Naslovna Novosti Nečuvene pripreme za svetski rat! Nemačka razmatra kuda da prebaci 800.000 NATO...

Nečuvene pripreme za svetski rat! Nemačka razmatra kuda da prebaci 800.000 NATO vojnika u istočnu Evropu

8
nato vezbe
nato vezbe ilustracija
google news

Skoro milion vojnika NATO-a sa 200.000 vozila će preći iz Nemačke u istočnu Evropu “ako stvari eskaliraju”, pišu nemački izvori vesti.

Šta ako je Putin napao neku NATO zemlju? Iako je ovaj scenario skoro pa neverovatan, donosioci (ili prenosioci) odluka u Evropi žele da se pripreme za ovu košmarnu mogućnost.

U tim okvirima Nemačka uvežbava vojne „manevre“, odnosno prebacivanje stotina hiljada boraca zapadnog dela vojne alijanse na istočni front, prenosi nemačko glasilo N-TV.

Pripreme za pravi rat koje stižu iz Berlina

Tačnije i na osnovu nemačkih izveštaja, nemačka vlada i nemačka vojska (bundesver) nameravaju da Nemačku pretvore u „vojno čvorište“ kroz koje će u slučaju eskalacije sukoba proći stotine hiljada NATO vojnika namenjenih za istočnu Evropu na granici sa Rusijom.

Konkretno, nemački list piše da će nemački autoput A2 postati najkritičniji put u Evropi u takvom scenariju. Ovaj put povezuje ključne tačke u zemlji, ali bi zbog svog strateškog značaja mogao postati meta neprijateljske vatre.

Scenario koji proučavaju nemački generali je sledeći: oni organizuju planove za slanje 800 hiljada vojnika i oko 200 hiljada vozila iz luka na Severnom moru (u Holandiji, Belgiji i Nemačkoj) na istočnu stranu Evrope.

Ključni put za vojne konvoje koji se kreću od zapada ka istoku biće autoput A2, koji ide od Oberhauzena u Severnoj Rajni-Vestfaliji do berlinskog obilaznog puta.

Među kritičnim tačkama za protok saobraćaja na ovom magistralnom putu je most Hoenvarte preko Elbe severno od Magdeburga, dug skoro 1.200 metara. U slučaju sabotaže ili raketnog napada na njega, autoput A2 će biti potpuno paralizovan.

Procenjuju da će za ovako veliko angažovanje vojne sile biti potrebno od 3 do 6 meseci. Reč je o konvoju od 13 hiljada kilometara, tako da je to pravi logistički izazov.

Poznato nemačko glasilo Špigl piše da je nemačka vojska već počela pripreme u vezi sa ovim raspoređivanjem. Ove pripreme su u stvari deo veće i strogo tajne operacije Plan Nemačka, koja ima za cilj da Nemačku pripremi za rat.

U suštini, ono što nemačka vojska trenutno radi je stvaranje logističke rute, koja će početi od severne luke u evropskom zaleđu i završiće se u istočnom delu kontinenta, verovatno u Poljskoj i Baltiku.

PUMA
PUMA u službi bundesvera

„Na putu se moraju praviti punktovi na svakih 300 do 500 kilometara gde konvoji mogu da se zaustavljaju. Moraćemo da gradimo i alternativne pravce, jer će glavni putevi biti gađani u scenariju totalnog rata. Moramo da vežbamo izgradnju mostova itd“, rekao je nemački zvaničnik o pripremama koje Berlin mora da obavi.

Usled sve opasnijih narativa i oštrije retorike koji stižu sa zapada i istoka, očigledno se Nemačka aktivnije nego ikada priprema za Treći svetski rat.

Responsible Statecraft: Zapadu je potrebna realna debata o „ruskoj pretnji“

Razumevanje namera potencijalnog protivnika jedan je od najvažnijih i istovremeno najtežih zadataka sa kojima se suočava svaki državnik. Potcenjivanje vojnih namera države može da ometa dobre odbrambene pripreme potrebne za odvraćanje od rata.

Precenjivanje bi moglo da dovede do ciklusa sve opasnijih vojnih mera koje eskaliraju u sukob koji nijedna strana nije nameravala. Kolumnista Responsible Statecraft, George Beebe piše o ovoj temi, a mi prenosimo.

