrške Donaldu Trampu.

Pokušaj u noći subote na nedelju označio je novi trenutak u, sada slobodno možemo reći, mračnoj američkoj istoriji političkog nasilja. To takođe donosi još jedan preokret u ovogodišnjoj neviđenoj trci za fotelju u Beloj kući između Trampa i Bajdena (čitaj: donosioca odluka koje on ne može uvek ni da prenese).

Napad se dogodio samo dva dana pre Nacionalne konvencije republikanaca u Viskonsinu, koja počinje u ponedeljak, na kojoj će Tramp biti potvrđen kao predsednički kandidat svoje stranke.

mracna istorija sad
mracna istorija sad

Takođe je usledio neakon tri nedelje previranja na demokratskoj strani oko Bajdenove sposobnosti da se uopšte i kandiduje za drugi mandat.

Trampova operacija herojstva zabrinjava demokrate

Nakon prvih umirujućih izjava o Trampovom zdravlju, želja prijatelja i protivnika u SAD, kao i lidera raznih savezničkih zemalja za brzim oporavkom, a mimo istrage nadležnih da razjasne razloge pokušaja, sledeće pitanje je koliko ovaj gnusni čin utiče na politički pejzaž u zemlji – supersili kojoj je ostalo samo 4 meseca pred predsedničke izbore.

Heroizaciju Trampa, dakle, pokušaće po svaku cenu da istakne njegov štab, s obzirom na izbore. S ciljem da se zada konačni udarac ionako problematičnoj iz drugih razloga kandidaturi aktuelnog predsednika Džoa Bajdena.

Na to ukazuje i inicijativa Trampovog sina, Erika, da postavi fotografiju oca sa krvlju na licu i podignutom pesnicom uz natpis: „Ovo je borac potreban Americi“.

Izvesno je da će četiri meseca ove sada već legendarne fotografije biti u fokusu taktike republikanske kampanje, bar dok javno mnjenje odgovara osetljivo i saosećajno prema meti-žrtvi ubistvenog napad.

To se sa druge strane direktno prevodi u nameru glasanja, pre nego što nastupi preokret osećanja i preokret raspoloženja na putu do birališta, jer bi efekat na glasače za pokušaj atentata bio drugačiji da se desio uoči izbora, a ne ovog koji se desio sada.

“Nezaustavljivo”

U ranim jutarnjim satima u nedelju, politički uticaj nije bio odmah jasan – ali Trampovi saveznici su ga pozicionirali kao konačnog preživelog. U njihovim očima, on je već odavno bio politički mučenik, suočavajući se sa desetinama krivičnih prijava u protekle dve godine.

amerika se zaledila od pokušaja atentata na trampa mrtvi 20 godišnji snajperista i građanin
pokušaja atentata na trampa

Međutim prevazilaženje pokušaja atentata izazvalo je nove izraze odanosti, divljenja i hvale za bivšeg predsednika među republikancima i drugima u političkoj orbiti.

  • Tramp je „nezaustavljiv“, napisao je na društvenim mrežama predsednik republikanaca Predstavničkog doma Majk Džonson.
  • „Događaj ima potencijal da poveća podršku bivšem predsedniku Trampu naglašavajući njegovu snagu, motivišući njegovu bazu i izazivajući simpatije“, napisao je u belešci Rob Kejsi, analitičar u Signum Global Advisors, grupi za analizu politike.
  • Marko Rubio, republikanski senator sa Floride i Trampov potpredsednik, rekao je da je „Bog zaštitio“ bivšeg predsednika.
  • Berni Moreno , republikanski kandidat za američki Senat u Ohaju, nazvao je Trampa “američkom legendom”.
  • General Kit Kelog, savetnik za spoljnu nacionalnu bezbednost, rekao je da je bio pod „višestrukim udarcima“ i „otkrio je vaš karakter“.

Talas podrške

Ubrzo nakon što su se pojavile vesti o pucnjavi, Tramp je takođe dobio podršku najbogatijeg čoveka na svetu i vlasnika X, Elona Maska.

“Poslednji put kada je Amerika imala tako teškog kandidata bio je Teodor Ruzvelt“, napisao je Mask u jednom od nekoliko postova o Trampu.

Milijarderski hedž fond Bil Ekman takođe je rekao da “zvanično” podržava Trampa. Tržišta izbornog klađenja naglo su se pomerila u Trampovu korist.

Podsetimo, Ronald Regan je imao kratak porast u anketama nakon što je preživeo pokušaj atentata 1981. Pucnjava je takođe prekinula izazovni ciklus vesti za Bajdena, koji se borio da prevaziđe katastrofalan učinak u prošlomesečnoj debati protiv Trampa, sa oko 20 demokratskih poslanika koji su ga pozvali da odustane iz trke prošle nedelje.

„Incident će takođe verovatno koristiti predsedniku Bajdenu, pomerajući deo fokusa sa brige oko njegovih godina i oštrine, uklanjajući pritisak na njega da odustane od trke i potencijalno dodatno učvršćujući njegovu želju da završi kampanju“, rekao je Kejsi.

Demokratski politički oglasi se povlače na nekoliko dana

Bajden je osudio pucnjavu u svom izlaganju iz države Delaver, gde je proveo vikend, a pokušao je da umanji ton.

bajden haris i blinken
bajden haris i blinken

„U Americi nema mesta za ovu vrstu nasilja. To je bolesno. To je bolesno. To je jedan od razloga zašto moramo da ujedinimo ovu zemlju“, rekao je on u televizijskim izjavama.

Američki predsednik je kasnije pozvao Trampa i odjurio nazad u Belu kuću. Ali Bajden zaostaje za Trampom u većini anketa na nacionalnom i bojnom polju, a njegovi planovi da eskalira svoje napade na svog republikanskog protivnika tokom konvencije su stavljeni na čekanje.

Predsednikova kampanja je saopštila da „radi na povlačenju naših TV reklama što je pre moguće“.

Dok će Bajden “zaustaviti ili ublažiti” svoje napade na Trampa, neki Trampovi saveznici se nisu uzdržali, okrivljujući „levicu“, medije, Demokratsku stranku, pa čak i samog Bajdena za napad u Pensilvaniji, čak i pre nego što je otkriven identitet i motiv ubice.

Kako su svetski lideri reagovali na pokušaj atentata na Trampa

Stižu i prve reakcije čelnika vodećih svetskih sila i udruženja na pucnjavu u američkoj državi Pensilvaniji, u kojoj je ranjen Donald Tramp, kandidat za šefa Bele kuće iz Republikanske partije.

Tako su šef evropske diplomatije Žozep Borel, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, indijski premijer Narendra Modi, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, kao i predsednici Srbije, Kazahstana, Azerbejdžana, kancelar Nemačke i predsednik Moldavije osudili pokušaj atentata.

Turski lider Redžep Tajip Erdogan najoštrije je osudio pokušaj ubistva Trampa, ističući da će Turska nastaviti da podržava SAD kao svog saveznika.

Ekstravagantni predsednik Argentine Havijer Majli nazvao je incident u Pensilvaniji napadom na demokratiju, a podršku žrtvi izrazili su premijeri Mađarske, Italije, kao i šef NR Kine.

Zauzvrat, brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva i kanadski premijer Trudo nazvali su incident sa pucnjavom neprihvatljivim. A šefovi vlada Japana i Tajlanda, kao i predsednici Izraela i Francuske poželeli su Donaldu Trampu brz oporavak.

Ni ruski diplomatski resor nije ostao po strani.

svetski lideri poziraju za grupnu fotografiju tokom konferencije ujedinjenih nacija o klimatskim promenama cop28
svetski lideri poziraju za grupnu fotografiju tokom konferencije ujedinjenih nacija o klimatskim promenama cop28

“U SAD se podstiče podsticanje mržnje prema političkim protivnicima”, prokomentarisala je incident sa pucnjavom zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

A američki milijarder Elon Mask rekao je da bi nakon incidenta šef tajne službe Sjedinjenih Država Sajberli Čitl trebalo da podnese ostavku.

Treba priznati da šef SpaceX ima sve osnove za takvu izjavu. Prema The Federalistu, okruženje Donalda Trampa nedeljama je tražilo više zaštite i resursa, ali ga je američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednost iznova odbijalo.

Podsetimo, u pokušaju atentata tokom predizbornog govora Donald Tramp je ranjen u uvo.

13 KOMENTARA

  1. Што се тиче броја она четири убијена америкчка председника могу казати да ни ми Срби нисмо много бољи (пардон лошији) имајући на уму убиство Карађорђа, кнеза Михаила, и овог последњег Обреновића. Краља Александра Карађорђевића не убрајам у то јер ту је у питању страна рука./ Није ово случајно јер Америма су по менталном склопу некако најближи управо Срби, нису им чак близжи ни Енглези.
    /А што се тиче самог овог догађаја то је исто, или бар веома слично, као обрачуни у Старом Риму, а Америка иначе у свему осталом доследно копира Рим. Мирно спавајте!

  2. Imperija zla definitvno nema nameru da sidje sa vlasti. Bar ne bez krvi. Tri atentata u dva meseca pokazuju sa jedne stane da su svesni da im se blizi kraj, a sa druge da nemaju nameru da to prihvate. U naredna 4 meseca se lomi sudbina sveta: neoliberalni nacisti su bolest, a Putin je lek

    4
    0
  3. Sad je ostao bez resice uveta, eventualno će imati uvo sa rupom a ako je najgori scenario da je ostao bez celog uveta onda on ima para da mu sašiju kak’o god uvo želi, taman ako oće od slona 😬

  4. Nije mi baš najjasnije kakve veze ima oružje tematika sa ovim pokušajem atentata… Ali ajd…

    Dakle, pod hitno treba zabraniti domaće nacističke medije i sponzore terorizma:
    NovaS
    N1
    Danas
    NIN
    I naravno ono ustaško leglo B92…

    3
    3
  5. Bezobraznici jedni…čitao sam u bontonu da atentat nije kulturno delo…to nije lepo od vas! 🥱

  6. Regan je bio daleko ozbiljnije pogođen od Trampa. Ali svakako ovaj atentat na Trampa ne spada u priču o atentatima na predsednike. Nije prvi kandidat na kojeg je pucano, ali jeste moguće prvi bivši predsednik na kojeg je pucano – ali zato što je kandidat, pa na isto dođe

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version