Pronalaženje sredine između ovih polova je ključno za razumevanje ciljeva Rusije u odnosu na NATO. Postizanje prave ravnoteže između odvraćanja i diplomatije je posebno važno s obzirom na ogroman ruski arsenal nuklearnog oružja, koji stavlja ulog svakog klizanja u direktan sukob između Rusije i NATO-a na egzistencijalnom nivou.

Međutim, sudeći po retorici NATO-a, tako delikatan balans nije prioritet za odgovorna lica alijanse. Lideri bloka ne žele ili se plaše istinite rasprave o „ruskoj pretnji“, insistirajući na jasnoj opasnosti Moskve, a ne na njenim praktičnim i drugim ciljevima.

Svaki racionalni argument, a da ne govorimo o retorici Kremlja, ukazuje na to da Moskva neće „napasti“ zemlje EU ili NATO bloka. Ali u samom Briselu ne žele da obrate pažnju na ovu činjenicu.

Stoga, da bi sprečili ponavljanje kobnih grešaka istorije, lideri NATO-a ne treba da idu u krajnost, već da se upuste u stvarnu analizu situacije, koja će ukazati na pravac daljeg razvoja situacije, a takođe i voditi daleko od himerične staze fikcije i netačnih hipoteza.

8 KOMENTARA

  1. svima jasno sto mekelova otvorila granice za neogranicen broj izbeglica u zadnjih nekoliko godina dobro razradjen plan sa istim napraviti kontra udar , Nato i zapad iskreno se nadam da vam se plan nikad nece ostvarit nikada necete Rusiju porazit , Nisam Rus gledajuci sto sve radite Bok je na Ruskoj strani svama djavo neki vlada od kada je naroda pa i sada , Rusi bi trebali Mir da donesu covjec anstvu a Vas njemce da kaznu po zasluzi

  2. Zapad kalkuliše sa onim Putinovim riječima koje je izgovorio prije, otprilike desetak godina, da se NATO mora vratiti na granice i teritorije od prije pada berlinskog zida. Ta njegova rečenica ima odzvanja u glavi kao kakav strašni sud koji svi oni moraju proći. Vrijeme je pokazalo da Putin nije ništa rekao a da, prije ili kasnije, to nije ostvario. Oni su u države nekadašnje istočne Evrope uložili stotine ako ne i hiljade milijardi dolara. Svaki svoj plan su vezali za njih, o njima i u njima. Svjesni su da im to, prije ili ksnije mora doći na naplatu ukoliko Putin bude na čelu jedne tako moćne države koju su oni planirali da razbiju i koju za malo nijesu porobili i pretvorili u koloniju. U strahu su velike oči. Stoga je tolika njihova muka da dokažu da će Putin (Rusija) napasti, za početak, sve države istočne Evrope a kasnije i one koje sebe smatraju zapadnom kolijevkom demokratije i humanizma.

  3. Dule, ti si prvi na ovom portalu da kliknem na “plus” (ili minus) jer ja na to gotovo nikada ne klikćem ni bilo gde.
    Ali svojim touché komentarom si vala zaslužio.
    Hvala ti.

  4. 😂😂😂Nemci su pozvani da ugoste smrdonoge kaubojske vojnike i desperadose na proputovanju na Istočni front…pa mislim…zbuči ko da je to na dobrovoljnoj bazi, ko da će ameri doći da samo oni ratuju a nemci ne😂😂😂. Ne, nego će PRVO nemce da mobilišu a kauboji će da se utovare u njihove stanove i gledaju na tv-u kako Rusi nemce dezintegrišu🤣🤣🤣

  5. Bojim se da ce ovde biti kao u onoj staroj poslovici,kad se dvoje svadja okoristi se neko treci.a i pitanje je zasto je evropa primila tolike silne vojnosposobne migrante,hoce li oni biti udarna pesnica evrope ili peta kolona u evropi?

  6. Ukoliko ne optužuju Rusiju da namerava da napadne NATO članicu, ne bi postojao razlog za bacanje u vatru stotine milijardi.

    4
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version